Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çeşitli ziyaretler ve incelemeler yapmak için geceyi geçirdiği Ordu'dan karayoluyla Samsun’a geldi. Bakan Günay ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan ve alışveriş merkezi yapılmak üzere inşaatı devam eden eski TEKEL binalarını inceledi. Bakan Günay, inşaat alanını gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

"HEYECANLA TAKİP EDİYORUM"

İncelemesinin ardından açıklama yapan Bakan Günay, çok güzel bir projenin geliştiğini söyleyerek “Eski TEKEL tütün deposu, Samsun’un yaşamında bir dönem ekonomik olarak önemli bir yer tutmuş ama daha sonra şehrin içinde atıl bir merkez halindeydi. Şimdi belediye başkanımızın, valimizin, yatırımcı arkadaşımızın hepimizin ortak girişimiyle burası Türkiye’ye örnek oluşturacak bir projeye dönüşüyor. Eski yapılar modern, dikey olmayan yatay düzende geleneksel dokuya uygun bir alışveriş merkezine dönüşüyor. Samsun’un kültürel ve sosyal yaşamına çok büyük katkı oluşturacağını ve Türkiye’de benzer yapılar için de güzel bir örnek oluşturacağını umut ediyorum. O yüzden ben de çok heyecanla takip ediyorum. Bu yaz açılışını hep beraber yapacağımızı umuyorum” dedi.

"ÇOK SAYIDA DİKEY AVM YAPILDI"

Türkiye’de özellikle büyükşehirlerde çok sayıda dikey AVM’nin yapıldığını söyleyen Bakan Günay, “Bunlar bizim geleneksel alışveriş tarzımızla ve kentlerimizin tarihi dokusuyla çok bağdaşmıyor. Halbuki bizim İstanbul’da da Ankara’da yatay ve tarihi alışveriş merkezlerimiz var. İstanbul’da Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı var. Ankara’da Anafartalar Çarşısı var. Bu merkezler ihya edilmeden, böyle dikine şehrin silüetini bozan yapılar yapılması belki rant açısından önemli beklentilere cevap veriyor ama tarihsel dokuyu gelecek yıllarda çok sıkıntıya sokacak olan gelişmelerin de başlangıcını oluşturuyor. O yüzden bu tür yapıların özgünlüğünün bozulmaksızın hayata katılması çok önemli. Proje sahibi arkadaşlara da çok teşekkür ediyorum. Türkiye çapında güzel bir örneği inşallah Samsun, Türkiye’ye armağan etmiş olacak” diye konuştu.

Bakan Günay daha sonra Amisos Tepesi’ne giderek tarihi mezarları gezdi. Bir süre burada kalan Bakan Günay, daha sonra karayoluyla Çorum’a gitmek üzere kentten ayrıldı.



YK(İS/AK)