Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İznik İlçesi'nde Lefke Kapı, Yeşil Cami, İznik Müzesi ve kazı çalışmaları devam eden İznik Antik Roma Tiyatrosu'nda incelemelerde bulundu. İlk olarak Lefke Kapı'yı gezen ve uzmanlardan bilgi alan Bakan Günay, "Lefke Kapı çevresinde restorasyon çalışmamız var. Projemiz hazır, uygulama ihalesi için surlar üzerindeki yapıların kamulaştırılması kararını bekliyoruz, mahkemeden. Paramız yatırılmış vaziyette ama yaklaşık 2 yıldır mahkeme, bu surlar üzerindeki iki yapıyla ilgili bir karar verecek. Ekim ayında galiba bir duruşma var. Karar çıktıktan sonra biz parası hazır olan bu yapıların parasını verip bu projenin uygulama ihalesini yapacağız ve bu mekanı İznik'e ve Türkiye'ye armağan etmeye çalışacağız. Ancak bir an önce hakkaniyete uygun bir kararın verilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

”CAMİLERİMİZİ KABLOLARDAN MİKROFANLARDAN TEMİZLEYELİM”

Daha sonra 1378-1391 yılları arasında yapılmış olan Yeşil Cami'ye geçen Bakan Günay, caminin kapı girişindeki hoparlörleri görünce, yanında bulunan heyeti, "Bu hoparlörlerden kablolardan, mikrofonlardan camilerimizi ne olur temizleyelim. Caminin üzerinde bunlar olmaz. Camiye takvim asıyorlar, yok mikrofon asıyorlar yani bunlara dikkat edelim" diyerek uyardı.

Yeşil Cami'nin ardından İznik Müzesi'nde incelemeler yapan Bakan Günay, müzede restorasyon çalışmalarının sürdüğünü ve buradaki tarihi eserlerin muhafaza altına alındığını kaydetti. Bakan Günay, "Bu tarihi binaya bu imaret binasına daha çok Türk İslam eserleri, çinilerimiz sergilenecek. İlave olarak yapacağımız yeni müzeye de arkeolojik eserlerimizi alacağız ve burdaki bütün eserleri yeni baştan bir restorasyon görecek. Eserler geçmiş yıllarda o günkü ilkel koşullarda restorasyon görmüş. Biz geçen yıl Sırbistan'dan çok sayıda tarihi eser almıştık. Onlar içinde önemli sayıda ve özellikle de İznik'te basılmış Nicea sikkeleri var. Yani madeni paralar var. Onları da buraya, yeni müzeye teşhir tanzimi için göndereceğiz" dedi.

9 YENİ RESTORASYON VE KONSERVASYON MERKEZİ

Gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Günay, ayrıca sadece İstanbul'da bulunan Restorasyon ve Konservasyon Merkezi ile laboratuvarının 9 ilde daha kurulacağını belirtti. Günay, "Biz bütün Türkiye'ye İstanbul'dan hizmet vermeye çalışıyoruz. Bazı müzelerimizin kendi imkanlarıyla kurdukları özel laboratuvarlar ve konservasyon merkezleri var ama Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulmuş sadece İstanbul’da restorasyon ve konservasyon merkezimiz var. Devrim niteliğinde önemli bir adım attık. Bakanlar Kurulu'muzdan geçen haftalar içerisinde çıktı. Türkiye'de 9 yerde daha yeni restorsayon ve konsaervasyon merkezi kuruyoruz. Kadrolu doğrudan Bakanlar Kurulu kararıyla. Böylece Türkiye sathında 10 yerde konservasyon ve restorasyon merkezimiz olacak. Uzmanlarımız tüm altyapısı hazır olmuş bir şekilde çalışacaklar. Yani bir eserin restorasyonu için eseri taa alıp İstanbul'a kadar gelmek, günlerce sıra beklemek zorunluğundan kurtulmuş olacağız. Bu da tarihi eserlerin hangi dönemden kalmış olursa olsun, isterse bir İznik çinisi olsun, hepsine daha yerinde, zamanında ve konuyu çok iyi bilen uzmanlarıyla müdahale etme konusunda bakanlığımız çok önemli bir girişimizi yapmış oldu. İnşallah 2013 yılında bütün bu merkez ve laboratuarlarımızı açmış olacağız" diye konuştu.

ŞİŞMAN SANATÇILAR SORUSU

Bakan Günay açıklamasını ardından kazı çalışmaları devam eden Antik Roma Tiyatrosu’na gitmek üzereyken bir kadın yanına yaklaşarak, "Şişman sanatçılarla ilgili görüşünüz nedir" şeklinde bir soru sorması üzerine Günay, "Arkadaşlar gündemi değiştirmeyin. Her şeyi teker teker mi söyleyeceğim. Bu konuyla ilgili konuşmayacağım" dedi.

HEDİYE ESPRİSİ  

Daha sonra İznik Antik Roma Tiyatrosu'na geçen Bakan Günay'a tiyatronun girişinde İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu tarafından Osmanlı Kaftanı şeklinde yapılmış bir İznik çinisi hediye edilmek istendi. Günay "Ama ben bunu giyemem ki" diye espiri yaparak, son günlerde hediye alışverişi ile ilgili gündem oluştuğunu anımsattı. Hediye için teşekkür eden Günay, "Hediye almakta vermekte bir gelenektir ama bunun bir yeri ve zamanı var. Teşekkür ederim" dedi. Tiyatroda incelemelerde bulunan ve kazı çalışmaları ile ilgili bilgiler alan Bakan Günay, "Burada geçen yıl Kasım ayından bu yana müzemizin denetiminde çalışmalar yürütülüyor. Burası dolgu toprak doluydu. Temizleme sırasında 1992 yılına ait kola kutusu bulundu. Batı medeniyetinin özellikle buralardan geçtiğine dair kalıntılar bulundu. Batı medeniyetinin sadece bıraktığı kola kutusu olsa. Biz onu temizleriz ama batı medeniyetinin başka bıraktığı başka tortular da var. Hem onsuz olmuyor hem de onunla olmuyor" diye konuştu.

”SİNAN PAŞA’YI RÜYAMDA GÖRDÜM”

Bir gazetecinin, "Yenişehir İlçesi’ndeki Sinan Paşa Medresesi'nden çalınan ve yurt dışına kaçırılan ve Bakanlık girişimi ile yeniden Türkiye'ye getirilen İznik çinileri yeniden Bursa'ya getirilecek mi" şeklindeki sorusuna Günay, "Sinan Paşa'yı rüyamda gördüm. Bana 'çalınmayacak bir yerde onları koru' dedi" diye yanıt verdi. Bakan Günay İznik ziyaretinin sonunda ilçenin Osmanlı, Selçuklu ve Roma medeniyeti açısından çok özel ve önemli bir yer olduğunu belirterek, "Hıristiyanlık dönemleriyle ilgili de İncillerin burada mütaala edilip, Hıristiyan mezheplerinin teorisinin bir anlamda temellerinin atıldığı önemli bir alan. Buna benzer dünyada çeşitli dinlere ev sahipliği yapmış özel bir medeniyet merkezi daha var. O da İspanya'nın güneyi, Cordoba çevresi. Medeniyetler İttifakı'nın özel bir projesi var. Cordoba ile iznik arasında bir medeniyetler kardeşliği köprüsü oluşturmak konusunda bir proje var. Şu anda İspanya bir miktar oradaki çalışmaları ekonomik gerekçelerle sanırım biraz zamana yaydı ama biz bu işbirliğini sürdüreceğiz ve İznik ile Cordoba arasında medeniyetler ittifakı çerçevesinde bir kültür turizmi köprüsü kurulmasına özel önem vererek bunu sonuçlandırmaya çalışacağız" dedi.

Bakan Günay daha sonra karayoluyla Balıkesir'e gitmek üzere Bursa'dan ayrıldı.



IA,FK(FK/AK)