Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Vodafone Vakfı tarafından 'Teknolojide Kadın Hareketi Projesi'nin tanıtım toplantısının ardından Balçova Termal Otel'de düzenlenen öğle yemeğinde, İzmirli iş kadınları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakan Şahin, etkinlikte yaptığı konuşmada, sosyal politikalar ve kadın meselesinde partiler üstü durulması gerektiğine işaret ederek, "Bunu başarabilirsek birçok sorunda çok hızlı hareket edebiliriz. Ülkemiz kadınlarının bu olgunluğa geldiğini görüyorum. Böyle olduğu için ailenin korunması ve kadına şiddete yönelik yasayı oy birliğiyle geçirdik" dedi.

Hukuk devletinin, ileri demokrasinin, ancak güçlü bir toplumda var olabileceğini, güçlü toplumun ana damarının da sivil toplum olduğunu dile getiren Şahin, sivil toplum kuruluşlarının hem nitelik hem nicelik olarak kaliteli, çözüm mekanizmalarına doğru bir şekilde yönlendirilmesiyle toplumsal sorunların hızlı bir şekilde çözüldüğü bir sürecin hep beraber yaşandığını söyledi.

KADINLAR İÇİN PARLAMENTOYA GİDER DAMARLAR AÇIK DEĞİL

Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının ardından yüzde 4.4'lerle başlayan kadın parlamenter oranının, bir türlü artırılamadığına değinen Bakan Şahin, bunun nedeni olarak, 'kadınlar için parlamentoya giden damarların çok da açık olmaması'nı gösterdi.

Bakan Şahin, bu yolların açılması gerektiğini, bunun en önemli alanının da özellikle demokratik batı ülkelerindeki gibi yerel yönetimde kadınların çok güçlü olmalarından geçtiğini söyledi.

KADININ FITRATINDAN GELEN ÜSTÜNLÜĞÜ VAR

Batı ülkelerinde kadınların yerel yönetimlerde güçlendiklerini, oradan da güçlü bir şekilde parlamentoya girdiklerini ama Türkiye'de bunun tam tersi olduğunu dile getiren Şahin, "Yerel yönetim yol, su, elektrik gibi, bir erkek işi gibi algılanıyor. Halbuki belediyecilik insan odaklı yapılır ve bu anlamda kadının fıtratından gelen bir üstünlüğü vardır" diye konuştu.

ÜYELERİ KADIN SENDİKALARIN YÖNETİMLERİNDE BİLE ERKEK VAR

Bakan Fatma Şahin, çalışanların yüzde 60-70'i kadın olan sendikalara bakıldığında bile sendika yönetimin yüzde 100'ünün erkeklerden oluştuğunun görüldüğüne, güçlü sanayi odalarına, ticaret odalarına, TOBB'un yönetimine bakıldığında da durumun çok farklı olmadığına dikkati çekerek, "Gaziantep'in ilk kadın milletvekiliyim, güneydoğunun ilk kadın bakanıyım. 'Neden böyle?' diye soruyorlar. Gaziantep'te ticaret ve sanayi odası yönetimlerinde hiç kadın yok. Nedenler buralarda diyorum. Numunelik değil, etkin ve yetkin olmak için yüzde 30'u yakalamamız lazım" dedi.

İŞLERİ ÇEKİP ÇEVİREN KADINLAR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise aynı toplantıda yaptığı konuşmada, "Sahip olduğumuz değerler eğer aşınmazsa, değerlerimizi geleneklerimizi yok etmezsek, gelişmiş toplumlardaki gibi kadına güvence sağlayan, kadını dış etkenlere, erkeğe karşı koruyan kanunları da daha az çıkarırız" dedi.

Yıldırım, 'Yuvayı dişi kuş yapar' diye bir tabir olduğunu, evlilik törenlerinde de cüzdanı kadına verdiklerini, demek ki kadınlara daha fazla sorumluluk yüklendiğini ifade etti. Yıldırım, "Bakmayın biz ortalıkta çok görünüyoruz ama işleri çekin çeviren sizlersiniz. Bizim düşüncemize göre biri önde diğeri arkada değil, yan yana omuz omuza birlikte yürüyen, toplumun ailenin ülkenin kalkınması için gayret eden, bu güçle, sinerjiyle güzel sonuçlara erişmeyi hedefleyen bir anlayış içindeyiz" dedi.

KADINA ŞİDDET YABANCILARDAN BİZE GELİYOR

Yaşanan sorunların, olumsuzlukların aslında sadece Türkiye'nin sorunları olmadığını, diğer ülkelerde de kadın sorunlarının yaşandığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, "Sahip olduğumuz değerler eğer aşınmazsa, değerlerimizi geleneklerimizi yok etmezsek, gelişmiş toplumlardaki gibi kadına güvence sağlayan, kadını dış etkenlere, erkeğe karşı koruyan kanunları da daha az çıkarırız. Gelişmiş, medeni ülkelerde de kadına şiddetin daha önceleri çıktığını unutmamalıyız. Oralardan ülkemize doğru geliyor" dedi.

HANIM BAZEN BANA 'BEN ÜCRETSİZ HİZMETKARIM' DİYOR

Bakan Binali Yıldırım, Türk kadınının gündüzleri iyi bir hakim, savcı, iyi bir öğretmen, başarılı bir iş kadını, başarılı bir yönetici olurken, eve geldiğinde iyi bir anne, iyi bir eş, hatta iyi bir aşçı olma sorumluluğunun bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Hanım bazen bana diyor ki 'Ben ücretsiz hizmetkarım'. Aslında değil tabii. Çok büyük sorumluluklarınız var, çocuklarımızın yetiştirilmesinde, toplumun şekillenmesinde en büyük emeği olan sizlersiniz. Eğer sizin verdiğiniz düzen tertip olmasa, çocuklarımızın kişiliklerinin sağlıklı gelişmesi dolayısıyla toplumumuzun istediğimiz hedeflere erişmesi de asla ve asla mümkün olmayacak. Büyük Atatürk diyor ki; 'Kadınlar içtimai hayatta da erkeklerle birlikte yürüyerek, birbirlerinin yardımcısı ve destekçisi olacak.' Demek ki bir rekabet söz konusu değil. Birlikte olacak."

KOLAY GELEN KOLAY GİDER

Bakan Yıldırım, parlamentoda kadın siyasetçi sayısının giderek arttığını, bunların zaman alacak işler olduğunu, zorlamalarla bir noktaya gelinemeyeceğini, sürekli kadına ayrıcalık tanıyan anlayışla kalıcı olunamayacağını, alt yapının herkese aynı fırsatları sunması gerektiğini, bir şeylerin mücadeleyle kazanılırsa daha kalıcı olacağını bildirdi.

İngilizler'in 'Easy come easy go' (kolay gelen kolay gider) lafını hatırlatmak istediğini dile getiren Bakan Yıldırım, mücadeleyle bir noktaya gelinince bunun çok daha kalıcı olduğunu vurguladı.

Bakan Yıldırım, önümüzdeki günlerde İzmir'de güzel projelerle, özellikle iş konularında yeni projelerle yine birlikte olacaklarını, mayıs ayında dijital arşiv yazımına geçileceğini ve böylece 35 projeden ilkini tamamlamış olacaklarını söyledi.

İki bakan, Basın Sitesi’nde bir koruyucu aileyi evinde ziyaret etti. Ziyaret basına kapalı gerçekleşti.

Elif DEMİRCİ/İZMİR,