Taner YENER/İSTANBUL, AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Batman’da töre cinayetine kurban giden 15 yaşındaki H.D.'nin cenazesinin Batman Bölge Devlet Hastanesi morgunda bekletilmesiyle ilgili soruya, ”Biz biraz önce Batman valimizle konuştuk. Anne gelip kızımızın cenazesini alıyor. Biz de devlet olarak sahip çıkıyoruz” yanıtını verdi.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadınların farklı alanlarda karşılaştıkları problemlere yenilikçi çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla Intel Türkiye ve KAGİDER işbirliğiyle “Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” adlı yeni bir proje başlattı. Projenin tanıtım toplantısı ve protokol imza törenine katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çıkışta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"GÜLDÜNYALAR HATİCELER OLMASIN DİYE MÜCADELE EDİYORUZ"

Bakan Şahin, “Batman’da töre cinayetine kurban giden 15 yaşındaki H.D.'nin cenazesi Batman Bölge Devlet Hastanesi Morgu'nda bekletilmesiyle” ilgili soruya, şu yanıtı verdi:


“Biz biraz önce Batman valimizle konuştuk. Anne gelip kızımızın cenazesini alıyor. Biz de devlet olarak sahip çıkıyoruz. Töre, namus cinayeti araştırma komisyonu başkanlığını yapmış bir kardeşinizim. 2008 yılında töre ve namus cinayetiyle ilgili bir rapor çıkardık. Bu raporda neden bunlar oluyor ve ne yapmamız gerektiği konusunda bir çalışma yaptık. En büyük değişim Türk Ceza Kanunu (TCK) oldu. Biz 35 yıl sonra TCK’nu değiştirdik. Değiştirdiğimiz maddelerin en önemlisi de daha önce töre ve namus cinayetlerinde çok büyük indirimler vardı. Çevre baskısı, anne şöyle dedi,  baba şöyle dedi... Özellikle azmettirenlerle ilgili hiçbir ceza yoktu. Orada 86’ıncı maddeyi değiştirdik. Nitelikli adam öldürme suçuna çevirdik. Bu çok önemli bir yaptırımdır. Eskiden bunlar çok daha fazla oluyordu. Hiç ceza almadan yasanın da getirdiği indirimlerden istifade ediyorlardı. Birkaç yıl yatıp çıkıyorlardı. Bölgeyi de çok iyi biliyorum. Batman’da gidip çalışma da yaptık. Şu yaptığımız çalışmaların temelinde hedef bunlar olmasın koruyucu-önleyici tedbirler buralardan geçiyor. Eğiteceğiz istihdamın içinde tutacağız. Aile ve iş hayatını güçlendirecek alternatif modeller üreteceğiz. Güldünya’lar, Hatice’ler olmasın diye mücadele veriyoruz.”


BİZ DE BAKANLIK OLARAK TAKİP EDİYORUZ

Adalet Bakanlığı ile birlikte cinsel suçlar konusunda da önemli düzenlemeleri ve yaptırımları alt yapısını oluşturduklarını ifade eden Fatma Şahin, şöyle devam etti:


“Sayın bakan, o konularda geçen hafta açıklamalar yaptı. Değerli arkadaşlar bu akşamdan sabaha düzelmeyecek. Ama su bir iradedir. Bu bir sorundur diye görüp gerekli tüm tedbirleri alıp, gerekli takibi yapmamız gerekiyor. Biz Batman valimizle, Diyarbakır valimizi devletin sahip çıkması, burada onları yalnız bırakmamaları iradesi koyuyoruz. Ve bunu yapanlarında en yüksek cezayı alması gerektiğiyle ilgili yasal düzenlemeleri yapıyoruz. Medyanın da bize bu konuda yardımlarıyla bunu azaltacağız"


Bakan Şahin,  "Aile cenazeyi bakanlığınızın zoruyla mı kabul etmek zorunda kaldı” şeklindeki bir soruya ise, “Hayır. Vali beyle görüşmüşler. Anne gelerek kızının cenazesini alacağını söylemiş. Biz de bakanlık olarak takip ediyoruz” yanıtını verdi.


"BU KANUNLAR KADINLARIMIZ İÇİN YAPILIYOR"

Bakan Şahin, Güngören’de dün eski eşi tarafından bıçaklanarak hastanede tedavi gören bir kadınla ilgili olarak, "Kadınlar çağrı sistemini neden kullanmıyorlar?" şeklindeki bir soru üzerine  şöyle dedi:


“Aynı şey Van’daki hocamız için de oldu. Van’da çağrıya bağlı koruma almış. Ama Konya’da emniyete ve aileye haber vermeden gidip buluştuğu zaman fail gerekli cezaya kendi kendine veriyor. Bu kanunlar, kadınlarımız için yapılıyor. Kanunları uygulayacak olan kişilerin okuryazarlıkları çok önemli hakkını, hukukunu kullanması çok önemli. Biz bunun için sürekli eğitim yapıyoruz. Kanun ne getiriyor? Sen de hakkını kullanacaksın. Dönüp bakıyorsun Gülşah hoca bir öğretmen, yani anlamakta da zorlanıyorum. Eğitimsiz biri de değil. Kendi koruma talep ediyor. Kullanmamış. Biz bu olaylar olmasın, diye buradayız. Ama olduğu zaman da devletin gerekli tedbiri alacağı mekanizmaları ‘bütün çalışmaları’ yapıyoruz. Bu mücadeleye devam edeceğiz.”

(BB)