Bakan Ertuğrul Günay ilk olarak merkezdeki Somuncu Baba Türbesi'ni ziyaret edip dua etti. Daha sonra Güzelyurt İlçesi'ne geçerek Selime Beldesi'nde kayalara oyulmuş katedralde inceleme yapan Günay, düşme tehlikesi bulunan kayaların vinç sistemiyle biran önce kaldırılarak ziyaretçiler için oluşan tehlikenin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Daha sonra yılda 2 milyon turistin ziyaret ettiği Ihlara Vadisi'ni gezen Bakan Günay, yetkililerden vadi hakkında bilgi aldı.

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun'un, Ihlara Vadisi'nin Unesco Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınmasını dile getirmesi üzerine Bakan Günay, artık dünya kültür mirası listesine yeni bir alan kabul ettirmenin şartlarının zorlaştığını belirtti. Ama dünya kültür miras listesinde yer alması için çalıştıklarını kaydeden Bakan Günay, şunları söyledi:

''Göreme- Kapodokya Milli Parkı içinde Ihlara Vadisi'nin dışarıda kalmış olmasının geçmişten kaynaklanan bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlarımla müdahale ettik. Kapadokya'daki tarih parkı içindeki aynı doğal oluşum, aynı jeolojik yapı burada var. Aynı tarihsel inançların kalıntısı var. Bu alan bu listeye kazandırmak konusunda bir çalışmamız var. Bununla ilgili yerel yönetimler ve özel idare ile yapacağımız çalışmalar var. İnşallah bunu halledeceğimizi umuyorum. ''

RESTORANA AHŞAP MASA İSTEDİ

Bakan Günay, Ihlara Vadisi'ne inerken kullandığı 382 basamaklı merdivenin bazı yerlerinin değiştirilmesini de istedi. Yine vadide düşme tehlikesi olan kayaların da vinç sistemiyle biran önce kaldırılması gerektiğini söyledi.

Ihlara Vadisi'nin girişinde bulunan restoranda kısa süre dinlenen Bakan Günay, restorandaki plastik sandalye ve masaların, doğa yapısına uygun ahşap veya ağaç masa ve sandalyelerle değiştirilmesi için Turizm İl Müdür Vekili Mustafa Doğan'a talimat verdi. Aksaray'daki incelemelerini tamamlayan Bakan Günay Nevşehir'e geçti.



HB(İA/COŞ)