Antalya'nın Alanya İlçesi'nde, Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) dün yapılan yönetim kurulu toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün de ilçedeki müze ve ören yerlerini inceledi. İlk olarak tadilatı süren Alanya Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret eden Günay, kendisini karşılayan öğrencilerin "Fenerbahçe" diye tempo tutması üzerine, "Ne oldu Fenerbahçe'ye? Kupayı Galatasaray aldı. Bir tane de Beşiktaş'a verseydiniz bari" diyerek öğrencilerle fotoğraf çektirdi. Alanya Arkeoloji Müzesi'nde yapılan tadilat çalışmalarını inceleyen Günay, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

HABERLERİN ASLI YOK

Bir gazetecinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kapatma öngörmeyen planına karşılık Başbakanlık'ın hazırlattığı taslakla Devlet Tiyatroları'nın tarihe karışacağı yönünde bir gazetede çıkan haber hakkında görüşünü sorması üzerine Günay, "Bazı gazetelerde yer alan ikinci bir çalışma yapıldığıyla ilgili haberlerin aslı yok" karşılığını verdi.

ARİF SAĞ VE FAZIL SAY YORUMU

Bir gazetecinin, "Bazı sanatçılar ülkeden ayrılmak istiyor. Ayrıca Arif Sağ'ın Hollanda'da düştüğü durum hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Günay, "Arif Sağ arkadaşımın Hollanda'da karşılaştığı durumdan ötürü çok üzüntü duydum. Zaman zaman yurtdışında, girişlerde ya da çıkışlarda saygısız davranışlar oluyor ama ona devlet olarak müdahale ediyoruz. Arif Sağ'ı yakından tanıyan herhangi bir birim ona böyle bir saygısızlığı yapmazdı. Gerçekten üzüntü duydum. Bunun dışında ben Türkiye'den hiç kimsenin bir yere gidebileceğini zannetmiyorum" dedi.

ALANYA KALESİ UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ'NE KABUL EDİLECEK

Türkiye'nin, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yakın zamana kadar 9 varlıkla yer aldığına dikkati çeken Günay, şöyle devam etti:

"1998'den bugüne kadar herhangi bir yeni alan önerilmemişti. Alanya Kalesi'ni ve Edirne Selimiye Camisi'ni Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday gösterdik. Alanya dosyasında bazı eksikler olduğu söylendi. Biz bir ret ile karşılaşmamak için dosyamızı çektik ve gelecek yıl Alanya dosyasını sunmuş olacağız. Büyük bir olasılıkla da kabul edilecek. Bu arada Selimiye kabul edildi. Böylece 1998 yılından bu yana yeni bir alan eklenmemiş bulunan Dünya Kültür Mirası Listesi'nde 9'dan 10'a yükseldik. Alanya ile 11, Çatalhöyük Neolitik Kenti ile 12 olacağız. Her yıl yeni bir alanı dünya mirasına katacağımızı umut ediyorum. Dünya Kültür Mirası Aday Listesi'nde de 2007 yılında 18 eserle temsil ediliyorduk. Bu yıl itibari ile 38'e çıktık. Bu bir rekordur. Bunun altını çiziyorum. Bu yeterli değil. Kalıcı listedeki sayımızı 15'e 20'ye çıkarmak Türkiye'nin hem hakkı hem de görevidir."

KAYIKLA ALANYA TERSANESİ'NE GİTTİ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay daha sonra Alanya Balıkçı Barınağı'ndan bir kayıkla Alanya Tersanesi'ne gitti. Alanya Belediye Başkanı Ak Parti'li Hasan Sipahioğlu burada yapılan restorasyon çalışmaları hakkında Günay'a sunum yaptı.