1074 yılında Emir Karatekin Bey tarafından fethedilen ve o günden sonra düşman işgali görmeyen Çankırı Kalesi, günümüzde türbe ziyareti ve mesire alanı olarak kullanılıyor.

Belediye Mehter Takımının gösterisi ile başlayan törende konuşan Belediye Başkanı İrfan Dinç, tarihi ve kültürel alanda zengin bir geçmişe sahip Çankırı’nın üzerindeki brandayı kaldırıp yeni yatırımlar yaptıklarını belirterek şöyle dedi:

"Tarih ve kültürümüze sahip çıkıyoruz. Daha önce çok kötü durumda bulunan Çankırı Kalesi’ni hazırladığımız proje ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sağlanan 850 lira dahil olmak üzere toplam 3,5 milyon lira harcayarak yeniden düzenledik. Halkımızın beğenisine sunduk."

Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz de, Çankırı’da kültür ve sanatın her geçen gün önem kazandığını, sanayide yaptıkları çalışmalar ile ekonomik anlamda da Çankırı’nın kalkınacağını söyledi. Çankırı Valisi Vahdettin Özcan’da kentteki tarihi eserlerin turizme kazandırılması ile ilgili valilik olarak yaptıkları çalışmaları anlattığı konuşmasında, "Çankırı kaya tuzu ve diğer turizm objeleriyle gündeme oturacaktır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, "Belediye Başkanımızın ifade ettiği gibi biz de Türkiye’nin tarihi ve kültürel değerleri üzerindeki tozları, brandayı kaldırıyoruz. Allah şükür bunu da yapabiliyoruz. Son on yılda yabancı turist sayısında 20 milyona yakın artış sağladık" diye konuştu.

Bakan Günay ve beraberindekiler açılış yaptıktan sonra Emir Karatekin Beyin türbesini ziyaret edip dua etti. Daha sonra kaleden şehri kuşbakışı izleyen Bakan’a burada Belediye Başkanı İrfan Dinç tarafından yapılan hizmetlerle ilgili bilgiler verdi.

Bakan Günay daha sonra Buğday Pazarı Medresesine geçerek kendisine ikram edilen yöresel takım yemeğini yedi. Belediye Başkanı İrfan Dinç burada Uzunyol Silüet Projesi ve diğer çalışmalar için Bakan Günay’dan destek sözü aldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Medresenin odalarını da gezerek yaren başağa köşesine oturup başağa fesi giydi.

Bakan Günay ve beraberindekiler önümüzdeki günlerde müze olacak tarihi adliye binasını ve valilik tarafından restore edilen Peta Konağını gezerek ilgililerden bilgi aldı.

Son olarak Çankırı Belediyesi’nce gar sahası içerisinde sergilen Orhun Anıtlarının kaya tuzundan yapılmış heykelleri gezen Bakan Günay, "Çok özgün ve farklı bir çalışma. Bu tür heykel çalışmaları yapılıyor, ancak yörenin ürünüyle bütünleştirip böyle bir çalışma yaptığı için Belediye Başkanımızı kutluyorum" diye konuştu.



EY(AY/İD)