Murat DELİKLİTAŞ - Özgür ARSLAN / İSTANBUL, KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, SİT alanlarının imara açılmasıyla ilgili imzası olmadığını belirterek, “Sürdürülebilir turizm için İstanbul'un tarihini ve Türkiye'nin her yerinde yeşili maviyi, arkeolojiyi, geleneksel sivil mimarlık örneklerini, bize ait olan ve geleceğe kalabilecek olan ne varsa hepsini en iyi biçimde korumak gerekiyor. Ben bu dikkatle çalışıyorum. Önüme konular geldiği zaman da bu bakış açısıyla bir kağıdın altını ya imzalıyorum ya imzalamıyorum'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,  Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen, Türkiye’de turizm sektörünün temel kuruluşlarının, Türkiye Turizm Meclisi’nin temellerinin atılması yönünde güç birliği oluşturmak amacıyla protokol imzaladığı ‘Turizm Sektöründe Güç Birliği’ konulu toplantıya katıldı. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Günay, ''Sevda Tepesi Çevre Bakanlığı'nın verdiği teklifle imara açıldı. Çamlıca Tepesi için de 'cami projesi yok' diye bir açıklamanız olmuştu ama bugün basında yer alan bilgiye göre oraya turizm tesisi, camii, aynı zamanda konaklama tesisi yapılacak. İstanbul'un SİT alanı olan bütün yeşil tepeleri birer birer imara açılıyor. Bu sizi rahatsız ediyor mu?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Sizin söylediğiniz bütün bu konuların çözümü sektörün işbirliği yapması ve sorduğunuz sorular da dahil çeşitli konularda olumlu bir doğrultuda kamuoyunu bilgilendirmeye çalışmasından geçiyor. Eğer sektör bugün burada attığı imzaların arkasında durur ve Türkiye'nin tarihini, geleceğini, doğasını, yeşilini, mavisini korumak konusunda yüksek sesli bir biçimde kamuoyunu bilgilendirebilirse işaret ettiğiniz hiçbir tehlikeyi yaşamayız.

Türkiye'de sürdürülebilir turizm yapmayı istiyoruz. Sürdürülebilir turizm için İstanbul'un tarihini ve Türkiye'nin her yerinde yeşili maviyi, arkeolojiyi, geleneksel sivil mimarlık örneklerini, bize ait olan ve geleceğe kalabilecek olan ne varsa hepsini en iyi biçimde korumak gerekiyor. Ben bu dikkatle çalışıyorum. Önüme konular geldiği zaman da bu bakış açısıyla bir kağıdın altına ya imzalıyorum ya imzalamıyorum.''

Bakan Ertuğrul Günay, ''İmzalayacak mısınız?'' sorusuna da ''Önüme geldiği zaman bu bakış açısı ile değerlendireceğim. Şu ana kadar imzama gelmiş herhangi bir konu yok'' diye cevap verdi.


TÜRKİYE TURİZM MECLİSİNİN TEMELİNİ ATTIK


Bakan Günay, Türkiye turizminin önde gelen kuruluşlarının imzaladığı protokolle ilgili bir başka soruya karşılık olarak da şunları söyledi:


“Bugünkü birliktelik 3 ayda bir toplantılar yapacak. Hem geçmişle ilgili değerlendirme hem de gelecekle ilgili önerilerle kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalışacak. Bugünkü protokolden hedefimiz, sektörü bir çatı altında toplayacak birliğine dönüşmesine ön ayak olması. Bugün biz Türkiye turizm meclisinin temelini attık. Bu hedefin altını imzaladık. Yakın bir zamanda bunu gerçekleştireceğiz. Yasayla ya da hukuk çerçevesinde başka bir formülle... Yasa bu birlikteliği kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşuna dönüştürebilir veya biz sektörü bir dernek çatısı, federatif bir yapı altında birleştirebiliriz.''


SEKTÖRÜN TALEPLERİNE CEVAP VERMEYE ÇALIŞACAĞIZ




Turizm sektörünün birlikte davranacağını söyleyen Bakan Günay, ''Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere biz hepimiz sektörün açıklamaları çerçevesinde durum almaya, ona uygun taleplere uygun cevaplar vermeye çalışacağız. Ben Türkiye Turizm Meclisi'nin açıklamalarının bundan sonra muhatabı olacağım ama karşımda çok daha yüksek düzeyli bir işbirliği görmenin bir anlamda gücünü hissederek, turizm sektörünün taleplerini daha somut çözümlere, sonuçlara vardırmaya çalışacağım'' diye konuştu.

Günay, dış ticaret açığının yüzde 20'sinden fazlasını karşılayan, Türkiye'nin 2 milyona yakın insanına doğrudan ya da dolaylı iş sağlayan bir sektörün 25 yıllık deneyiminden çıkardığı derslerle bugün en üst düzeyde ilk defa bir protokol anlaşmasına tanık olduklarını, bunun değerini bilmek gerektiğini söyledi.