Bakan Günay, 81 ilin valiliklerinin yanı sıra, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) ile Turizm Yatırımcıları Derneği'ne (TYD) gönderdiği genelgede, dünyada ve Türkiye'de turizmin temel kaynakları arasındaki doğal varlıkların önemli bölümünü, toprağı ve suyu koruyan, aynı zamanda birçok canlının da doğal habitatı olan ormanların oluşturduğuna işaret ederek, orman varlıklarını tehdit eden faktörlerin başında orman yangınlarının geldiğini vurguladı.

Her yıl dünyada 4 milyon hektar, Akdeniz iklim kuşağında ise 550 bin hektar ormanın yandığına dikkati çeken Bakan Günay, orman yangınlarının Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye'de, Hatay'dan başlayarak Akdeniz ve Ege bölgelerinden İstanbul'a dek uzanan kıyı kesiminde önemli bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Bakan Günay, bu kıyı bandında turizm hareketlerinin de yoğun olduğunu kaydetti.

ORMAN YANGINININ EN ÖNEMLİ NEDENİ İHMAL VE DİKKATSİZLİK

Türkiye'deki ormanların yaklaşık yüzde 60'ının yangına hassas bölgede yer aldığının altını çizen Bakan Günay, orman yangınlarının en önemli çıkış nedeninin insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizlik olduğunu hatırlattı. Bu konuda kamu kurumlarının yanı sıra, halka ve özel sektöre de görev düştüğüne işaret eden Bakan Günay, genelgesinde şu ifadelere yer verdi:

"Orman içi ve ormana bitişik tesisler başta olmak üzere, turizm yatırım ve işletmelerinin ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaları, yasal düzenlemelerle getirilen fiziki ve sosyal önlemleri almaları, İl ve İlçe Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu kararlarına uyma konusunda azami özeni göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca orman yangını çıkmasına engel olunması veya yangın sayısının olabildiğince azaltılması, bu konudaki farkındalığın artırılması ve aktif katılımla mümkün olabileceğinden gerektiğinde orman bölge müdürlüklerinden teknik destek alınarak, turizm tesislerinde çalışan personele yangın eylem planlarına yönelik uygulamalı eğitim verilmesi ve mümkün olduğu takdirde yakın çevre halkının, çiftçi ve orman köylüsünün bilgilendirme çalışmalarına dahil edilmeleri sağlanmalıdır. Orman yangını felaketinin önlenmesindeki başarı tüm paydaşların katılımıyla mümkün olabilecektir."


BT(HA/ESM)