Bakan Ertuğrul Günay ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından İzmir projesi olarak açıklanan 'Efes Antik Kanal Projesi' ile ilgili incelemelerde bulundu. Efes Antik kenti girişinde Müzeler ve Eski Eserler Genel Müdürü Osman Murat Süslü’den belediye tarafından mühürlenen DÖSİM Satış mağazalarıyla ilgili bilgi aldı. Süslü, “Mahkeme kararları belediyece uygulanmıyor. Kararların uygulanmaması halinde belediyeye tazminat davası açarak, zararlarımızın tazminini isteyeceğiz” dedi.

Ardından Efes Müzesi, DLH ve DSİ uzmanları, deniz ile Efes Antik kentini buluşturacak kanal ile ilgili bilgi verdi. Kanalın 6 bin 230 metre uzunluğunda olacağını belirten uzmanlar, “10 metre, yer yer 7 metre genişliğinde olacak. Havaalanı yanına kadar yol kenarındaki mevcut dere ile gelecek olan kanal, burada biraz sorunlu 200 metreyi geçecek. Kanal derinleştirmenin, arkeolojik eserlere zarar verip vermeyeceğiyle ilgili incelemeler yapılıyor. Derelerdeki su kanal sirkülasyonu için yeterli değil. DSİ’ye göre su pompası gerekiyor. Viyana Teknik Üniversitesi’nden bir uzman gerekli ölçümleri yaptı, bundan sonra projelendirilecek” diyerek bilgi verdi.

Bakan Günay burada gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin uygulanmasında engel gibi görünen Selçuk Havaalanı’nın kaldırılması gerektiğini söyledi. Günay, şunları söyledi:

“Projeyle ilgili olarak Müze, DLH ve DSİ ortaklaşa çalışıyor. Yaz sezonu içinde somut adımlar atılacak. Arazide gözle görülür bir çalışma var. Şu andaki su seviyesi seyrüsefer için yeterli değil. Başka bir hattan buraya su pompalanacak ve seyrüsefer sağlanacak. Efes girişi ile deniz arasındaki bölümün deniz seviyesinin altında olduğu, su baskınları olur diye endişemiz vardı. Ancak hesaplamalardan sonra bu endişe ortadan kalktı. Efes antik kentinin girişini buradan yaparak, kanal başına yapılacak kapıdan girenler liman caddesinin, tiyatronun ihtişamını görerek Efes’e girecek. Umut ediyorum bu kazı sezonun sonunda ortaya somut bir şeyler çıkacak.”

KOMER YAZA HAZIR

Efes Antik kentindeki incelemelerinden sonra Kuşadası’na geçen Günay burada Kuşadası Kongre Merkezi (KOMER)’in inşaatında incelemelerde bulundu. Aydın Valisi Kerem Al tarafından karşılanan Günay, yetkililerden inşaat ile ilgili bilgi aldı. Şu ana kadar kaba ve ince inşaat çalışmalarının yüzde 80’i tamamlanan KOMER’in kısa sürede bitirilmesini isteyen Günay, “Buraya ısrarla geliyorum. Aydın Özel İdare ve Bakanlığımız üzerine düşeni, maddi ve manevi tüm yükümlülükleri yerine getiriyor. Başta mayısta açılış yapmayı hedeflemiştik, şimdi temmuza ertelendi. İnşallah temmuzda açılışını yaparız. Bu çapta, bu kapasitede Türkiye’de başka bir kongre merkezi yok. Açarsak bölgeye büyük bir ivme kazandıracak. Böyle büyük bir projeyi özel teşebbüsle yapmanın zorluklarını yaşıyoruz” dedi.

Bakan Günay’a Aydın'daki turizm yatırımları, ören yerlerindeki kazılar hakkında bilgi verildi. Bakan Günay daha sonra incelemelerde bulunmak üzere Milas’a hareket etti.

VS(İÖ/ESM)