İzmir Valilliği tarafından şehit aileleri ve gaziler için Balçova Termal Tesisleri Kardelen Salonu'nda iftar yemeği düzenlendi. Yemeğe Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vali Cahit Kıraç, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, gezi ve şehit aileleri katıldı.

İftar sonrası konuşan Bakan Günay, şehitlerin vatanın birliği, bütünlüğü için canlarını, kanlarını feda etmiş gerçek vatanseverler olduğunu dile getirdi. Şehit ve gazi yakınlarına iftar yemeğinde buluşturulmasının valiliğin yapması gereken en aziz görevlerden biri olduğunu ve ramazan boyunca katıldığı en anlamlı iftar sofralarından birini gerçekleştirdiğini belirten Bakan Günay, şöyle devam etti: "Bizim güzel bir özdeyişimiz vardır, 'bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır' Gerçekten şehitlerimiz ve gazilerimiz bu toprakları vatan yapmak için, ebediyete taşımak için en büyük fedakarlığı gösteriyorlar. Düşünün bir aile, bir insan için, bir anne baba için 'bir oğlun doğdu' sözünden daha sevindirici ne olabilir? Ama yine bir anne, baba için, aile için 'oğlun öldü' haberinden daha can alıcı, daha can yakıcı, daha yaşam sevincini öldürücü ne olabilir? Bu sofrada bulunanlar bir insanın yaşamında duyabileceği en büyük acıya 'vatan sağolsun' nidasıyla katlanmış olan gerçek vatanseverler. Sizi milletim adına minnetle selamlıyorum. Bu millet size borçludur. Sizler çeyrek yüzyıldan bu yana insanı ayırmamak için uğraşırken, bu uğraşı bozmak için hainlere karşı canlarını kanlarını feda eden bir büyük yurttaş topluluğunun anne, baba, kardeşleri, yakınlarısınız."

Bakan Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanların şehit yakınlarına, gazilere, borçlarını yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: "Ama ne yapsak azdır. Bir canın, evlat, kardeş, eşin, ailenin fidanının, gencecik evladın hiçbir şey yerini dolduramaz. Vatanın birliğini, bütünlüğünü korumak için burdayız. Vatanın hangi köşesinde olursa olsun, cebinde Türkiye Cumhuriyeti nüfus kağıdı taşıyan hiçbir yurttaşı biz ayırmıyoruz, ayırmaya çalışanları Allah kahretsin. Vatanın hangi köşesinde olursa olsun, bir tek insanın haksız yere gözünün yaşının akmamasını istiyoruz. Vatanın birliğini bozmak isteyenlere karşı çelik gibi birarada olacağız. Biz ramazan ayını, bayramı, barış, bereket olarak karşılarız. Ama Türkiye'nin doğusundan batısına kadar ihanetin eli gezmeye çalıştı. İlk kurşunun atıldığı bu vatan toprağında kurşun atmaya çalıştılar. İlk kurşunun atıldığı İzmir'den herkesi haddini bilmeye davet ediyorum. 340 şehit vermişiz, bir tane daha olmasın, bir çocuk daha yetim kalmasın, bir kızım daha 'eşim gitti' diye başını eğmesin. Ama hepimiz vatanın birliği, bütünlüğü için gerekirse canımızı vermek için çekinmeyiz, bunu herkes bilsin. Biz birlik, beraberlik esenlik, kardeşlik istiyoruz, kan aksın istemiyoruz. Ama Ramazan'ı bilmeyenlere haddini bildirmek, bu milletin yapabileceği iştir, sabrımızı kimse taşırmasın, bunu söylemek istiyorum."

SİLAHLARINI GÖMSÜNLER

Basın mensuplarının BDP'li milletvekillerinin teröristlerle beraber çekilmiş fotoğraflarının, görüntülerinin yayımlandığını, konu hakkındaki görüşlerinin ne olduğu sorusuna Bakan Günay, "görüntüleri izlemedim" diyerek cevap verdi.

Herkesin bir tahammül noktası olduğunu, bu noktanın zorlanmaması gerektiğini belirten Bakan Günay, şunları kaydetti: "Herkes aklını başına devşirsin. Herkesin bir tahammül noktası var. Birbirimizin tahammülünü zorlamayalım. Biz kimseyi ötekinden ayırmıyoruz. Eşitlik kardeşlik, barış ve dayanışma içinde yaşayalım diye uğraşıyoruz. Vatanımız kalkınsın diye uğraşıyoruz. Bu millete büyük acılar çektirenlere hiçbir şey olmamış gibi davranılması, bu millete büyük acılar çektirenlere parlamentoda bir başka tarzda övücü mukabelede bulunulması hepimizi yaralar. Özellikle milletvekili arkadaşlar, hangi partiden olursa olsun sağduyulu olmalı. Bu milletin ortak özlerine karşı duyarlı olmalarını tavsiye ederim. Böyle davranacaklarını temenni ederim. Haberi görmediğim için daha fazla bir şey söylemek istemiyorum."

Bakan Günay, tek dertlerinin barış ve dayanışma olduğunu ifade ederek, Güneydoğu'ya Ege bölgesinden daha fazla gittiğini söyledi. Burada büyük bir turizm potansiyeli olduğunu aktaran Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Biz burayı seçimlerde İspanya'nın Barcelona'sına benzetmeye çalıştığımızı söylemiştik. Güneydoğu'da Endülüs gibi büyük turizm potansiyeli var. Hainler yakamızı bırakırsa hem Türkiye rahat edecek, hem o bölge. İnsanlarımız bolluktan, bereketten, kalkınmadan daha fazla yararlanacak. Çeyrek yüzyıldır hem kendilerine, hem o bölgeye, hem Kürt kökenli yurttaşlarımıza, hem Türkiye'ye çektirdikleri acılardan bence vazgeçsinler. Silahları gömsünler. Bayram geliyor, ellerini kaldırsınlar ve gelsinler, bu millet büyüktür. Birçok şeyi bağışlamasını bilir, ama silahlarını gömsünler" dedi.

 

YY (KÖ/RT)