"SİYASİ BÖLÜNMELERE YUKARIDAN BAKAN BİR GÖZDÜ"


Bakan Günay, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:


“İdris Hoca, iktisada giriş dersimize gelmişti. Daha sonraki yıllar kendisini çeşitli vesilelerle tanıma fırsatı bulduk. Bir kere hemşeriydik zaten. O Giresunluydu ben de Orduluydum. İdris Hoca bize derse geldiğinde 40’ lı yaşların başında gencecik bir hocaydı. Mezun olduğum yıl o tarihlerde Türk düşünce dünyasını allak bullak eden bir kitap yazmıştı. Küçücük bir kitapçık. Düzene yabancılaşmayla ilgili makaleler yazmıştı. Türkiye’nin düşünce dünyasına, ayrışmalarına yukarıdan bakan bir bakış açısıyla yazılmış bir kitaptı. Ben İdris Hocayı hala bu yönleriyle hatırlıyorum. Siyasi bölünmelere yukarıdan bakan bir gözdü. Marksizmi sınıfsal anlamda anlayan ender Türk entellektüellerinden biriydi İdris Hoca. Türkiye’deki kutuplaşmaların yanlış yöne oturduğunu düzeni değiştirmek sorgulamak ve irdelemek isteyenlerin hitap edecekleri kitlenin şimdi hitap ettikleri kitle olmadıklarını vurgulamaya çalışıyordu.“


"ONLARDAN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR"


Bakan Günay,“Türkiye’de siyasi bölünmelerin derin irdelemeler yapılmasının ve onun üzerinde siyasetin kurulmasına işaret ediyordu. Siyah beyaz ayrımları reddettiği için de dışlandı bir dönem. Sivil toplum üzerine önemli tezler geliştirdi “ diye konuştu.


Ertuğrul Günay, İdris Küçükömer, Cemil Meriç gibi isimlerin önemli isimler olduğuna dikkat çekerek, “ Cemil Meriç, İdris Küçükömer bunları tanımanız Türkiye’nin demokrasi yolunda yol almasını kolaylaştıracaktır. Bunlar herhangi bir kalıba sığamayan farklı isimler. Yaşamlarında onlar bunun sıkıntısını çektiler. Onlardan öğreneceğimiz çok şey var “ dedi.


Günay konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından basılan İdris Küçükömer'in yazdığı ' Düzene Yabancılaşma ' adlı kitabı İktisat Fakültesi Düşünce Cemiyetine hediye etti.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)