Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tokat’ta tarihi Sulusokak’a taşınan Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'nin açılışına katıldı. Aracından indikten sonra ilerleyen Bakan Günay tarihi yapıların bulunduğu alanda yeni müzenin karşısına Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce yapılan modern kültür merkezini görünce sinirlendi. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ve Tokat Belediye Başkanı AK Partili Adnan Çiçek'ten bina ile ilgili bilgi alan Bakan Günay, "Anladım da bu hiç bu bölgedeki dokuya uymayan bir şey yapmışlar. Ben anlayamadım sabah sabah bismillah" diyerek tepkisini dile getirdi. Daha sonra müzenin açılış programı düzenlendi. Bakan Günay, konuşmaların yapıldığı sırada kendisine kolonya ve çikolata ikram eden küçük bir kız çocuğunu sevdi.

'SIKINTILAR GERİDE KALACAK'

Bakan Günay, törendeki konuşmasında Türkiye’nin farklı noktalarında müzelerin açılışlarına katıldıklarını belirterek şöyle dedi:

''Biz hep beraber Türkiye’nin hiçbir tarafından ayrım yapmadan Edirne’den, Van’dan, Urfa’dan, Samsun’dan, Sinop’dan, Mersin’den örnekler sayabilirim size. Ayrım yapmaksızın çalışıyoruz. Ama bazıları milletin birliğini bütünlüğünü, ne yazık ki Ramazan dinlemiyor, bayram dinlemiyor bozmaya çalışıyor. Biz milletimizin birliği ve beraberliği sayesinde bu sıkıntıları inşallah geride bırakacağımıza inanıyoruz. Çünkü biz iyisini yapmaya çalışıyoruz, doğru yapmaya çalışıyoruz."

VAKIFLAR'A BİNA TEPKİSİ

Açıklamasında müzenin karşısına Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan modern kültür merkezine tepki gösteren Bakan Günay, şöyle devam etti:

''Sadece şu karşımda gördüğüm binayla ilgili bir tereddüttüm oluştu, onu söylemeden geçemeyeceğim. Buraya geldiğimde Yağıbasan Medresesi'nin de buraya dahil olması konusunda arkadaşlarımla beraber konuşmuştuk. Çünkü burada gerçekten eski camiler var, külliyeler var, kaya mezarları var, tarihin eski dönemlerinden gelen çok eserler var. Bunların çevresinde geçmişte yapılan yanlış mimariyi kaldırmak, etrafı döşemek, bu mekanın arkasındaki tarihsel dokuyu ortaya çıkartarak tamamen tarih meydanı yapmak varken, bir kamu kurumunun bu binayı yapmış olması, uygulamış olması bir miktar beni rahatsız etti. Bu proje böyle değildi, şu Arastalı Bedesten ve Yağıbasan medresesinin karşısında bu modern binanın olmasından çok hoşlanmadığımı da izin verirseniz huzurunuzda söylemek istiyorum. Bunlardan ders alalım, bundan sonra tarihi korumak noktasında daha dikkatli çalışalım. Arkadaşlar tarihimizi korumazsak, geleceğimizi aydınlatamayız. Bir milletin geleceğini ayakta tutması ve aydınlatması için tarihini bilmesi ve ona sahip çıkması gerekiyor. Biz de bu hizmetlerle çalışıyoruz.''

Bakan Günay daha sonra müzenin açılışını gerçekleştirerek incelemelerde bulundu. Burada yetkililerden tarihi eserler ile ilgili bilgi alan Bakan Günay, ardından kent merkezinde bulunan tarihi Latifoğlu Konağı'nı gezdi. Bakan Günay, buradaki incelemenin ardından geldiği helikopter ile Samsun’a haüreket etti.



MT,FY(EA/COŞ)