Bulgaristan’a mevkidaşı Vejdi Raşidov ile görüşmelerini tamamlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün karayolu ile saat 13.00'te Edirne’ye geldi ve restorasyon çalışmaları tamamlanan Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi’nin açılışına katıldı.

Bulgaristan ile yasa dışı yollarla ülkemizden çıkartılan eserleri iadesi konusunda işbirliği protokolü imzaladıklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay şöyle dedi:

"Bulgaristan ve Sırbistan sınır kapılarında ele geçen ve Türkiye’ye ait olduğu belirlenen eserler var. Onların Türkiye’ye iadesi konusunda adımlar attık. 400’den fazla eserin Türkiye’ye yeni yıla kadar geleceğini düşünüyorum. Biz dün Bulgaristan gittik ve Vejdi Raşidov ile görüştüm. Kendisinden sembolik olarak heykel ve sikke gibi 20 eseri aldım. Onu Edirne müzesine teslim ettik. Bunun araksı gelecek."

Ardından Bakan Günay, Edirne Valisi Hasan Duruer ile birlikte 2010 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan ve 2 milyon lira harcanarak geçen mayıs ayında onarımı tamamlanan Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi’nin açılışını yaptı ve ardından müzeyi gezdi. Daha sonra Selimiye Camisi’ni gezen Bakan Günay, yere oturdu ve imamın okuduğu ezanı dikkatle dinledi.

İncelemelerinin ardından Bakan Günay, karayolu ile saat 15.30'da İstanbul'a hareket etti.

FK(LK/COŞ)