İncelemelerde bulunmak üzere Niğde'ye gelen Bakan Veysel Eroğlu, Vali Alim Barut'u makamında ziyaret ederek kent hakkında bilgi aldı. Bakan Eroğlu, daha sonra bakanlığı tarafından yürütülen Akkaya Baraj Gölü temizleme çalışmalarını yerinde denetledi. Baraj göl etrafına fidan diken Bakan Eroğlu, Türkiye'yi ağaçlandırmak için muazzam bir çaba sarf ettiklerini belirterek, "Ağaçlandırma konusunda dünyada ilk 3'e giriyoruz. Meraları ıslah ediyor, ağaçlandırıyoruz. 5 yıllık seferberlik sürecinde 23 milyon dekarlık alanı yani Belçika'nın yüzölçümüne yakın bir alanı Türkiye'de ağaçlandırmış olacağız. Ormanları ihya etmiş olacağız. Bunları yapmak için şevk, heyecan gerekiyor. O da bizim hükümetimizde var" dedi.

Akkaya Barajı'nın zaman içinde atık sular, evsel ve sanayi atıkları, çöplerle kirlendiğini ve burada koku problemi oluştuğunu anlatan Eroğlu, sulama suyu kalitesinin de bozulduğunu söyledi. Eroğlu, "Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Akkaya Baraj Gölü'nü bizim temizlememizi istedi. Biz de ele aldık. Özellikle bu baraja suyun gelişini engellememiz gerekiyordu. Çok kısa sürede derivasyon kanalı açtık, yağmur ve diğer suları dışarı attık. Bir bölümde iş makineleriyle bir bölümde ise aynen İstanbul Haliç'te yaptığımıza benzer bir tekniği kullanarak çamurla birlikte suyu alıp pompayla naklettik. Çamuru kurutarak süzülen suyu tekrar derivasyon kanalına aktardık ve böylece çamurun orada kurumasını sağladık" diye konuştu.

1 Ocak 2013'den itibaren ister belediye ister kamu kurumu olsun atık sularını standartlara uygun arıtmadan veren her kuruma kesinlikle ceza kesileceğini vurgulayan Eroğlu, şunları söyledi:

"Çünkü biz buraya büyük yatırım yapıyoruz. Bundan sonra kati suretle Akkaya'nın kirlenmesine müsaade etmeyeceğiz. Bir diğer husus da buraya çöpler de gelmeyecek. Katı Atık Bertaraf Tesisi belediye tarafından tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ruhsatı alınarak açılışı yapılacak. İnşallah, Niğde 5 yıldızlı şehir olacak. Tüm bunları yaptıktan sonra geriye ağaçlandırma kalıyor. Niğde'nin yeşilliklere ihtiyacı var. Türkiye'deki en az orman alanı Niğde'de. Yüzde 8-9 civarında ormanlık alan var. Bunların bir kısmı da bozuk. Kısa zaman içinde orman oranını yüzde 50 artırarak Niğde'deki ormanlık alanı yüzde 15'lere çıkartacağız. Niğde'ye bu yıl ağaç dikim döneminde 51 bin ıhlamur ağacı dikeceğiz."

Eroğlu, konuşmasının ardından kendi adına hazırlanan çam ve ıhlamur ağaçlarını dikip, suladı.

Bakan Eroğlu, Niğde Belediye Başkanı Ak Partili Faruk Akdoğan'ı da makamında ziyaret ederek bilgi aldı. Ak Parti İl Başkanlığı'nı da ziyaret eden Eroğlu, daha sonra Aksaray'a geçti.



UM(OA/CK)