Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, partisinin İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan yıldırım, EXPO 2023'e aday olan İzmir'de organizasyonun düzenleneceği İnciraltı alanı için çıkarılan imar yasasının imzaya açıldığını belirterek, "EXPO gündeme geldiğinde nerede ve nasıl yapılacak. İnciraltı'nda yer vardı, yoktu kavgası bitmiyordu. Onu da çözdük. Şimdi İnciraltı'nda EXPO için özel yasa çıkarıyoruz. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı, buraya gelmeden ilk imzayı attık. İşi yoluna koyduk hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Bakan Yıldırım, basın mensuplarının daha önce yapılan plana bazı kesimlerin dava açarak yürütmeyi durdurma kararı aldırmasını hatırlatmaları üzerine şunları söyledi: "O arkadaşları tanıyoruz. Onlara selam söyleyin. Merak etmeyin yapacağımız her iş İzmir'in daha güzel günlere erişmesi için. Hiç merak etmesinler onlara da izah ederiz. Bu işler öyle konuşup zamanı tüketmekle olmaz. EXPO 2015'i izmir niye kaybetti? İtalyanlar şimdi ifşa ediyorlar. 'Biz baktık İzmir çok şanslı, ama gördük ki bizim de şansımız artıyor. Bir ayrıntıyı yakaladık. İzmir'de EXPO'ya yönelik çalışmaları bu yönde atılan adımları yargıya taşıyan bir kesim gördük. Bu bizim can simidimiz oldu. Onların bu girişimlerini belgeleyip üyelere, 'bunlar kendi aralarında anlaşamıyor. EXPO'da ne işi var bu kentin' dedik ve böylece EXPO'yu İzmir'in elinden aldık' diyorlar. Bu arkadaşlar EXPO'yu istemiyor. Bu girişimleri davaları ortadan kaldırmak için özel imar düzenlemesi yapıyoruz. Bu kanun sadece EXPO için çıkıyor ve 2023 yılında bitiyor. Başlayacak inşallah EXPO'yu İzmir'e kazandırırsak kanun yürürlüğe girecek, 2023 tarihinde de kanun yürürlükten kalacak."

YEREL YÖNETİCİLERİN GÖREVİ SORUNLARI KÖPÜRTMEK DEĞİL ÇÖZMEKTİR

Bakan Yıldırım, basın mensuplarının itfaiyeci olmak için sınavı kazandıkları halde ataması yapılamayanların parti önünde eylem yaptıklarını söylemeleri üzerine şöyle konuştu: "İtfaiyeciler neden bekliyor? Yangın mı var? Bu konuyu daha önce milletvekillerimiz, il başkanımız, valimiz ile görüştük. Bu konu tamamen belediye ile itfaiyecilik mesleğine girmek isteyen, sınava giren arkadaşlar arasındaki bir konudur. Biz 'nedir bu iş' diye belediye başkanına onların yanında sorduk. O da bana anlattı. Nedir? İmtihan olmuş ancak bu arkadaşlar işbaşı yaptırılmamış. Gerekçe bu. Konu yargıya taşınmış yürütme durdurma kararı alınmış o nedenle işbaşı yaptırılamıyor. Belediye başkanımızın savunması şöyle 'ben bu arkadaşları bir başka statüde alayım daha sonra bu mesele çözüme kavuşunca onları itfaiyecilik branşına aktarırım' diyor. Fakat gördüğüm kadarıyla bu arkadaşlarla belediye arasında güven yok olmuş. Onun için de böyle bir alternatif kabul etmiyorlar. Şunu da söylemek yerinde olur. Bazı belediyelerde benzer durumlar yaşanıyor. Buna rağmen belediye başkanları insiyatif alarak bu sınav kazananlara işbaşı yaptırıyor. Bu arkadaşlar da onu örnek gösteriyor. Maalesef İzmir'de 60 yaş kartında da bu sorunu yaşadık. Bu olayda da aynı şeyi yaşıyoruz. Yerel yöneticilerin görevi sorunları köpürtmek değil sorunları çözümlemektir. Beklenen budur. İçişleri Bakanlığı da 'başlatabilirsiniz' diye olumlu görüş bildirmiş sanıyorum. Başkanın, arkadaşları başlatmasından herhangi bir sorun olmaz. Bu şartlar altında emsalleri var, bakanlık görüşü var. Herhalde gereğini yapması beklenir."

İTFAİYECİ ADAYLARI BAKAN YILDIRIM'LA BULUŞTU

İtfaiyeci adayları oturma eylemi yaptıkları Büyükşehir Belediyesi önünden Ak Parti İl binasına kadar yürüyüş yaptı. Polis kontrolünde gerçekleşen yürüyüş sırasında gençler 'Devlet, uyuma gençlerine sahip çık', 'İtfaiyeyi kazandık, sokağa atandık', 'Bakanım bizi itfaiyeye ulaştır' sloganları attı. Ak Parti İl Merkezi'nin önüne kadar gitmelerine izin verilmeyen ve 40 metre kala çevik kuvvet polisleri tarafından önü kesilen itfaiyeci adayları burada çömelerek, Bakan Yıldırım'ı 1 saat bekledi. Emniyet yetkilileri, Ak Parti İl Merkezi'ne gelen Bakan Yıldırım'la ancak 2-3 temsilcinin görüşmesini sağlayacaklarını söyledi. Bunun üzerine, Bakan Yıldırım Ak Parti İl Merkezi'nden çıkışında gençlerin sözcüsü Fatih Yücesoy ve üç arkadaşıyla biraraya geldi. 

Diğer itfaiyeci adayları slogan atmaya, düdük ve ıslak çalmaya devam etti. İtfaiyeci adayları, 'Sokakta yatıyoruz. 20 günü geçti, mağduriyetimiz giderilmedi' dedi. Bakan Yıldırım ise "Arkadaşlar, böyle bir yere varamayız. İşin bir tarafı Büyükşehir Belediye Başkanı'dır. Yani şu anda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı sizin sorununuz çözmek zorundadır. Biz o çözümü kolaylaştırıcı bir çalışma yapıyoruz. Onun dışında bir çalışma yapayız" dedi.

İtfaiyeci adaylarının sözcüeri ise "Bakanım 20 günü geçti. Sokakta üşüyoruz. Bizi dinleyin" çıkışı üzerine Bakan Yıldırım, "Ben dinleyim de size çözüm oluşturmadan aynı şeyleri söylemenin manası yok" diye cevap verdi. Bakan Yıldırım'ın görüşmeyi bitirmek istemesi üzerine itfaiyeci adayı genç kızlar gözyaşı döktü. Sözcü Fatih Yücesoy da İçişleri Bakanlığı'nın Büyükşehir Belediyesi'ne kendilerini işe almalarına yönelik bir yazı yazmasıyla sorunun çözülebileceğini söyledi. Bakan Yıldırım, konuyla ilgilendiklerini belirterek yanlarından ayrıldı. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, saat 20.45, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da 21.00 uçağıyla İstanbul'a döndü.



ED,UB (KÖ/RT)