Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Konya'nın Hadim İlçesi'nde DSİ tarafından yapımı tamamlanan Bağbaşı Barajı'nın su tutma törenine katıldı. Türkiye'nin önemli bir zirai alanı olan Konya Ovası'nda su sıkıntısının yaşandığını hatırlatan Eroğlu, su olmadan yeterli verimin alınmayacağını ifade etti. Konya ovasında, tarımsal sulama nedeniyle yeraltı su seviyesinin düştüğünü kaydeden Eroğlu, bu soruna çözüm için damlama sulama sistemini hayata geçirdiklerini ve sistemin başarıyla ilerlediğini belirtti. Konya Ovası'ndaki su sorununa ikinci çözüm olarakta başka bir havzadan su taşıyarak çözüm ürettiklerini ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:

 ''İlk adım olarak, Beyşehir’de Yılmaz Muslu Barajı’nı inşaa ettik. Bu yetmedi, dağı deldik. Gembos derivasyonuyla dağı delerek, oradan Konya Ovası’na 135 milyon metreküp suyu verdik. Beyşehir Gölünü’de beslemiş olduk. Daha sonra Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı temelini attık. Konya’nın asırlık rüyası, çılgın projesine sayın Başbakanımız el attı. Bu projeyi, tozlu raflardan çıkardık. Konya çılgın projesine kavuşmuştur. KOP denilen projeyi biz tozlu raflardan aldık. 1 milyon 100 bin dekar arazi, Kop sayesinde sulanacak, hayat bulacak. ''

Eroğlu, konuşmasının ardından diğer protokol üyeleriyle birlikte butona basarak baraja su tutulması sağladı.

KONYA OVASI PROJESİ

Konya Ovası Projesi (KOP), Konya ili sınırlarından doğup, Mersin Taşucu'ndan Akdeniz'e dökülen Göksu Nehri'nin bir kolu olan Eğiste Deresi'nden, Hadim İlçesi'ne bağlı Bağbaşı Köyü yakınlarındaki Bağbaşı Barajı'na akacak yıllık 414.13 milyon metreküplük su, yerin 300 metre altında inşaa edilen 4.2 metre çapındaki 17 bin metrelik Mavi Tünel aracılığıyla, Bozkır'ın Karacahisar Köyü yakınlarından Konya kent merkezi yakınlarındaki Apa Barajı'na kadar uzanan Çarşamba Çayı'na akıtılacak. Gelen su Apa Barajı'nda birikecek. Apa Barajı'nda birikecek suyun 100 milyon metreküpü içme ve kullanma suyu olacak, kalan 314.13 milyonmetreküplük kısım da ovadaki tarımsal sulamada kullanılacak.

12 projeden oluşan KOP sona erdiğinde, 130 milyon metreküp su Suğla Depolaması, 130 milyon metreküp su Gembos Derivasyonu ile 414 milyon metreküp su da Mavi Tünel ile olmak üzere toplamda 700 milyon metreküp'e yakın bir su, yılda Konya Ovası'na aktarılacak.



HD-HK(İA/AAA)