Bir dizi resmi ziyaret ve temaslarda bulunmak için Ankara'dan karayoluyla Giresun'a giderken akşam saatlerinde Ordu'ya uğrayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu Ordu Valisi Orhan Düzgün ve partililerle, bürokratlar karşıladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu valilik ziyareti sırasında HES projelerini anlattı. Kendisinin çok büyük çevreci olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, "Ben aşağı yukarı bin 500 çevre mühendisi yetiştiren bir hocayım. Ömrüm su ve çevreyle geçti" dedi.

HES'LERİ HALKA ANLATAMADIK

Hidroelektrik santrallerini halka iyi anlatamadıklarını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Hakikaten HES'leri anlatamadık. Çünkü HES'ler bütün dünyada teşvik ediliyor. Çünkü temiz enerji, yenilebilir enerji kaynağı. Ayrıca suyu kontrol etmek lazım. Görüyorsunuz suyu kontrol etmezseniz taşkınlara sebep oluyor. Dolayısıyla burada yaptığımız Doğu Karadeniz'de, Orta Karadeniz'de gelecek 50 yılda yağışlarda yüzde 20 kadar artma bekleniyor. Sadece artma olsa iyi. Ani yağışlar bekliyoruz. Mesela 4 ayda yağacak yağışın, 48 saatte yağması söz konusu. Dolayısıyla bu sel felaketi demek. Dolayısıyla biz HES'leri suyun enerjisini kırmak için, hem de dereyi taşkından korumak için yaptırıyoruz" dedi.

HES'LERE KARŞI ÇIKMAK TAMAMEN SAÇMALIKTIR

Hiçbir zaman vatandaşın aleyhine çalışmadıklarını söyleyen Bakan Eroğlu, "Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede HES'lerin çok büyük katkısı var. Bunları dikkate alırsanız, HES'lerin yapılmaması, buna karşı çıkmak tamamen saçmalıktır diye düşünüyorum. Tamamen. Çünkü ben çevreciyim. Çevre mühendisliği bölümünde binlerce talebeyi okuttum. Peki bunlar kimdir? Niye böyle yapıyor? Hep aynı grup" diyerek, "Bakıyorum Samsun'da görüyorum, Erzurum'da görüyorum aynı grup. Kim yapıyor bunları? Niçin? Sebebini biraz da milletimiz düşünsün Allah aşkına. Biz vatandaşımız için çalışıyoruz. Cari açığı azaltmak, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yapıyoruz. Bu tesisler 30 yıl önce yapılmalıydı, 40 yıl önce yapılması lazımdı. Geç kaldık. O zaman yabancılar ne diyordu, su akıyor siz bakıyorsunuz diye alay ediyordu. Durum bu. Anlatamadık, ama anlatmak için şimdi köklü tedbir aldık. HES'ten önce buydu, HES'ten sonra bu. Her tarafta vadileri muhteşem yapacağız" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, açıklamalarının ardından Ordu Valisi Orhan Düzgün kentin simgesi bir vazo hediye etti. Bir süre valilik makamında basına kapalı toplantı yapan Bakan Eroğlu, daha sonra karayoluyla Giresun'a hareket etti.



EK (İS/RT)