Özgür ALTUNCU - Özgür ARSLAN/İSTANBUL,  KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,  James Bond filminin çekimleri sırasında Kapalıçarşı'nın tarihi dokusunun zarar gördüğü yönündeki haberlerle ilgili açıklama yaptı. Çekim için verdikleri iznin, yeni bir inşaat yapmayı veya mevcut bir tarihsel yapıyı yıkmayı içermediğini belirten Günay, "Fiziki gelişmeler bizim kararımızın dışındadır. Kararın dışına taşılmış mı ? Tarihi eserlere zarar verilmiş mi ? Bunları arkadaşlarımız irdeliyorlar" şeklinde konuştu.


Özel bir üniversitenin davetlisi olarak İstanbul'da bulunan UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'yla Feriye Lokantasında bir araya gelen Bakan Günay, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Şehir Tiyatrolarında yaşanan son gelişmeleri de değerlendiren Günay, "Ben sanata müdahaleden yana değilim, sanatçıların da toplumsal bazı değerleri dikkate alması gerekir" dedi.


Şehir tiyatrolarının bakanlığına bağlı olmadığını, İBB'ye bağlı olduğunu hatırlatan Günay, "Yeni düzenleme bir diyalog arayışına yönelik. Belediye yöneticileriyle sanatçıların aynı kurumda bulunması, bir tarafın ötekine tahakkümü değil, bir diyalog arayışıdır, diye düşünüyorum. Taraflardan birinin diğerine hakim olma anlayışı, sanıyorum ki iki tarafı da bir miktar kırılgan sonuçlara yöneltir. Umarım sanatın eskisinden uygar bir şekilde sergilenmesinin yolu açılacaktır" şeklinde konuştu.


Hasankeyf konusunda da bilgi veren Günay, "Tarihi eserlerin özenle korunması, taşınabileceklerin taşınması, kalanların sergilenmesi konusunda DSİ ile protokol var. Bu konuda dikkatle sürdürülen çalışmalar var. Oradaki gelişmelerin tarihi kente zarar vermemesi konusunda dikkatli davranıyoruz" dedi.


Yassıada'nın Demokrasi Müzesi olması konusunda fikir projesinin bittiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yaz aylarında adadaki fiziki inşaata başlayacakları bilgisini verdi. Günay ayrıca Başbakan Erdoğan'ın İstanbul boğazının tarihsel ve doğal dokusunun korunması konusunda gösterdiği iradeye teşekkür ettti.


ÖA-ÖA (MK) (FOTOĞRAF)