Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Afyonkarahisar'da inşası süren ve 2013'ün Şubat ayında bitmesi hedeflenen Afyonkarahisar Müzesi şantiyesini ziyaret etti. Müze inşaatının henüz yüzde 25'inin tamamlandığını gören Bakan Günay, inşaat sorumlusu Erol Erdem'e "Ben inşaatın daha büyük bir kısmının bitmesini bekliyordum. Ama henüz kaba inşaat bitmemiş" dedi. Kurban Bayramı'nda şantiyeyi tekrar ziyaret edeceğini söyleyen Bakan Günay, Erol Erdem'in "Kış ağır geçti, çalışma aksadı" itirazına ise "Kış biteli kaç ay oldu? Bu inşaatı hızlandırmanız gerek" karşılığını verdi. İnşaat sorumlularının arazinin bataklık olması nedeniyle fore kazık sistemiyle çalıştıklarını, bunun da zaman aldığını hatırlatması üzerine Bakan Günay, "Nereden buluyorsunuz bu bataklık arazileri?" diyerek sitem etti.

İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Günay, Ege Bölgesi ve Türkiye'nin dört bir yanında müzeleri yenileme ve büyütme çalışması içinde olduklarını kaydetti. Bakan Günay, "Bu bölge Frigya, Lidya, Likya, Karya, Selçuklu, Osmanlı olarak çok sayıda tarihi eseri var. Biz de bütün bunları dünyanın görebileceği biçimde, dünyanın son gelişmelerdeki bütün tekniklerinden yararlanmış biçimde bilgisine sunmaya çalışıyoruz. Bir anlamda ülkemizde tarihi eserlere sahip çıkmak konusunda, ören yerlerini geliştirme konusunda bir anlamda seferberlik var. Şu anda Güneydoğu Anadolu'da Gaziantep Müzesi'nden sonra Urfa'da Faruk Çelik arkadaşımla birlikte temel attık. 30 bin metrekare civarında açık bir arkeolojik müze ve park yapıyoruz. Hatay Müzesi, bu gördüğünüz inşaatın iki kat seviyesinde. Diyarbakır'da çok büyük bir müze yapıyoruz. Van'da depreme rağmen daha önce planladığımız müze vardı, kültür ve turizm hareketine hızla devam etmeye çalıyoruz" ifadelerini kullandı.

 Türkiye ve tüm dünya için barış ve kardeşlik mesajları veren Bakan Günay, konuşmasına şöyle devam etti: "Bütün bunları başarı ile sürdürmemizin bir tek şansı var. İçeride ve dışarıda barış, esenlik, sağlık, selamet, yurttaşlar arasında birlik ve bütünlük. Zaman zaman yüreğimiz kanamazsa biz bu işleri hem ülkemizde, hem bölgemizde barış ortamı avlet eder ve esenlik içinde biz bu çalışmaları sürdürebilirsek hem tarihimizin hem turizmimizin gelişmesi, hem ülkemizin her alanda gelişmesini büyük bir hızla sürdüreceğiz. Onun için hem kendi milletimize, hem bölgemize, hem de dünyamıza barış temenni ediyorum."

 İnşaatı devam eden Afyonkarahisar Müzesi'nde 3 katlı kompleks, kültürel ve sosyal birçok hizmetin verilebileceği donanımlara sahip olacak. Müze bölümünde arkeoloji salonu, kent müzesi ve etnografya salonu, süreli sergi salonları, açık teşhir alanları, müze laboratuarları, müze eğitim alanları bulunacak.

 

MA (HA/RT)