Odunpazarı semti Bademlik mevkiindeki SPA ve Termal Otel'in temel atma törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vali Kadir Koçdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Garnizon komutan Vekili Tümgeneral Mehmet Şanver, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Ülker Can, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Davut Aydın, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca ile çok sayıda davetli katıldı. Bakan Günay törende yaptığı konuşmada Türkiye'nin dünyada ve bölgesinde yaşanan sıkıntılara rağmen ileriye doğru, güzel ve kararlı adımlar attığını söyledi. Geçmiş yıllarda Yunanistan nüfusu kadar Türkiye'ye turist gelmesinin hayallerinin kurulduğunu ifade eden Ertuğrul Günay, Türkiye'nin 2000'li yılların başında Yunanistan'a yaklaştığını belirtti. Günay konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2000'li yılların başında Yunanistan'a yaklaşmış gibiydik. 10 milyon civarında turistimiz vardı. 10 milyarın altında da gelirimiz vardı. 2011 yılı sonuçlarını söylüyorum. Yunanistan'ın 2.5 katı civarında. Geçen yıl 30 milyonun üzerinde ülkemize yabancı pasaportlu ziyaretçi geldi. Bunlar Türkiye'yi bir kez görüp dönmüyorlar. Her yıl tekrar gelme duygusunu içlerinde yaşatıyorlar. Nereden bakarsanız asgari hesaplamalarla Turizmden Türkiye'nin kasasına 25 milyar doların üzerinde gelir giriyor."

YATIRIM BELGELERİNİN YÜZDE 65 ANADOLU İÇİN ALINIYOR

Bir-kaç yıl öncesine kadar yatırım belgelerinin daha çok Türkiye'nin Ege bölgesi, Batı Akdeniz bölgesi için alındığını söyleyen Ertuğrul Günay, "Son bir-kaç yıldan bu yana iyi ve güzel gelişme oluyor. Yatırım belgelerinin yüzde 70'i Ege ve Antalya için alınırken son 2-3 yıl yıldırım yatırım belgelerinin yüzde 65'i Anadolu için, yüzde 35'i Ege ve Akdeniz için alınıyor hale geldi. Bu da turizm imkanlarının Anadolu'ya doğru yayıldığını gösteriyor. Turizmi Anadolu'ya yaymanın en temel şartlarından bir tanesi temiz doğa, temiz konaklama merkezlerinin kurulmasıdır. Ne kadar nitelikli otelimiz, odamız, yatağımız varsa o kadar da potansiyeliniz olur. Bu konuda Antalya 400 binlere tırmandı. 10 milyonun üzerinde turist elde ediyor" diye konuştu.

Bakan Ertuğrul Günay, kültür turizmini kitle turizmi dedikleri deniz, kum, güneş turizminin yanına katmaya çalıştıklarını belirtti. Günay, "Mimarlık örneğimizi, mutfağımızı, kongre, yayla ve kış sporlarımızı turizm sunumu içine katmaya çalışıyoruz. Termal turizmi çok önemli. Termal turizmiyle sağlık turizmini birleştirdiğimiz zaman gelenlerden çok daha fazla gelir elde edebileceğimiz yeni bir alana, yeni bir sunum zenginliği kazanmış olacağız" dedi.

TURİZMDE 2023 HEDEFİNE ULAŞILDI

Termal turizmi alanında eski hamam kültürünü yaşatan, dünya ve Avrupa standartlarını yakalayan yeni mekanlar oluşturulacağını umut ettiklerini belirten Ertuğrul Günay, turizmde 2023 hedefine ulaştıklarını belidterek, "Türkiye olarak 2023'ü çeşitli alanlarda yakaladık. Türkiye çeşitli alanlarda ilk 10'a girmiş durumda. Biz 2023 hedefine turizm olarak ulaştık. Dünyada gelen turist sayısı bakımından ilk 10'unun içindeyiz. Elde ettiğimiz gelir itibariyle ilk 10'un içindeyiz bu ulaştığımız noktayı sürekli kılma gibi bir derdimiz var. Eğer ağacımızı iyi koruyamazsak, yeşilimizi, mavimizi iyi koruyamazsak çevremizin bütünlüğüne tümüyle çevremizi iyi koruyamazsak belki 10 yıl daha turizm yaparız ama 50 yıl daha turizm yapamayız.1 milyara yakın insan dünyayı geziyor. 1 trilyon civarında bir para önümüzdeki yıllarda dolaşan para haline gelmeye başlayacak" dedi.

TURİZM BARIŞ SEKTÖRÜ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmin bir barış sektörü olduğunu söyledi. Günay, "Turizm sadece ekonomi sektörü değil, aynı zamanda da bir barış sektörüdür. Lanetli 20'nci yüzyıl geride kaldı. Savaşlarla başlayıp savaşlarla yüzyıl geride kaldı. 21'inci yüzyıl barış yüzyılı olacaksa bunun kurucu sektörlerinin başında turizm geliyor" dedi.

27 YILDIR ATIL DURUMDAYDI

Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, çocukluğunun Eskişehir'de geçtiğini, temeli atılan yerde anılarının olduğunu söyledi. Merkezi yaparken ağaç kesmeyeceklerini ifade eden Tabanca, 153 oda kapasiteli tesisi doğa ile uyumlu bir şekilde inşa edeceklerini ve 2013'de tamamlanması nın planlandığını söyledi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de konuşmasında, "Projemizin gerçekleşmesi ile yıllardan beri idealim olan bir Eskişehir hedefine daha ulaşmış olacağım. Eser bittiğinde, Eskişehir'in çocukları Polimeks'in yabancı ülkelerde yarattığı yıldız eserlerinden biri olacak." diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplu olarak merkezin temeli atıldı. Bakan Günay, İstanbul'a gideceğini belirterek Candan Erçetin'in konserini izleyemeyeceğini bu yüzden de sanatçıdan özür dilediğini söyledi. Günay'ın ayrılmasının ardından sahneye çıkan Candan Erçetin sevilen şarkılarını söyledi.

KA,HT (EK/SSA)