Açılışa katılmak üzere saat 12.50'de Milas- Bodrum Havalimanı'na gelen Bakan Günay'ı Kaymakam Mehmet Gödekmerdan ve Vali Fatih Şahin karşıladı. Karayolu ile Ortakent-Yahşi beldesindeki fakülte kampusuna geçen Günay'ı burada da Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar, Araştırma ve Eğitim Merkezi'ni yaptıran hayırsever Şükran Nasuhoğlu ve öğretim üyeleri karşıladı. Ardından toplam 4.2 milyon liraya malolan kültür merkezinin açılışı yapıldı. Konferans salonunda Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri, yaklaşık 40 dakika süren klasik müzik konseri verdi. Vivaldi, Mozart ve Edgard'ın eserlerinden oluşan konser sırasında Milas Kaymakamı Bahattin Atçı ve bazı dinleyenlerin uyuduğu görüldü.

FİZİK ÖĞRETMENİ KONUŞURKEN AĞLADI

Müzik dinletisinin ardından kürsüye gelen, zaman zaman konuşurken göz yaşlarını tutamayan hayırsever Şükran Nasuhoğlu, kültür merkezinde iki konferans salonu, bir sanat galerisi ve derslikler bulunduğunu belirtti. Türk Fizik Vakfı yönetiminde de yeralan Nasuhoğlu şunları söyledi:

"Kültür Merkezi, Üniversitemiz ve Türk Fizik Vakfı tarafından bilimsel, kültürel ve sosyal etkinlikler için kullanılmak üzere tasarlandı. Üniversitemiz öğrencileri, öğretim elemanları ve yöre halkının faydalanabileceği merkezimiz bünyesinde düzenlenecek ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, konferans, söyleşi, çalıştay, seminer, sergi, tiyatro ve film gösterimleri gibi etkinliklerle ilin kültür yaşamına önemli katkılar sağlanacağına inanıyoruz. 1996 yılında yaşamını yitiren eşim Rauf bey bana, toplum için bir şeyler yapabilmeyi ve paylaştıkça mutluluğun arttığını söyledi. Çok haklıymış. Bugün mutluluktan konuşamıyorum. Yaşadığım sürece eğitime katkı vermeye devam edeceğim. Bugün buradaki sevinç ve heyecanın eşim Rauf'a da mutlaka ulaşacağına inanıyorum."

ZENGİNLİK ARTIYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Muğla'nın kültür varlıkları açısından her geçen gün zenginliğinin arttığını belirtti. Günay şöyle konuştu:

"Fethiye'de şehrin ortasında yıllardır gerçekten hepimizin yüreğimizi dağlar bir şekilde duran Telmasos Antik Tiyatrosu'nun restorasyonuna başladık. Sanırım gelecek yıl içinde bu işi tamamlayıp, 2 bin- 2 bin 500 kişilik bir tarihi tiyatroda çeşitli etkinlikler yapma fırsatını elde etmiş olacağız. Milas'taki Anıt mezar ve etrafından kazdıkça tarih fışkırıyor. Yerin 10 metre altında tarihi lahit kazısından başladık ama çevreye doğru inanılmaz bir yaygınlık gösteriyor. Umudum ve hayalim odur ki birkaç yıl içinde dünyada akrapol kadar bilinen bir mekanı Milas'ın ortasında dünyaya bir arkeoloji merkezi olarak kazandırmış olacağız. Onun 500 metre yakınındaki Beçin Kalesi'de bir Roma Selçuklu ve Menteşeoğlu merkezi olarak, bütün görkemi ile ayağa kalkmaya başlıyor. Pedesa ve Stratonikeia'ya da gitmem gerekiyordu ama zamanım yetmeyecek."

ÖRNEK İNSANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Törende yaşadığı heyecanı, bugüne kadar hiç yaşamdığını ifade eden Günay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün gerçekten Cumhuriyet’in o ilk yıllarının eğitime verdiği önem ve o yıllarda yetişen insanların bilim ve vatan sevgisinin çok somut örneklerinden bir tanesini yaşıyoruz. Bizler de öğrenci olarak o kuşağın öğretmenleri sayesinde yetiştik. Benim ilkokul öğretmenim ilk öğretmenliğinde babamı, son öğretmenlik yıllarında da beni okutmuştu. Atatürk'ün söylediği sözün somut bir gerçek olduğunu, hayatta hakiki yol göstericinin bilim olduğunu anlatmaya çalışıyordu öğretmenlerimiz ve hem de inanılmaz bir özveri ile çalışıyorlardı. Biraz önce Rauf Hoca'nın ve Şükran Hanımefendi'nin yaşam öyküsünü izlerken hocalarımı hatırladım. Rauf Hoca ve onun kuşağından bugün aramızda olmayan ama varlıkları bize, bütün Cumhuriyet Tarihi boyunca ve bütün Türkiye'nin varlığı boyunca ışık olacak hocalarımızı minnetle ve rahmet ile anmak istiyorum. Gerçekten paylaştıkça güzel şeyler çoğalır. Paylaşmasını bilmek bir erdemdir. Bu merkeze ben de bakanlığım olarak her türlü desteği vereceğim, söz veriyorum."

Tören sırasında Şükran Nasuhoğlu’nun elini birkaç kez öpen Günay, konuşmasının sonunda plaket verdi.

BAYRAM TATİLİNİN 10 GÜNE ÇIKARILMASI 

Törenin ardından Ortakent-Yahşi Belediyesi'ni ziyaret eden Bakan Günay burada Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması ile ilgili olarak hükümetin henüz bir karar vermediğini belirtti. Günay şöyle dedi:

"Bu bayram tatili için havaların güzel gitmesi nedeni ile şimdiden rezervasyonların yapıldığı biliyorum. Sonbahar ve kış öncesinde bu bayram tatili çalışanlara doping etkisi yapacak. Ayrıca Temmuz ayında ülke turizminde yaşadığımız 1.8 oranındaki gerilemeyi, Ağustos ayı girdileri ile kapatmayı başardık. Bölgemizde yaşanan siyasi gerilimlere rağmen bu yılın sonunda 2011 yılının verilerini yakalayacağımıza inanıyorum. Türk turizmi artık dünyada bir marka haline gelerek, küresel olaylardan en az etkilenmeyi başarabilecek seviyeye geldi."

Bakan Günay, temaslarının ardından uçakla İstanbul’a döndü.



YA(İÖ/COŞ)