Kemeraltı Esnaf Derneği'nin daveti üzerine tarihi çarşıda inceleme yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yedi han, beş cami ve çok sayıda şadırvan ile çeşmeyi kapsayan gezisi sabah saatlerinde Çakaloğlu Hanı'ndan başladı, Hisarönü'nde sona erdi. Gezisi sırasında programında olmayan Konak Sineması, Devlet Opera ve Balesi'nin bulunduğu Elhamra Sahnesi ve Milli Kütüphane'ye uğrayan Bakan Günay, Konak Sineması'nı yeniden faal bir duruma getiren derneğin de destekleneceğini belirtti. Milli Kütüphane'nin yeni bir binaya kavuşturulmasına çalışılacağını söyledi.

KEMERALTI'NIN ÖZGÜN YAPISI İLE AYAĞA KALKMASI ÖNEMLİ

Çakaloğlu Hanı, Ketenhan, Büyükdemirci Hanı, Tütün Hanı, Kemeraltı Camii ile Ali Paşa Şadırvanı'nın da yer aldığı tarihi mekanları inceleyen Bakan Günay, Kemeraltı'nın, Türkiye'nin en köklü, tanınmış alışveriş merkezlerinden biri olduğunu, bölgede tarihi yüzlerce yıl öncesine dayanan 30'a yakın han, sinagog ve caminin bulunduğunu söyledi. Hanların çok büyük bir kısmının özel mülkiyette olduğunu, bu tarihi binalara yapılacak restorasyon çalışmalarıyla Kemeraltı Çarşısı'nın özgün yapısıyla ayağa kaldırılmasının İzmir'in ekonomisi ve turistik çekimi açısından son derece önemli olduğunu dile getiren Bakan Günay, "Bu konuda bazı projeleri var. Ben de yerinde görme sözünü tuttum. Yetkili arkadaşlarla inceliyoruz. Burada sorunlar bir hayli fazla. Yerel yönetimler kendi kaynakları ve özel idarenin kaynaklarından bazı iyileştirmeler yapılmış, ancak daha yapılacak çok şey var. Türkiye'de bu tür hanların ayağa kaltığı yerlerde, Gaziantep, Ankara'nın bazı bölgeleri ve İstanbul'da gördüğünüz gibi çevreye sosyal doku itibariyle çok büyük bir fayda getiriyor. Benzer bir çalışmayı İzmir'de de yapmayı planlıyoruz. Şu anda sadece arazi gezmesi yapıyoruz. Nasıl bir model geliştireceği arkadaşlarılızı çalışacaklar" dedi.

BİRKAÇ YIL İÇİNDE DÜZGÜN HALE GETİREBİLİRİZ

Kemeraltı'ndaki sorunların nasıl aşılacağı konusundaki çalışmaya öncelik vereceklerini ifade eden Bakan Günay, "Çakaoğlu Hanı son derece güzel, kapısından kitabelerele özgün bir yapı ama yüzden fazla mülkiyet sahibi var. Onları bir araya getirmek kolay iş değil. Bu sorunları nasıl aşarız ona bakacağız. Belediyelerin yaptığı cephe iyileştirmelerinden sonra aynı şekilde cephe işgalleri olmuş. Tarihi sebilin önünde, kitabesi olan sebilin önünde işportacı tezgahları vardı. Burada Kemeraltı esnafı, valilik, belediyeler, bakanlık, vakıflar, çevre ve şehircilik birimleri hep beraber çalışma yaparsak, birkaç yıl içerisinde Kemeraltı'nı çok daha düzgün hale getirebiliriz. Böylelikle İzmir esnafının turizmden aldığı payın artması imkanı doğabilir" diye konuştu.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Kemeraltı'nda bulunan bazı yapılara sahipleri tarafından özgün yapılarına uygun olmayan müdahaleler yapıldığını, ancak ihmaller yüzünden bunların eski haline getirilmemiş olduğunu gördüklerini belirten Bakan Günay, gerekirse görevlerini yapmayanlar hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Bakan Günay, "Kurullarımız kararlar almış ilgili birimleri bildirmişler ama bazı ihmaller olmuş. Bazı konuları Kemeraltı Esnaf Derneği ile aşmaya çalışacağız. Ama resmi müdahale olmadan aşamadığımız yerlere doğrudan doğruya kamusal müdahale yapmaya çalışacağız. Belediyeler kurul kararlarını yerine getirmeye çalışacaklar, ilgili birimler getirmeye çalışacaklar. Eğer yine sonuç alamazsak o zaman ben savcılığa suç duyurusunda bulunmak zorunda kalacağım. Birbirimizi üzmek noktasına inşallah gelmeyiz. Bunlara yeniden bakacağız. Önümüzdeki süreçte Kemeraltı'nı, İzmiri'in öncelikle üzerinde durulması gereken mekanlarından biri olarak görüyoruz" dedi.

Bakan Günay, Kemeraltı'ndaki çalışmalar için yüklü miktarda para gerektiğini, İzmir'de belediyelerin emlak vergilerinden aktarılan miktarın ise yaklaşık 6 milyon lira olduğunu söyledi. Çalışmalar için çok daha fazlaya ihtiyaç olduğunu tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

İZMİR TÜRKİYE'Yİ İKİYE KATLADI

Türkiye'nin 2011 yılında turist sayısı artışında dünya ortalamasını ikiye katladığını, İzmir'in de Türkiye'yi ikiye katladığını anlatan Bakan Günay, "Dünya yüzde 4-5 ortalamasıyla, Türkiye ise yüzde 10 civarında yılı kapattı. Hem gelir hem gelen sayısı itibariyle. İzmir, Türkiye'nin iki katına çıktı. İzmir geride bir rakamdan başladığı için turist sayında henüz yıllık 1.5 milyon civarındayız ama geçen sene Türkiye yüzde 10 artarken, İzmir yüzde 20 arttı. Biz bu ivmeyle devam edersek önümüzdeki yıllar içerisinde İzmir'e turizmde çok iddialı bir yere getireceğiz. Ama iddialı bir yere getirmek için İzmir'in özgün kent yapısı içerisinde iyileştirmeler yapmamız lazım. Bu bizim gündemimizin önemli bir maddelerinden bir tanesi" dedi.

MİLLİ KÜTÜPHANE'YE MÜJDE

Milli Kütüphane'yi ziyaret eden Bakan Günay, Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ ve yöneticiler ile uzun süre görüştü. Görüşme sonunda açıklama yapan Bakan Günay, kütüphaneyi gezen ilk Kültür ve Turizm Bakanı olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, kütüphanenin sorunlarının çözüleceğini söyledi. Bakan Günay, "Derleme Yasası bir iki ay içerisinde teklif olmaktan çıkıp yasa olacak. Daha önce yer darlığı nedeniyle İzmir Milli Kütüphane'nin derleme kütüphaneleri kapsamından çıkarılması öngörülmüştü. Biz de hazırlığımızı ona göre yapmıştık. Sonra İzmir'in de kapsama alınması, buna uygun mekan bulunabileceği konusunda öneriler geldi. Biz de bu teklifi de değerlendirdik. Şimdi İzmir Milli Kütüphane'nin de, İstanbul Üniversite Kütüphanesi'ni de derleme kütüphaneleri arasına alıyoruz. Sanıyorum şubat ya da mart ayında yasa çıktığında İzmir'in kütüphanesi de derleme kütüphanelerin kapsamına girmiş olacak" diye konuştu.

İzmir Milli Kütüphane'nin kuruluşunun 100'üncü yılı olduğunu hatırlatan Bakan Günay, halihazırda kullanılan binanın kütüphane müzesi olarak değerlendirilerek, kütüphane için yeni bir bina inşa edilmesi konusunun gündeme geldiğini dile getirdi.

İZDOB'DA KIZDI

İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin (İZDOB) bulunduğu Elhamra Sahnesi'ne giden Bakan Günay, güvenlik görevlisinden başka bir kişinin bulunmaması üzerine yöneticilerin nerede olduğunu sordu. Yöneticilerin, daha önceden İZDOB'un idari bina olarak kullandığı handa bulunan makam odasında olduğunu öğrenen Bakan Günay, "Buraları boşaltmayacaklarsa niye başka yere para ödüyoruz" diyerek çıkıştı. Bakan Günay'ın çıkışması üzerine İZDOB Müdür Yardımcısı Erdoğan Özdemir, Elhamra Sahnesi'ne geldi. Bakan Günay, burada da yaklaşık yarım saat yetkililerle basına kapalı olarak görüştü.

KONAK SİNEMASI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği tarafından yeniden ayağa kaldırılan Konak Sineması'nı gezdi. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Suat Eroğlu'ndan bilgi alan Bakan Günay, tamamen borçla ayağa kaldırılan sinema salonunun ve derneğin desteklenmeye ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Bakanlık olarak Anadolu'da bulunan sinema salonlarına desteklemek gibi bir projeleri bulunduğunu ifade eden Bakan Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü yetkililerini arayarak Konak Sineması'nın listeye dahil edilmesi direktifini verdi. Ayrıca salonunun yeniden düzenlenmeye başlanacak olan İzmir Film Festivali'nde de kullanılmasını istedi. Bakan Günay yeniden başlayacak olan İzmir Film Festivali'nin tematik bir film festivali olmasını düşündüklerini söyledi.

İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Eroğlu da sinemanın 2 milyon dolar tutarında bir bütçe ile ayağa kaldırıldığını, 500 koltuğa isim hakkı ile destek verilmesini beklediklerini söyledi.

60 YAŞ KARTI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir gazetecinin iptal edilen 60 yaş kartları ile ilgili sorusunu ise "Bu konuda Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda hazırlık var. Belli bir yaşa gelmiş vatandaşların bundan önce yararlandığı imkanları tekrar sağlamaya çalışacağız. Sanırım önümüzdeki toplantıda gündeme gelir" diye yanıtladı.

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Ceylan, Bakan Günay'a sorunlarını içeren iki dosya verdi. Günay, Kemeraltı'ndaki incelemelerinin ardından karayolu ile İzmir'in Selçuk İlçesi'ne hareket etti.