Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlardan şiddete karşı silahlanmalarını öneren bir profesöre tepki göstererek, "Şiddet şiddeti getirir, silah silahı doğurur" dedi.

Bakan Şahin, dün İzmir'de düzenlenen bir panelde Katip Çelebi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Alparslan'ın şiddet gören kadınlara ruhsatlı silah almalarını önermesine tepki göstererek, şunları söyledi:

"Bireysel görüşler zaman zaman olur. Sivil toplumda bireysel olarak bazen hocalarımız da bu açıklamayı yapıyor. Ben şahsi olarak kesinlikle karşıyım. Bizim silahla mücadelemiz olamaz. Biz sevgi ve barışla bu işi çözeceğiz. Dayanışma ve kardeşlikle olacak. Şiddet şiddeti doğurur. Silah silahı getirir. Böyle bir alanda doğru bir sonuca ulaşmayacağımızı düşünüyoruz."

22 YERİNDEN BIÇAKLANARAK ÖLDÜRÜLEN CİVEK’İN KIZIYLA GÖRÜŞTÜ

İzmir'in Dikili İlçesi'nde şiddet gördüğü kocasının boşanmak istediği için 22 yerinden bıçaklayarak öldürdüğü Selma Civek davasında müdahil olmak istemesiyle ilgili soruya karşılık olarak, şu anda şiddetle mücadele yasasında bakanlığın kadın cinayetlerine ilişkin davalara müdahale hakkının getirildiğini belirten Bakan Şahin, hakimin takdirine kalmadan hukuken güçlenmiş olduklarını söyledi. Şahin, "Yani mahkeme süreci devam ederken biz hukukçularımızla davayı takip edeceğiz" dedi.

Bakan Şahin, iş kadınları ve sivil toplum kuruluşları ile Balçova Termal Tesisleri’nde bir araya geldiği öğle yemeği öncesinde davasını takip ettiklerini söylediği eşi tarafından 22 yerinden bıçaklanarak öldürülen Selma Civek'in kızı Pınar Civek ve avukatı Bilge Civa ile basına kapalı görüştü. Pınar'ın hukuksal destek talebi üzerine, Türkiye'de ilk kez bir kadın cinayetinde Bakanlığın davaya müdahil olma talebinde bulunmasını sağlayan Bakan Şahin, genç kıza kendisine yönelik desteklerinin süreceğini söyledi.

Dava sürecinde kendisini arayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e, "Maddi yardım istemiyorum. Adalet istiyorum. Annemin yaşadıklarını başka kadınların yaşamasını istemiyorum. Bana hukuki açıdan yardımcı olun" diyen Pınar Civek, avukatı Bilge Civa ile yazdığı dilekçesi ve telefondaki isteği sayesinde, Bakan Şahin'in, Türkiye'de ilk kez bir kadın cinayetine doğrudan müdahil olma kararı vermesine neden olmuştu.

Bakan Şahin, Pınar Civek'le yakından ilgilenip yaklaşık 20 dakika görüştü.

Pınar Civek, Bakan Şahin'e öncelikle çıkan yasa nedeniyle teşekkür ettiğini söyledi. Civek, "Bakan hanım o dönemde beni aramış ve başsağlığı dilemişti. 'Ne yapabilirim? Yanındayız. Ne zaman birşey isterseniz, bana ulaşın' demişti. Şimdi onunla yüz yüze konuşmak daha da güzel. İlgisini her zaman hissettim. Annemin davasında Bakanlığın Hukuk Müşaviri gelip bana destek oldu. Arkamızda olduğunu söyleyerek bana ve kardeşlerime güven verdi. Daha önce de söylemiştim 'Adalet istiyorum, kadınların korunmasını istiyorum, başka Selma Civek'ler ölmesin istiyorum' demiştim Bakan'a. Dün çıkan yasadan duyduğum memnuniyeti dile getirdim. Bir Bakan'ın benimle birebir ilgilenmesi çok iyi. Gerçekten teşekkür ederim. Bizim amacımız sesimizi duyurmaktı. Bakan hanım da 'Artık eşine tokat atan bile karşısında devleti bulacaklar' dedi. Bir kadını öldürmenin caydırıcı bir cezası yoktu. Öldürüyorlar, '3- 4 yıl sonra nasıl olsa çıkarım' diye düşünüyorlardı. Artık yanlarına kar kalmayacak inşallah" diye konuştu.

İŞİNİ SORDU DESTEK VERECEĞİNİ SÖYLEDİ

Bakan Şahin'in kardeşlerinin ve kendisinin durumunu sorduğunu belirten Civek, "İşimi sordu, ben de anlattım. Kardeşlerimin ve benim daha iyi bir hayat yaşamamız için her konuda yardımcı olacağını, gerekirse yeni bir iş konusunda da yardımcı olacağını söyledi. Bu beni daha da mutlu etti, kardeşlerim ve ben Bakan Şahin sayesinde daha da iyi bir yaşam sürmek istiyoruz" dedi.

AVUKAT CİVA: BİZİ MUTLU ETTİ

İlk günden itibaren Pınar Civek'in yanında olan avukatı Bilge Civa da Bakan Fatma Şahin'in ilgisinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bakanlığın müdahil olma talebinin reddedildiğini, ancak yeni çıkan yasayla bunun artık mahkemenin kararına bırakılmadığının altını çizen Civa, "Baktığımızda Bakanlığın desteği bizim için çok önemliydi. Sayın Bakan hem Pınar'ın yanında oldu hem de dava sürecinde desteğini kararlılıkla gösterdi. Savcı da örnek bir müteala düzenleyerek sanık hakkında haksız tahrik indirimi vermeden ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmasını istedi. Böyle bir Bakanımız olduğu için bir kadın olarak gurur duyuyorum. Ayrıca Pınar'a gösterdiği ilgi nedeniyle de şükranlarımı sunuyorum. Çıkan yasa bizi daha da mutlu etti" diye konuştu.



Elif DEMİRCİ/İZMİR,