Tiyatro festivalinin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adana'daki ikinci gününde Vali Hüseyin Avni Coş'u makamında ziyaret etti. Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ve AK Parti İl Başkanı Ziyaettin Yağcı'nın da katıldığı ziyarette konuşan Vali Coş, Kültür ve Turizm Bakanlığı yatırımlarının durumuyla ilgili bilgi vererek, "Adana'nın kültür ve sanat kenti olması yolunda verdiğiniz destek için teşekkür ederim" dedi.

Her yıl en az bir kez Adana'ya gelmeye çalıştığını belirten Bakan Günay da şöyle konuştu:

"Bence Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları işbirliği ile bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilen 'Devlet Tiyatroları- Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin açılışı Türkiye'nin en güzel ve görkemli, sanat değeri en yüksek açılışlarından birisi. Dün akşam bizim izlediğimiz festivali görmeyenlerin bir kayıp içinde olduğunu düşünüyorum. Böyle bir açılış iddia ediyorum, dünyanın bir çok yerinde yok. Dilerim, televizyon kanalları bu şenliği naklen yayınlasınlar. Umuyorum ki, önümüzdeki yıllarda TRT başta olmak üzere bir çok kanal bütün programı yayınlayacaktır."

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Adana'da yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren Bakan Günay, Ceyhan ve Yüreğir İlçesi'ndeki kültür merkezi inşaatlarının bu sene bitirilmeye çalışılacağını aktardı.

ESKİ HALKEVİ BİNASINI GEZDİ

Valilik ziyaretinin ardından, 1938 yılında inşaatına başlanan, bir süre Halkevi binası olarak hizmet veren ve restorasyon çalışmaları tamamlanan Büyükşehir Belediyesi hizmet binasını gezen Günay, bir süre Tiyatro Salonu'nda prova yapan Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası'nı dinleyerek, sanatçılara başarılar diledi. Binayı gezen ve koridorların duvarlarına asılı tarihi fotoğrafları inceleyen Bakan Günay, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'dan binaya ilişkin bilgiler aldı. Bakan Günay, aynı binada hizmet veren Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Adem Ersoy'u da ziyaret etti.

YILMAZ GÜNEY HEYKELİNİ BEĞENMEDİ

Adana Büyükşehir Belediyesi'nce geçen eylül ayında Altın Koza Film Festivali kapsamında açılışı yapılan Adana Sinema Müzesi'ni de gezen Bakan Günay, Türkiye'nin en eski ve en kapsamlı sinema ve fotoğraf kitaplarının yer aldığı, Türk sinemasının önemli afiş, arşiv, kamera ve materyallerinin sergilendiği Adana Sinema Müzesi'nden etkilendiğini söyledi.

Heykeltıraş Jale Kuşan tarafından yapılan ve müzede sergilenen Yılmaz Güney'in balmumu heykelinin yanında fotoğraf çektiren Bakan Günay, heykelin Yılmaz Güney'e çok benzemediğini söyledi. Heykeli beğenmeyen Bakan Günay, Yılmaz Güney'e benzeyen daha iyi bir heykel yapılmasını istedi.

Müze açılmadan önce bir Yılmaz Güney heykeli yaptırdıklarını ancak beğenmediklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ise Bakan Günay'a, "Bu nedenle müze açılmadan iki gün önce bu heykeller yaptırıldı. Aceleyle yetiştirildi. Daha yeni ve iyisini de yaptıracağız" diye bilgi verdi.

Müzede sergilenen Yılmaz Güney'in mektuplarına ve filmlerinde kullandığı eşyalara göz atan Bakan Günay, Abidin Dino ve Orhan Kemal'in bal mumu heykellerini de inceledi. Heykellerin elini tutan Bakan Günay, burada da fotoğraf çektirdi.

ASKERDEN GELEN YEĞENİNE İŞ İSTEDİ

Sinema Müzesi'nin yanındaki Adana Atatürk Müzesi'ni uğrayıp, daha sonra tarihi Tepebağ Höyüğü'nde restorasyon çalışmaları yapılan Gazi İlkokulu binasını da gezen Günay'ın önüne çıkan ve korumaların arasından seslenen Adem Demir, ağabeyinin oğlu İbrahim Demir'in askerden üstün hizmet belgesi alarak döndüğünü söyledi. Yeğeni İbrahim'in işsiz olduğunu belirten Demir, yardımcı olunmasını istedi. Görevlilere yardımcı olunması talimatı veren Bakan Günay, Yeşiloba Şehitliği Müzesi'ni de ziyaret ettikten sonra uçakla kentten ayrıldı.



YB(OA/COŞ)