Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Türkiye Maden Mühendisleri Odaları Birliği'nin düzenlediği 'MERSEM 2012 Afyonkarahisar 8'inci Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi'ne katılan Bakan Veysel Eroğlu, maden çıkan alanların yüzde 80'ine yakınının ormanlık alanlarda olduğunu söyledi. Ormanlık alanlarda maden aranması için izin alınması gerektiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, “Doğal taşla ilgili bir izin geldiğinde bekletmemek, kolaylık göstermek için elimden geleni yapıyorum. Çünkü Türkiye'de bu konuda ciddi bir potansiyel var. Bu potansiyelin çevreye zarar vermeden değerlendirilmesi gerekiyor. Dünyadaki mermer ve doğal taş madenlerinin yüzde 40'a yakını Türkiye'de. Ama bu rezerv, ihracatımıza aynı orantıda ve istenen seviyede yansımıyor. Cari açığımızı kapatacak sektörlerden biri madenciliktir. Dolayısıyla bu sektörü hep birlikte geliştirmemiz gerekiyor. Ancak bunu yaparken çevreye zarar vermemeliyiz" diye konuştu.

HEDEFİ YAKALAMAK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ

Maden sektörünün Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden biri olabileceğine değinen Eroğlu, “Türkiye'deki maden ve doğal taş sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ölçekleri çok küçük. Bir araya gelemiyoruz. Mutlaka bu sektördeki ölçek büyüklüğünün büyümesi gerekiyor. Çünkü işletme ölçeği küçüldükçe maliyet de artıyor. Bu da ihracattaki paya yansıyor. İhracatın önünün açılması gerekiyor. Biliyorsunuz biz 2023'te 500 milyar dolarlık hedef belirledik. Bu ihracatta mermer, doğal taş ve maden sektörünün payı büyük olabilir, olmalıdır" dedi.

Maden ve doğal taş sektörünün cari açığın kapanmasında etkili olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, sektörün ithalat payının sadece yüzde 6 olduğunu belirtti. Bakan Eroğlu, “Cari açık ve ihracatın ithalatı karşılama oranındaki en büyük katkı sağlayacak sektörlerden biri maden sektörüdür. Bu nedenle maden sektörüne büyük önem veriyoruz" dedi.

Kongreye, Bakan Veysel Eroğlu'nun yanı sıra, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AKÜ Rektörü Prof.Dr. Mustafa Solak, Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Belediye Başkanı AK Partili Burhanettin Çoban, yerli ve yabancı maden sektörü temsilcileri ve üniversite öğrencileri katıldı. Açılış konuşmalarının ardından Prof.Dr. Solak, Bakan Eroğlu'na teşekkür plaketi takdim etti.