Bakan Veysel Eroğlu, metan gazı başta olmak üzere biyogazdan elektrik üretecek 'Biyogaz Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi' ile 'İlave Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nin açılışını yaptı. Törende konuşan Bakan Eroğlu, Biyogaz Elektrik Enerjisi Tesisi'nin çöpten oluşan gazların atmosfere salınımını büyük ölçüde azaltacağını söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gerekli izinler alındıktan sonra tesiste elektrik üretimine başlandığını kaydeden Bakan Eroğlu, "Türkiye'de büyükşehir belediyeleri dışında biyogazdan elektrik enerjisi üreten ilk şehir Afyonkarahisar oldu. Tesiste saatte 1.2 megawatt elektrik enerjisi üretiliyor. Biyogazı doğaya salmak yerine enerjiye dönüştürdüğümüz bu tesiste yaklaşık bin 500 hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak" dedi.

ÇÖP DAĞLARI YERİNE ÇÖPTEN ENERJİ

Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği'ne bağlı tesisin sağlık kuruluşlarıyla yapılacak protokollerle Uşak, Burdur, Manisa, Antalya ve Akşehir'deki sağlık kuruluşlarından da tıbbi atık kabul edeceğine değinen Bakan Eroğlu, şöyle dedi: "Bir zamanlar İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde çöp dağları vardı. Ümraniye'de patlayan çöp depolama alanında 37 vatandaşımız canından olmuştu. Türkiye'nin her yerine modern katı atık arıtma tesisleri, atık su arıtma tesisleri yapıyoruz. Vahşi çöp depolamasından modern çöp tesislerine geçtik. Çöpleri geri dönüştürüyor, elektrik üretiyoruz. Tıbbi atıkları ayrıca depolayacak tesisler yapıyoruz. Türkiye, çöpten elektrik üreten, modern çöp depolama tesislerine geçme mucizesini göstermiştir."

AYLIK 150 BİN LİRA GELİR

Törende konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise 8 milyon liraya mal olan tesisin elektrik üretimiyle aylık 150 bin lira gelir sağlayacağını söyledi. Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve protokol üyeleri tesislerin açılışını gerçekleştirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, buradan Şuhut İlim ve Kültür Merkezi ile Halk Eğitim Merkezi'nin temel atma törenlerine katılmak için Şuhut İlçesi'ne gitti.

 

OB,MA (HA/RT)