16. EMITT - Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nın açılışı Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Açılışa, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Arjantin Turizm Bakanı Carlos Enrigue Mayer, Filistin Turizm Bakanı Khuloud Daibis, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili katıldı.

9 - 12 Şubat tarihleri arasında açık kalacak fuara 60'ın üzerinde ülke ve 4 bin 500 davetlinin katılması bekleniyor. Fuarın onursal ülkesi Arjantin oldu. EMITT Fuarına bu yıl ilk kez katılan ülkeler ise Arjantin, Çek Cumhuriyeti, Kazakistan, Macaristan, Malezya, Slovenya ve Venezuela.


BAKAN GÜNAY'DAN 'YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ' VURGUSU


Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Gerçekten turizm içinde bulunduğumuz dünyayı değiştirecek ve güzelleştirecek en önemli sektörlerin baışnda geliyor. 20. yüzyılın başında büyük acılar savaşlar yaşadık hepimiz. Barışa birarada yaşamaya, birbirimizin hakkına saygılı olmaya, insan hakları emelinde yükselen bir dünya kurmaya ihtiyacımız var. Turizm tanışmayı sağladığı için barışmayı sağlayan en önemli sektör. Bir ülkenin bağımsızlığını sağlayan uzun bir savaştan sonra yurtta ve dünyada barışın altını çizen bugün dünyada saygıdeğer bir ülkenin oluşmasını sağlayan'Yurtta barış dünyada barış' diyen sevgli Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle minnetle anmak istiyorum. Bugün Türkiye bu salonda bulunan her meslek grubunun büyük bir katkısıyla 25 yıllık mücadele sonrası dünyada parmakla gösterilen bir ülke noktasına geldi" diye konuştu.

Konuşmasında rakamlar da veren Bakan Günay, "Bu yıl 31 milyonu geride bıraktık. 31 milyon 500 bin yabancı pasaportlu insan ülkemize geldi. Anadolu'nun şehirlerinde turizm yapmaya çalışan arkadaşlarımızın emekleriyle biz bugün bu noktaya geldik. EMITT Fuarının gelmiş olduğu nokta bugün Türkiye turizminin kalite olarak hangi noktaya yükseldiğini gösteriyor" dedi.


"AVRUPA PAZARINDA YORGUNLUK VE DOYGUNLUK OLABİLİR"


Günay, "İstanbul artık dünyada tarihiyle övünen değişik sanat ve kültür faaliyetleriyle öne çıkan bir şehir. Sadece İstanbul da değil. Muğla, Antalya gibi... Türkiye artık kültürün sanatın içiçe geçtiği bir ülke haline geldi. Biz istiyoruz ki bu gelişmeden dünyanın her tarafında konuk ağırlayarak faydalanalım. Japonya'ya, Çin'e daha fazla uçuş yapmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl bizi bekleyen bir sıkıntı var. Avrupa pazarında yorgunluk ve doygunluk olabilir. Bunu görüyoruz, yeni pazarlara açılmaya çalışıyoruz. Belki de bu kriz ekonomik olarak turizm alanında bağımlılıktan kurtaracak ve dünyanın yeni pazarlarına açıklmada zorlayıcı olacak" diye konuştu.


ARJANTİNLİ BAKANDAN YATIRIM ÇAĞRISI


Açılışta konuşan Arjantin Turizm Bakanı Carlos Enrigue Mayer, "Arjantin, 2011 yılı boyunca 5 milyar 400 milyon dolar gelir yaratan 6 milyon yabancı turist ağırlamıştır. Arjantin uluslararası noktalara yaklaşık 6,5 milyon turist göndermiş ve bölgesi içinde ulusal noktalara 44 milyonluk varış kaydetmiştir" dedi. Arjantinli bakan Türk işadamlarının Arjantin'e yatırım yapma çağrısında da bulundu.

Filistin Turizm Bakanı Khuloud Daibis ise, "Geçen sene bu fuara EMITT'e katılmıştım. Her zaman onur duyuyorum katılmaktan. Filistin delagasyonunun ikinci evi burası ve sizin ülkeniz. Türk ve Arap kültürü çok büyük benzerlik gösteriyor " diye konuştu. Türkiye'nin turizm konusunda önemli başarılar elde ettiğini söyleyen Daibis, fuara katılan ülkelerin ve Filistin'in üzerine düşen sorumluluk olduğunu söyledi.


BAKAN GÜNAY'A AY YILDIZ DÖVMESİ YAPTIRDI


Konuşmaların ardından Bakan Günay, önce Arjantinli bakanla birlikte eline baget alarak varile vurdu. Ardından açılışa özel yapılan tango gösterisini izledi. Günay daha sonra kurdela keserek fuarın açılışını yaptı ve fuardaki standları gezdi. Önce Lübnan standını ziyaret eden Günay ardından KKTC standına geçti. Günay, KKTC standında anı defterini imzalayan Günay, ardından KKTC'ye özgü olan bir çeşit bisküvi olan çitlemit yedi. Günay, Mısır standında sağ bileğine kınayla ay yıldız ve çiçek dövmesi yaptırdı ardından da Firavun kıyafeti giyen görevliyle fotoğraf çektirdi. Günay son olarak, Malezya standında dans gösterisi izleyerek dansçıyla fotoğraf çektirdi.