Bakan Ergün, Gaziantepli sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldiği bilgilendirme toplantısında, sanayicilerin sorunlarını dinledi. Bakan Ergün, yer tahsislerinin 3 yıl içerisinde yatırıma dönüşmemesi halinde, iptal olacağını vurguladı. Alınan yerlerin başka yatırımcılara tahsis edileceğini vurgulayan Ergün, "Sonra efendim 'Yerimizi aldılar da, bak biz bu kadar para vermiştik de' diyorlar, 'O kadar para verdin, üstüne kuluçkaya yatmak için değil, yatırım yapmak için.' Yatırım yapmayandan da geri alacağız, başka yatırım yapana vereceğiz. Türkiye'de çok organize sanayiler geziyoruz, her yer Gaziantep gibi değil. Almışlar 20 sene evvel, kuluçkaya yatmışlar arsanın üstüne. Bir gün işte bakalım ne kadar yumurta çıkacak, ne kadar civciv. Ona bakıyor yani adam daha bir şey çıkmamış. Türkiye'de, 1000 sanayi parselini bu dönemde, üzerine yatırım yapılmadığı, kapatıldığı için geri aldık. Gaziantep'te böyle bir şey olmaz ama ben yine de uyarıda bulunmuş olayım" dedi.

Bakan Ergün, sanayi envanteri konusunda ellerinde önemli verilerin toplandığını, yazılımını da gerçekleştirdiklerini, bu yıl sonunda önemli verileri, ilk verileri kamuoyuyla paylaşma imkanına sahip olacaklarını da bildirdi. Daha önceki kayıtların sağlıklı olmadığını dile getiren Ergün, veri toplama sistemlerinde köklü değişikliklere gidildiğini kaydetti.

Öte yandan, Suriye ile Türk savaş uçağının vurulmasıyla tırmanan krize de değinen Ergün şöyle dedi:

"Uçağımız Akdeniz'deki radarları test ettiği esnada vuruldu. Uluslararası hava sahasında vuruldu. Ülkeler bir takım nedenlerden dolayı birbirlerinin hava sahalarını ihlal edebiliyor. Zaman zaman komşularımız da bizim sahamızı ihlal edebiliyor. Uçağımız vuruldu. Bunun karşısında ne yapacaktı Türkiye? Tabii ki hakkını arayacak. Bunu bir savaş konusu haline getirmedi. Türkiye son derece sağduyulu davrandı. Ama Suriye'nin yaptığı komşuluğa sığmayan bir şeydir. İhlal varsa yapılacak şeyler bellidir, uyarıdır. Üstelik yalnız uçan, kimliği belli, silahsız, üzerinde Türk bayrağı bulunan ve görevi tanımlı bir uçaktı. Bu uçak vurulmaz. Bu uçak vurulduysa bunun arkasında başka şeyler var. Ya Türkiye'yi bir savaşın içine çekme, tahrik etme teşebbüsü veya Türkiye'ye yönelik başka amaçlar taşıyan teşebbüs olarak değerlendirilir. Nitekim de böyle değerlendiriliyor. Bu tablo karşısında insanın yüzü gülmez ki. İnsan ilişkileri, iki ülke arasındaki ilişkiler normal seyredemez. Bunun tabii ki kısa dönemli olarak ticarete, komşu şehirlere bazı yansımaları olacaktır. Ama arzu ediyoruz ki o ülkelerin bu içindeki meseleler bir an evvel bir yere bağlansın. Bu tabi ki uluslararası bir kararla olmalı."

Bakan Ergün, daha sonra beraberinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Kilis-Gaziantep ortaklığında yapılacak olan Polateli ilçesindeki OSB alanında incelemelerde bulundu. Her iki bakan incelemenin ardından Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen GAPSPOES Ayakkabı Fuarı'nın açılışına katılarak stantları gezdi.



ZG(CK/İD)