Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte dün Mardin'e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bugün AK Parti Mardin Milletvekilleri Gönül Bekin Şahkulubey, Abdurrahim Akdağ ve Muammer Güler ile birlikte Mardin Valisi Turhan Ayvaz'ı ziyaret etti.

Ilısu Barajı ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, Kızıltepe İlçesi'nde yıllardan beri sorun haline gelen ve bir türlü ıslah edilmeyen Zergan Deresi'nin kendilerine verilmesi halinde en kısa süre içerisinde ıslah edileceğini söyledi. Belediyeden dereyi istediklerini belirten Bakan Eroğlu şöyle konuştu:

"Biz belediyeye şunu dedik. 'Bize bu dereyi teslim edin. Biz ıslah edeceğiz.' Belediye dere yatığını işgal ettirmiş. Biz hazırız, parası da hazır. Biz diyoruz ki, istimlak yapamıyoruz. Sen yap bize teslim et. Orayı yıldırım hızıyla yaptırmaya söz veriyorum. O dereyi teslim etsin yeter. Oradaki kaçak yapıları boşaltsın bize versin. Gerisine karışmasın. Kızıltepe'yi seviyoruz. Din, dil, etnik köken ayrımı yapmıyoruz."

MARDİN'E 337 MİLYON YATIRIM

Bakan Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Mardin'e 2003- 2011 yılları arasında toplam 337 milyon TL değerinde yatırım yapıldığını, katı atık, atık su gibi altyapı projeleri için Mardin'e 12 milyon 713 bin 963 lira maddi destek verildiğini dile getirdi. Bakan Eroğlu, Mardin merkez ve bağlı ilçe belediyelerine 13 özel çöp toplama aracı verildiğini kaydederek, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bakanlıkça 2003- 2011 yılları arasında 234 bin 730 dekar arazide çalışma yapıldığını, 9 milyon 441 bin  fidan dikildiğini, ORKÖY çalışmaları kapsamında 2003- 2011 döneminde, orman köylerinde yaşayan bin 888 aileye de 5 milyon 59 bin 964 lira ferdi proje kredisi verildiğini kaydetti.

MARDİN'E 10 GÖLET MÜJDESİ

Mardin'de suyun çok önemli olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, ilde 10 gölet yapacakları müjdesini vererek şunları söyledi:

"10 tane gölet yapacağız. İlk defa müjdeyi burada veriyoruz. Sulama amaçlı 10 adet gölet Mardin'de yapılmasına karar verdik. Bunun yanında sulama kanalı 2013 yılında bitecek. Dev bir kanal. Bir nehir gibi. Projelerini biz yaptık. Birinci kısmı bitti. Yıl sonunda uzunluğu 28 bin metre olan kısmını bitirdik. 2'nci kısmı 42 bin 761 metre bu da bitti. 3'ncü kısımı da ikiye böldük. Bunun da yarısı 37 bin 500 metre olan kısmı bitti, ikinci kısmını da ihale ettik. Burada su çok önemli. Su gelince burada belki 3 ürün alınacak. Mardin, Mardin olalı hükümetimiz döneminde yapılan yatırımlar kadar asla yatırım görmemiştir. Sadece bizim bakanlığımız değil bütün bakanlıklar da öyle. Mardin önümüzdeki yıllarda bir yıldız gibi parlayacaktır."

VALİ AYVAZ'DAN TEŞEKKÜR

Mardin Valisi Turhan Ayvaz da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü ziyareti sırasında yatırım anlamında bir çok söz aldıklarını hatırlatarak, "Başbakanımızın Mardin ziyaretinde çok sözler aldık. Bu sözler Mardin'in geleceği için. Başbakanımız'a teşekkür ediyoruz. Sayın bakanımız da tarihi kentimizi ziyaret etti. Kendilerine de teşekkür ediyoruz" dedi.

Vali Ayvaz daha sonra Mardinli resim sanatçısı İsmet Yedikardeş'in tablosunu Bakan Eroğlu'na hediye etti.

AA(GG/COŞ)