Kültür ve Turizm Bakanı Ertruğrul Günay, Ankara'dan karayoluyla Çorum'a gelerek, Anitta Otel'de düzenlenen 34'üncü Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'na katıldı. Başbakanlık Tanıtma Fonu Başkanlığı ve Çorum Valiliği’nin katkıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Çorum Hitit Üniversitesi’nin işbirliği ile yapılan sempozyuma, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çorum Valisi Nurullah Çakır, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ile çok sayıda kazı başkanı ve akademisyen katıldı.

Türkiye'de yıl boyunca yapılan tüm arkeolojik araştırmaların değerlendirildiği sempozyumun açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptı. Bakan Günay, bakanlık tarafından yapılıyor olmasına karşın sempozyuma ilk kez katılma fırsatı bulduğunu söyledi.

Bakanlık olarak Türkiye'de kazı başkanları arasında 'yerli- yabancı' diye ayrım yapmadıklarını söyleyen Bakan Günay, şöyle konuştu:

"Herkesin gelip kazı alanında çalışmasını beklemiyoruz. Buluntuların yol kenarına atıldığı kazılar oldu. Biz bu kazıları iptal ettik. Bu kazıların yapılması için kendi bütçemizin yanı sıra çeşitli destekler ayırıyoruz. İstiyoruz ki oraya emek verildiği belli olsun. 50 yıldır çalışılan yerlerde hala güzergah, kazı evi depo sorunu varsa, orada bir ihmal vardır. O ihmali düzeltmek için uyarmak bizim görevimiz. Kazı yerinize zaman ayıracaksınız, sonra buluntuları koruyacaksınız. Bulduğunuz eserlerle ilgili Türkçe yazılar yazın. Biz uluslararası bilim adamları ile çalışıyoruz. Buradaki yabancı kazı başkanları, buldukları buluntularla ilgili kendi dillerinde yazılar yazıyorlar. Sizler de bulduğunuz buluntularla ilgili Türkçe yazılar yazarak Türkçe'nin de bir bilim dili olmasını sağlamanız lazım. Bu iş birliğini mutlaka yapmalıyız."

Kazı başkanlarını 'yerli' ya da 'yabancı' diye ayırmadıklarına dikkat çeken Bakan Günay, "Bazı kazıları son yıllarda iptal ettik. İptal edilen kazılar arasında yabancı hocalar da var yerli hocalar da var. Bu hocalarımızı bir iki kez uyardık, 'Burada çalıştığınız belli olsun' dedik. 'Burada gayret olduğu, aşk olduğu, orada bu toprağı seven insanların çalıştığı belil olacak' dedik. Bu uyarıları dikkate almayan kazı başkanlarımızla yerli ve yabancı olduğuna bakmadan emeklerine teşekkür edip yola yeni arkadaşlarla devam etme kararı verdik. Biz çalıştığınız araziyi seviyor musunuz sevmiyor musunuz ona bakıyoruz" diye  konuştu.

Türkiye'de kazı sayılarının her geçen yıl arttığını, şu anda 500'e yakın alanda arkeolojik kazı ve yüzey araştırması çalışmasının yürütüldüğünü belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Tarihimizin ve toprağımızın hakkını vermeye çalışıyoruz" dedi. Bakan Günay, şöyle devam etti:

BULUNAN ESERLER İNSANLIĞA AİT

"Türkiye arkeoloji açısından son derece zengin ve farklı uygarlıkların ayak izlerini taşıdığı için ilginç bir ülke. Burada bir çok kazılar yapılıyor ve birçok buluntular elde ediliyor. Ülkemizde bir çok eser bulunuyor ama bunlar bize değil bütün insanlığa ait. Nerede ne varsa hepsi insanlığa ait. Hepsi insanlığa ait ve ayrımsız hangi inançtan, kültürden olduğu fark etmez bunları çocuğu koruduğumuz gibi koruyup geleceğe taşımaya çalışacağız. Hepimiz insanlığın geleceğine karşı büyük bir ödevi yerine getirdiğimiz bilinci ile çalışıyoruz.  Esas itibariyle geçmiş yıllardan kaynaklanan eksiklerimiz, ihmallerimiz vardı. Bunları gideriyoruz. Arkeoloji alanında yaptığımız çalışmalar çok önemli. İnsanlığın tarihi ve geleceği açısından çok önemli bir iş yapıyorsunuz."

SALON BOŞALINCA TEPKİ GÖSTERDİ

4 farklı salonda çeşitli oturumların yapıldığı sempozyumdaki açılış konuşmasını yaptıktan sonra Bakan Ertuğrul Günay, kürsüden indi. Anitta Salon'da yapılan 'Türkiye'deki Miras Alanları' konulu ilk oturumun tamamlanmasının ardından tekrar kürsüye çıkan Bakan Günay, "İlk oturum bitti, koltuklar boşalmış. Böyle yapacaksanız, hiç yapmayın. Koltuklar boşalmış. Böyle mi çalışacağız? Dışarıdaki arkadaşlara söyleyin bu oturumları dinleyecekler. 3 günlük oturum yapıyoruz. Birinci gün birinci oturumdan sonra dağılacaksak yapmayalım böyle bir şey" diye tepki gösterdi.

Bunun üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, "Yukarıda dört salonumuz daha var. Oralarda da oturumlar başladı. Arkadaşlarımız oralara geçtiler" dedi. Bunun üzerine de Bakan Günay, "Başladıysa, düzeltiyorum" diyerek kürsüden indi.

Daha sonra Anitta Otel'de sempozyum bünyesinde açılan kitap sergisini gezen Bakan Ertuğrul Günay, kentte çeşitli incelemelerde bulundu.



ŞE,YÇ(İS/SS)