Tokat'tan Samsun'a gelen Kütür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Alaçam İlçesi'nde Türkiye'nin ilk mübadele müzesini açtı. Bakan Günay, müzenin açılışını türkülerle ve halaylarla yapmak istediklerini, ancak bunu yapamadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Ama ne yazık ki bir ihanet ateşi var içimizde. Bir türlü sönmüyor. Bir haber daha geldi. Kötü haber anında ulaşıyor. Yine Bingöl'de bir saldırı var, yine şehitlerimiz var. Bunun bütün kalbimle son olmasını diliyorum. Biz Türkiye'nin İzmir'inden Hakkari'sini, Manisa'sından Muş'unu, Mardin'ini ayırmıyoruz. Ayırmamaya çalışıyoruz. Türkiye'nin içinde yaşayanları senin anadilin şudur, senin inancın şudur, senin mezhebin şudur diye ayırmıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı cebinde nüfus kağıdı varsa onu bir ve eşit tutmaya çalışıyoruz. Onun nüfus kağıdını da değerli kılmaya çalışıyoruz."

"ATATÜRK'ÜN EVİNİ YENİDEN YAPIYORUZ"

Bakan Günay, Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evi restore ettirdiklerini söyleyerek şöyle devam etti:

"Selanik'te Atatürk'ün evini yeniden yapıyoruz. Bu vesileyle söyleyeyim ben bir kaç yıl önce gitmiştim. Yapılan düzeni çok eskimiş ve çok ilkel bulmuştum. Onunla ilgili hem Yunan makamlarıyla hem Türkiye dışişleri bakanıyla birlikte çalıştık. Her türlü izni aldık. Bir arkadaşımız da sayın Serdar Bilgili de işin maddi yönünü yüklendi. Sponsorluğunu aldı. Onun içindeki bütün eski eşyayı boşalttık. Avrupalıların yaptığı modern müzeler gibi 1880 ile 1940 arasında hem Balkanları hem tüm Osmanlı coğrafyasını hem Türkiye'yi anlatacak, Mustafa Kemal ismi çerçevesinde bir bilgi merkezi, Atatürk Evi yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bir yıl içinde tamamlayacağız. Biz Atatürk'e karşı gecikmiş bir görevimimizi yeni baştan yerine getirmeye çalışıyoruz."

Bakan Günay konuşmasının ardından müzenin açılışını yaptı. Daha sonra Bafra İlçesine giderek Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin açılışını gerçekleştirdi. 

"LOUVRE MÜZESİNDE BİZE İADE EDİLMESİ GEREKEN ESERLER VAR"

Burada bir basın mensubunun Paris Louvre müzesinde açılacak islam eserleri sergisinde Türkiye'ye iade edilmesi gereken bir eserin olup olmadığıyla ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Günay, "Sergiyi görünce anlayacağız. Ama Louvre Müzesi'nde bize iade edilmesi gereken eserler var. Bu eserleri, Türk İslam eserleri koleksiyonunda sergiye çıkaracaklar mı çıkarmayacaklar mı onu henüz bilmiyorum. Ama Louvre müzesinde bizim en önemli eserimiz olarak Sultan 2. Selim'in türbesinin bahçesinden alınıp götürülen iznik çinisi panomuz var. Onu kararlılıkla geri istiyoruz. O bir levha içinde çeşitli parçalardan oluşuyor. Umarım fazla eser yoktur. Ama biz dünyada bizden yasa dışı gitmiş ne kadar eser varsa hepsini bildiğiniz gibi takip ediyoruz" diye konuştu. Bakan Günay açılışın ardından helikopterle Ordu'ya geçti.

Yaprak KOÇER/BAFRA (Samsun),



(İS/SS)