Bakanlığıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Kahramanmaraş'a gelen Orman ve Su İşleri Veysel Eroğlu, Vali Şükrü Kocatepe'yi makamında ziyaret etti. Valilik bahçesine fidan diken Eroğlu, burada açıklamalarda bulundu. Bakanlığının Kahramanmaraş'ta yaşama geçireceği 45 projeyi Kahramanmaraş'ın plakası olan 46'ye çıkartan Bakan Eroğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sakan Eroğlu, AK Parti'nin Kızılcahamam buluşmasındaki 'darağacı' diyaloğuna açıklık getirdi. Kızılcahamam'daki buluşmada

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yürütülen 'Bin günde bin gölet' proejesiyle ilgili olarak Mehmet Sağlam'ın Başbakan Erdoğan'a, "Bin günde bin gölet nasıl bitecek?" diye sorduğunu, Başbakan Erdoğan'ın da soruyu kendisine yönelttiğini söyleyen Bakan Eroğlu, "Ben hızla biteceğini söyledim. Sayın Başbakan bitmezse ne olacağını sorunca, cezamızı çekeceğimizi söyledim. Sayın Başbakanımız da, 'Darağacını Kahramanmaraş'a mı kuralım, yoksa Kızılcıhamam'a mı kuralım' diye latifeyle cevap verdi. Ben de bu genç yaşta darağacında sallanmak istemiyorum. Bu bakımdan gelirken tam 25 adet gölet ve sulama projesiyle geldim" dedi. Bakan Eroğlu'nun konuşması, salonda bulunanları güldürdü.

'MEKSİKA'YA BORÇ YANLIŞ ANLAŞILDI'

Bakan Eroğlu, bir soru üzerine Meksika’nın borç istediğine ilişkin çıkan açıklamasının yanlış anlaşıldığını kaydetti. Eroğlu, "Meksika'ya değil. Orada ben söyledim ama basın iletirken yanlış anlamış veya sürçü lisan olmuş olabilir, bilemiyorum. Ben şöyle söyledim, Sayın Başbakanımız G-20 zirvesi için Meksika’ya gittiği zaman, orada IMF başkanının IMF’ye 5 milyar dolar bir kredi talep ettiğini ifade ettiler. Bu Meksika’da IMF’nin talep ettiği bir şey. Meksika’nın geçmesinin sebebi bu. Yani borç Meksika’ya değil, IMF’ye" diye konuştu.

'İNSANLIK DIŞI'

Soru üzerine konuşan Bakan Eroğlu, İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırıları, 'insanlık dışı' olarak niteledi. Eroğlu, "Başbakanımız bu konuda gereğini söyledi. Hakikaten çok vahim bir durum, üzücü bir durum. İnsanlık dışı bu hareketlerin sona ermesini diliyoruz" açıklamasında bulundu.

KARBON EMİSYONLARI

Bir gazetecinin karbon emisyonları konusunda yapılan çalışmalara ilişkin yönelttiği bir soruya yanıt veren Bakan Eroğlu, ormanlar konusunda Türkiye'nin büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bu konu da çalışma yapılıyor. Bu konuda ben hatta çalışma yaptım ama karbon pazarı ve küresel iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yürütüyor. Esasen Türkiye hem HES’lerden temiz enerji üretiyor hem de ormanlardan muhteşem bir potansiyeli var. Benim hatırladığım kadarıyla 186 milyon tonluk bir potansiyel var. Onu değerlendirmek lazım. Bir müjde daha vereyim. Sayın Cumhurbaşkanımız küresel iklim değişikliği konferansında Danimarka’da yapılan toplantıda şunu teklif etti. Dedi ki, ‘fakir ülkeler var. Buralarda orman varlığı azalıyor. Arazi var fakat orman yok. Dünyadaki bu karbon emisyonunu azaltmak için Türkiye olarak biz de destek verelim. Ama bir fon oluşturalım’ diye teklif etti. Dolayısıyla bu karbon açısından ormanların çok büyük rolü var."

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Sağlam, Sıtkı Güvenç ve Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu ile AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve bürokratların eşlik ettiği Bakan Eroğlu, geceyi Kahramanmaraş’ta geçirecek ve yarın Kilis’e geçecek.


LY(YB/SSA) (FOTOĞRAF)