Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu sabah Bayburt'tan Gümüşhane'ye geldi. Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki Harşit Lisesi'nde fidan dikim törenine katılan Bakan Eroğlu, daha sonra Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda’yı makamında ziyaret etti. Bakan Eroğlu, bir gazetecinin "Doğu Karadeniz Bölgesinde 300’e yakın HES projesi bulunuyor ve bu projelere çeşitli tepkiler var" şeklindeki sorusunu yanıtlerken şunları söyledi:

"HES’lerin tabiatı tahrip etmediğini, bilakis daha da güzelleşmesine vesile olabileceğini bütün vatandaşlarımıza göstereceğiz. Bu projeler için geç kalındı. 30 yıl önce yapılması gerekliydi. HES’ler bizim elektriğimizin sigortası. Buradaki derelerin birçoğu özellikle vahşi derelerdir. Dik yamaçlar var. Bunları kontrol etmek için HES’ler yapılmazsa biz zaten oralara mecburen bentler, bir takım ıslahlar yapacağız. Dolayısı ile HES’lerin hem taşkınlar için faydası oluyor, hem de temiz enerji üretimi sağlıyor. Tepkilerin sebebi şu; Deniliyor ki bu sular firmalara satılıyor, siz içme suyu veya sulama suyu alsanız bile bunu firmadan parayla alacaksınız. Bu tamamen kuyruklu bir yalandır. Böyle bir şey yok. Biz önce içme suyu olsun ve sulama suyu başta olmak üzere vatandaşın kadim hakları muhafaza ediliyor. Öyle bir şey yok. Fazla suyun enerjisini alıyoruz. Dolayısıyla temiz enerji üretiyoruz."

"FİRMALARI SIKI DENETLİYORUZ"

HES çalışmalarında yanlış uygulamalar yapan firmalara da ceza verdiklerini hatırlatan Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:

"1000 taneden 1 tanesi yanlış yapmışsa onun da cezasını veriyoruz. Başlangıçta birkaç firma çıkan malzemeyi dere yatağına boşalttı. Onların cezasını verdik. Şu anda herkes ÇED’e uygun olarak çalışmak zorunda. ÇED’e uygun hareket etmeyenleri hemen durdurup cezasını veriyoruz, gerekirse ruhsatını da iptal ediyoruz. Herkes doğru çalışınca HES’lerin ülkemiz için çok faydası var. Bizim enerjimiz dışarıya bağımlı. Her yıl dışarıya enerjiden dolayı 45 milyar dolar veriyoruz. Cari açığımızın temel sebebi de bu. Dolayısı ile HES’ler ülkemizde gerçekten kalkınmanın lokomotifi olacak. Ayrıca enerji çeşitliliği ve dışa bağımlılığın azaltılması gibi önemli katkıları var. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını özellikle rica ediyorum. Hiçbir şekilde vatandaşlarımızın veya çevrenin zarar görmesine müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz. Can suyunu zaten bırakıyor ve DSİ ile sıkı bir şekilde denetliyoruz."

"RÜZGAR ENERJİSİNİ TEŞVİK EDİYORUZ"

Rüzgar enerjisinden her yerde yararlanılamadığını da vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rüzgar enerjisinden her yerde istifade edemiyoruz. Bazı yerlerin rüzgar potansiyeli yüksek. Rüzgar enerjisi de teşvik ediliyor. Elektrik depolamanız mümkün olmuyor. Elektriği depolamanın tek yolu suyu barajlarda biriktirmek, gerektiği zaman veya acil ihtiyaç olan zamanlarda birkaç dakika içinde devreye sokarak elektriği vermektir. Dolayısı ile HES’lerin, barajlı HES’lerin böyle muazzam bir faydası var. Başka türlü bunu karşılamamız mümkün değil. Termik santraller veya doğal gazlı santraller sabit bir şekilde elektrik veriyor. İhtiyaç olduğu zaman bu enerjiyi barajlardan karşılıyoruz. 4 ampulden bir tanesi barajlardan sağlanan elektrikten faydalanıyor."

"2B KANUNU BİR AY İÇİNDE ÇIKACAK"

'2B Kanunu'nun en geç 1 ay içerisinde çıkacağını da belirten Eroğlu, Hükümetin hazırladığı tasarının TBMM’ye sevk edildiğini anlatırken, "Bundan bir ay önce esas komisyonda görüşüldü. Oradan alt komisyona gitti ve tekrar esas komisyona geldi. Yaklaşık 10 gün önce esas komisyonda karara bağlandı. TBMM Genel Kurulunda görüşülmek üzere sevk edildi. En kısa zamanda görüşülecektir. En geç bir ay içinde görüşülüp karara bağlanır diye ümit ediyoruz" dedi.

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Bakan Eroğlu'na ziyaretinin anısına üzerinde Karaca Mağarası figürü bulunan plaket ve Gümüşhane'yi tanıtıcı kitaplar hediye etti. Eroğlu, daha sonra İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldı.



HY(TM/İD)