Günay İnönü Stadyumu konusundaki anlaşmayı "Önümüzdeki günlerde, stadın tarihi özelliğini koruyacak şekilde, denizden biraz daha içeri çekilmiş şekilde, boyutlarını büyütmeksizin ve altına AVM sokmaksızın, tarihsel ve sanatsal değeri olan bir spor kompleksi olarak yeniden inşaatı konusunda bir ortak projede çalışacağız" diye dile getirdi.


FİKRET ORMAN BENİMLE VE SAYIN BAŞBAKANLA GÖRÜŞTÜ


Başbakan Erdoğan'la birlikte Çin'e gerçekleştirdikleri ziyarete Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman'ın da katıldığını belirten Kültür Bakanı Günay, "Sayın Orman nezaket gösterdi, bizimle Çin'e kadar geldi. Sayın başbakan ve benimle görüştü. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Ben baştan itibaren İnönü Stadı yerine bir AVM yapılmasını, bir rant merkezi yapılmasını doğru bulmadığımı, esasen tarih içinde İnönü stadının yerinin gelecek için sıkıntı verebileceğini söylüyordum. En azından stadın İstanbul'un ilk spor kompleksi olarak, mevcut yerinde iyileştirilerek korulabiliceğini söylüyordum ki, şimdi yeni yönetimle bu noktaya geldik" dedi.


DEPREM TEHLİKESİNDEN KURTULACAK


Eski yapıya uygun bir yapı yapılması gerektiğinin altını çizen Günay, "Boyutları büyütülemez, altına bir yapı yapılamaz. İBB'nin yaklaşımı ve sayın başbakanın yaklaşımı bu. İstanbul böylece, hem bir spor yapısının deprem tehlikesinden kurtulmasını sağlayacak, hem de o vahaya yakışır bir mimari eseri İstanbul'a kazandırmış olacağız" diye konuştu.


MİLLİYETÇİLİK SUÇLAMASINA YANIT


Uluslararası bir dergide çıkan ve Türkiye'yi tarihi eserlerin iadesi konusunda milliyetçi davranmakla suçlayan bir habere de tepki gösteren Kültür Bakanı Günay, "Kültür varlıklarımızı korumak, milliyetçilikle suçlanacak bir yaklaşım tarzı değildir. Bu kendinize saygının dünyaya saygının doğal sonucudur. Bizden geçerliliği tartışılmaz belgeyle gitmiş eseri tartışmıyoruz. Bizden herhangi bir belgeyle gitmeyen eserleri, çalıntı tarzında götürülmüş eserleri bir müzelerinde bulunduruyorsa,o müze bizimle işbirliği talebinde buluyorsa, önce bir işbirliği talebinde bulunuyoruz. Batının birçok müzesinin rahatsız ediyor. Yakışıksız ifadeler kullanmışlar kendilerine hak ettikleri cevapları önümüzdeki günlerde vereceğiz" dedi.


İSTANBUL MODERN'İN KAPATILMASI TARTIŞMALARI


Günay, Galataport içinde yer alan İstanbul Modern'in kapatılacağı şeklindeki haberleri hatırlatan bir gazeteciye, "İstanbul Modern, 8 yılını doldurdu. İstanbul'un kültür yaşamına önemli katkılar yaptı. Daha iyi bir formül bulmadıkca, mevcut yapıya kimsenin el sürmesine bakanlık olarak imkan vermeyiz" yanıtını verdi.