Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki sempozyuma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman katıldı.


"10 MİLYON İNSANIN BİR AYDA GELİR DURUMU ANALİZİNİ YAPTIK"


Sempozyumun açılışında konuşan Bakan Fatma Şahin, şunları söyledi:


"Son 10 yılda bir taraftan ülkemizdeki ekonomik olarak büyüyebilme kapasitesini artırdık. Yapısal reformları yaptık, kara delikleri kapattık, sosyal güvenlik reformu gibi birçok reformu cesaretle yaptık. Atılması gereken adımları attık ama o insan huzuru ve mutluluğu dediğimiz şey, ne kadar büyüyebiliyorsan ne kadar büyütebiliyorsan diye bakarsak, 1.2 milyar lira olan o günün bütçesini 15 milyar liraya çıkardık. Yani ekonomik hem de sosyal politikalar alanına harcadığımız bütçeyi daha da yüksek miktarda artırarak, bugüne geldik. Sosyal devlet olarak Anayasa'nın bize verdiği sorumlulukta tabana yayılmanın bilgi ve teknolojiyi kullanmanın ve haklı şekle dönüştürmenin en önemli kısmı e-devlet sistemi. Buradaki en önemli sistem olan sosyal bilgilendirme sistemini hayata geçirdik. Bir düğmeye basarak, o kişinin ekonomik analizini yapacak hale geldik. 10 milyon insanın bir ay gibi bir sürede nasıl bir gelir durumuna sahip olduğunun analizlerini hızlıca yaptık ve sunduk."


"DEVLETLE MİLLETİ ETLE TIRNAK YAPACAĞIZ"


"Görevini düzgün bir şekilde yaptığı zaman 'Sorumlu insan sorunsuz çağ' mesajının en önemli mesaj olduğunu görüyoruz. " diyen Bakan Şahin, "Bu görev yere, taşa verilmiş onlar almamış ama insanoğlu bu sorumluluğu almış. Bu sorumluluğun hakkını vermek ve gereğini yapmak hepimizin görevi. Bu görev dağılımı içinde insan olabilmenin 'İnsanlık için ne yaptın?' cevabını almanın kalp huzurunu, ruh güzelliğini yaşatmak gibi en büyük sorumluluğumuz diye düşünüyoruz. Herşey fani, bittiği zaman ne eser bıraktığına bakmak bu eserlerden mümkün. O yüzden sivil toplumun, yerel yönetimlerin, üniversitelerin gücünü birleştirip, devletle milleti etle tırnak yapacağız ve Fatih Sultan Mehmet'in bize bıraktığı mirasa hepimiz sahip çıkacağız diyorum" dedi.


"TÜBİTAK İLE SOSYAL YARDIMLAŞMA SİSTEMİNİ SÜREKLİ YENİLİYORUZ"


Bu programın ardından Fatih'teki Sıcak Yuva Vakfı'nın yeni binasının açılışını yapan Fatma Şahin, sosyal politikalar konusunda bütçeyi 12 kat artırdıklarını belirterek, "Bugün ülkemiz hem dünyada hem de bölgede parmakla gösteriliyor. Yardım veren bir ülke konumuna geldi. Türkiye'nin yalnızca yurt içinde değil yurt dışında hem sivil toplum kuruluşlarının hem devlet olarak bizlerin olaylara acil bir şekilde yetiştiği bir dönemden geçiyoruz. Bunlar çok önemli çalışmalar ve çok kıymetli. Bize düşen şey bunları kurumsallaştırma ve sizlerle olan güçbirliğini devam ettirme" diye konuştu.


Şahin, TÜBİTAK ile sosyal yardımlaşma sistemini sürekli yenilediklerini kaydederek, "Biz 4 milyon aileyi bir düğmeyle görebilecek duruma geldik. 'Asgari Geçim Standardı' projesi üzerinde çalışıyoruz. 'Aile, Sosyal Destek Uzmanları projesinde ise, kötü olaylar olmadan önce koruyucu önlemler alarak, ailelerin yanında olabilecek tehlikelere karşı onların desteklenmesi için bu önemli projeyi hayata geçiriyoruz. Şu anda iki şehirde bunu model olarak çalışıyoruz. Sorunlu alanlarda sosyal sorunlar oluşmadan önleme, tedbirleri alma konusunda sosyal devlet anlayışımızla bunu çok önemsiyoruz" dedi.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)