Çanakkale’de basın toplantısı düzenleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gelibolu Yarımadası'ndaki Ağadere Hastane Şehitliği'ni ihya edeceklerini, şehitliğin üzerine panorama müzesi kurulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Kolin Hotel'de düzenlediği basın toplantısında bakanlığının Çanakkale'ye yaptığı yatırımlarla ilgili bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2003 yılından bu yana büyük önem verdikleri Çanakkale'ye bu yıl ile birlikte yaklaşık 1 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını açıkladı. En büyük yatırımların DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirten Eroğlu, "Pek çok içme suyu tesisi tamamlandı. Çanakkale'de 19 tane büyük projeyi burada tamamladık. Bunların bitmesi mümkün değildi. DSİ Genel Müdürü olduğum zaman bu büyük projelerin bitiş süresi 41 yıl olarak planlanmıştı. 41 yılda bitecek tesisleri hızlı şekilde bitirdik. Ayvacık, Umurbey, Çokal ve Taşoluk barajları başta olmak üzere 19 baraj ve göleti tamamladık" dedi.

'ŞEHİTLİKLERİN ÜZERİNE MÜSAADE ETMEYİZ'

Bakan Eroğlu, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir Köyü'nde bulunan ve Çanakkale Savaşları sırasında cephede yaralanan askerlerin getirilip tedavi edildiği sahra hastanesi olarak kullanılan Ağadere Hastane Şehitliği ile ilgili iddialara yanıt verdi. Eroğlu, Ağadere Hastane Şehitliği'nin bulunduğu alana özel bir şirket tarafından panorama müzesi yapılacağı iddialarına net yanıt verdi. Bakan Eroğlu, "O alanda şehitlikler var. Onları ihya edeceğiz. Bu iddialar bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor. Şehitliklerin üzerine böyle bir şeyin yapılması mümkün değil. Oradaki şehitlikleri tamamen ihya ediyoruz. Bu tür yatırımlar Uzun Devreli Gelişme Planı doğrultusunda oluyor. İsteyen istediği yere bir şey yapamaz. Ama orada hakikaten sadece Çanakkale'yi sevdiği için panoramik müze yapmak isteyen varsa bunları da tebrik ve takdir edeceğiz. Çanakkale destanını bütün dünyaya tanıtmak için bir çalışma yapılıyorsa onları da desteklemek lazım. Bir kere kati suretle bu panorama müzesi şehitlikler üzerine, tarihi yapılar üzerinde olmayacak. O zaten kontrol ediliyor. Şu ana kadar da bize herhangi bir talep gelmiş değil. Bu konuda endişe etmeye yer yok. Özellikle vurgulamak istiyorum. Biz en uygun yer neresiyse oraya yaptırırız. Şehitliklerin üzerine böyle bir şey müsaade edilmez. Zaten şu an o hastane şehitliği projesi için yarışmaya çıktık. Dolayısıyla gerçeği bilmeden bir tepki göstermek haksızlık olur" diye konuştu.

'GAZETECİLERİN TEKLİFİ İLE MİLLİPARK OLMAZ'

Bir basın mensubunun, Kazdağları'nın Çanakkale tarafında kalan kuzey kesiminin Milli Park ilan edilip edilmeyeceğini sorması üzerine Bakan Eroğlu, "Gazetecilerin teklifine göre Milli Park ilan edilmez” yanıtıyla şaşırttı. Ardından gerekçelerini açıklayan Bakan Eroğlu, “Kazdağları Milli Parkı zaten var. Milli Parkta da herhangi bir şey yapılmıyor. Milli Park ilan edilirken bütün flora ve fauna ve biyolojik çeşitlilik hepsi ele alınır. Milli Park da ona göre ilan edilir. Yani rastgele bir milli park ilan etmek mümkün değil. Bazıları diyebilir ki “Bütün Türkiye'yi milli park ilan edelim' Bazıları da “Hiç milli parkımız olmasın, istediğimiz yere istediğimizi yapalım' diyebilir. Dolayısıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz nerenin milli park olup olmayacağını ilmi esaslara göre belirler" dedi.

Bakan Eroğlu'na Tunca ve Meriç nehirlerinde yaşanan taşkınlar nedeniyle yaşanan sorunlara karşı önlem alıp almadıkları da soruldu. Bakan Eroğlu, "O bölgeyi karış karış bilen biriyim. Bizim geçmişte buralarda hep taşkın olurdu. Can ve mal kaybı olurdu. Kırkpınar alanı taşkın alanı içinde kalan yerlerden. 2003 yılından bu yana Tunca Nehri'ni tamamen ıslah ettik. Ayrıca Meriç Nehri’nin Yunanistan tarafında kum çakıl gibi birikintilerden dolayı problemli alan vardı. Meriç Nehri’ni baştan sona kadar tahkim ettik. Kapasitesi daha önce 700-800 metre küp saniye iken şimdi bin 400 metreküp saniyeyi geçirecek bir kapasiteye ulaştırdık. Orada yaz ve kış setteleri yaptık. Kış settelerinin aşılması mümkün değil. Şu an taşkın olan yerler, yaz ve kış settesi arasında kalan alanlar. Taşkın o setteleri aşmadı. Can ve mal kaybı olmadı. Şu anda da su seviyesi azalıyor. Bulgaristan da alçak bir barajın yıkılmasına rağmen bir felaket olmadı. Hem Yunanistan hem de Bulgaristan'a otomatik devre ölçüm cihazları kurduk. 18 saat öncesinden Bulgaristan tarafında bir taşkın olunca her şeyi görüyoruz. Bu konuda her türlü tedbir alındı" diye konuştu.



Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE,



BG(İÖ/BT)