Kültür ve Turizm Bakanlığı Fikir ve Sanat Eserleri Kanun Tasarısı'nda yeni düzenlemeler yapmak üzere 'Fikir ve Sanat Eserleri Kanun Tasarısı Değerlendirme ve Karar Toplantısı' düzenledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın başkanlık ettiği toplantıya TOBB, TESK, TUROB, TÜROFED, Televizyon Yayıncıları Derneği, Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği ile yazar senarist, oyuncu, sanatçı, yönetmen, söz yazarı, besteci, yapımcı ve yayımcı birlik başkanları ile temsilcileri katıldı.

Tasarı ile ilgili olarak basını bilgilendiren Bakan Günay kamu yararıyla üreticinin hakkının korunmasıyla, eseri yaratanın hakkının korunması arasında bir denge kurulması gerektiğini ifade etti. Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü adı altında örgütlenme yerine telif haklarını ayrı bir birim, sinemayı ayrı bir birim yaptıklarını ve her iki alanda bağımsız örgütlenmeyi sağladıklarını anlatan Bakan Günay, uluslararası sözleşmelerin de bir çoğuna taraf olduklarını kaydetti. Müzik alanında faaliyet gösteren meslek birlikleri ile iyi niyet protokolleri yaptıklarını belirten Bakan Günay, Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) ve radyo ve televizyon kuruluşlarının haklarını takip eden RATEM arasında telif bedellerinin ödenmesine ilişkin de protokoller yaptıklarını ifade etti.

Sinema alanında tüm meslek birliklerini bir araya getirdiklerini belirten Bakan Günay, yayımcılık alanında bir federasyon oluştuğunu ve bandrol satışlarının federasyon tarafından yapılmasının sağlandığını söyledi. Hem dünyadaki uygulamaya, AB müktesebatına uymak, hem de teknolojinin gelişmesi karşısında yeni düzenlemeler yapma ihtiyacının gündeme geldiğine işaret eden Bakan Günay, bunun için uzun bir zamandan bu yana Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun yenilenmesi konusunda 40'ı aşkın maddeye dayanan bir çalışma yaptıklarını bildirdi.

Sistemi saydamlaştırarak daha açık, anlaşılabilir ve kolay uygulanabilir bir hale getirmeye çalıştıklarının altını çizen Bakan Günay bu tasarıyı bu yıl içerisinde yasalaştırmaya ve hukuki temellerine kavuşturmaya çalışacaklarını kaydetti.

Meslek birliklerinin kurulma ve denetim koşullarını yeniden düzenlemeye çalıştıklarını, hak sahiplerinin haklarının takibi ve yerine ulaştırılmasında önemli işlevi olan örgütlenmenin anılan çerçevede algılanmasına yardımcı olacak şekilde meslek birliği yerine 'Telif Birliği' kavramını getireceklerini söyleyen Bakan Günay, yeni düzenlemeyle kullanıcıların sektörel bazda tek elden lisanslanmasını sağlamaya çalıştıklarını, bu sayede meslek içinde şimdiye kadar var olan çeşitli tartışmaları azaltarak sona erdirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) alanda çalışan yargıçlarından, üniversitelerden, Bakanlığın Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve Rekabet Kurulu'ndan seçilecek temsilcilerle 5 kişilik bir hakem kurulu oluşturulacağını bildiren Bakan Günay, eser sahiplerine ulaşılamaması nedeniyle kullanılmayan eserlerinin kullanılmasını sağlayacak yeni bir düzenlemeyi de getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

İnternet ortamındaki ihlalleri önemli ölçüde Avrupa uygulamalarına paralel olarak yaptırıma kavuşturmak ve şimdiye kadar uygulanan 'Uyar Kaldır Sistemi'ni genişletmek konusunda bir çalışmaları olduğundan da bahseden Bakan Günay internet ortamının kültür yaşamına katkısını da bu alanda yaşanan ihlalleri de bir ölçüde düzenlemeye, hukuk çerçevesine sokmaya çalışacaklarını dile getirdi.

Engellilerin fikir ve sanat eserlerinden faydalanmalarına ilişkin var olan düzenlemenin tüm eser gruplarından serbestçe faydalanacakları şeklinde genişletilmeye çalışıldığını da kaydeden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sanat eserlerinin ilk sahibinin elinden çok ucuza çıkmasıyla ilgili olarak da bir düzenleme yaptıklarını ve bu kapsamda eserlerin ikinci, üçüncü el değiştirmelerden asıl eser sahibine dönmesini sağladıklarını söyledi.



GD (RT)