Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Antalya'nın Elmalı İlçesi'ni ziyaret etti. Ziyaretlerine Kaymakam Mehmet Murat Çekmen ile başlayan Bakan Günay, ilçede yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra Elmalı Müzesi'ni gezen Bakan Günay, Müze Müdürü Azize Yener'den müzedeki eserler hakkında bilgi aldı. Karaburun ve Kızılbel Kümülüs anıt mezarlarını da gezen Bakan Günay, Top Dağı Tepesi'ne çıkarak Elmalı'yı yukarıdan inceledi. Cuma namazını Elmalı'daki tarihi Ömer Paşa Camisi'nde kılan Bakan Günay'ın incelemelerine, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, Elmalı Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Altıntaş da eşlik etti.

Önceki yıllarda Elmalı'nın yurt dışına kaçırılan bazı tarihi zenginliklerle gündeme geldiğini anımsatan Bakan Ertuğrul Günay, Türkiye'nin bu eserlerin geri getirilmesi amacıyla uluslararası mahkemelerde açtığı davalardan vazgeçtiğini, bunun üzerine ABD'deki Metropolitan Müzesi'nin Elmalı'dan kaçırılan eserleri Türkiye'ye 'bağış' olarak iade ettiğini anlattı.

Bunun gibi birçok eserin son yıllarda Türkiye'ye iadesinin sağlandığını belirten Bakan Günay, şunları söyledi:

"Son yıllarda birçok eseri geri kazandık. Bunun için hiçbir ücret ödemedik. Elmalı Hazineleri ile ilgili olarak hiçbir ücret ödemedik. Son dönemde hiçbir ücret ödemeden, diplomatik ilişkilerle, diplomatik kanallarla bu eserleri geri aldık. Geçtiğimiz yıl içinde 3 bin 500'den fazla eseri geri getirdik. Hatta bunlar için hiçbir taşıma ücreti ödemedik. Türk Hava Yolları ile anlaşmamız var; kaçak bir eseri geri getirirken, hiçbir ücret ödemeden geri alıyoruz. Eski dönemdeki eser getirme yöntemiyle bugünkü eser getirme yöntemi arasındaki en önemli farkımız budur. Bu eserleri, Türkiye'nin arkeolojik gücünü kullanarak getiriyoruz."

AZİZ NİKOLAUS'UN KEMİKLERİNİN İADESİ TALEBİ

Bakan Günay, Patara'da doğan ve Demre İlçesi'nde ölen ve Hristiyan dünyasında St. Nikolaus olarak tanınan Noel Baba'nın İtalya'nın Bari kentine kaçırılan kemiklerinin iadesi konusunda resmi bir başvuru yapılmadığını bildirdi. Günay, Noel Baba Müzesi'nin restorasyonunın tamamlanıp, eksiği kalmadığında kemiklerin getirilip sergilenmesinin en doğru olan olduğunu kaydetti. Bu görüşünü daha önce de telaffuz ettiğini ve İtalya'da büyük tartışmalara neden olduğunu hatırlatan Günay, şöyle devam etti:

"Önemli eserlerin bir gün mutlaka anavatanına döneceğine inanıyorum. Şu an Noel Baba'nın kemiklerinin iadesine ilişkin resmi başvurumuz yok. Anıt Müze'deki çalışmaları tamamladıktan sonra resmi başvurumuzu yapabiliriz. Son zamanlarda prosedürü ve yasal zemini oluşturmadan bazı iyi niyetli girişimler var. Bazı söylemler ortaya çıkıyor. Bu kişilerin ve basınımızın üsluplarına dikkat etmeleri gerekir. Son dönemlerde bu konularda açılmış davalar var. Hukuki süreçler tamamlanmadan, bir davayı açmak her zaman iyi sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle gerek bilim alanında çalışan arkadaşlarımız gerekse basın alanında çalışan arkadaşlarımız bizim üslubumuza dikkat edip bakanlıkla işbirliği içinde söylemlerini geliştirirlerse daha faydalı olur."

ELMALI HAZİNELERİ'NİN İMİTASYONU

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Bakan Günay, Elmalı Müzesi'nde sergilenen Elmalı Hazineleri'nin imitasyon olduğu belirtilerek, gerçeklerinin ne zaman ilçeye getirilmesinin düşünüldüğüne yönelik soru üzerine, Elmalı Müzesi'nin ziyaretçi sayısının artması ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınması durumunda eserlerin bulunduğu bölgede sergilenmesinden yana olduklarını belirtti. Günay, "Batı Akdeniz Bölgesi olarak bölgeye getirmeye çalıştığımız dünya müzelerinden çok sayıda eser bulunuyor. Bunları yılbaşından sonra sizinle paylaşacağım" diye konuştu.



AA(HA/CK)