Çeşitli programlara katılmak üzere havayolu ile Tokat'a gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ü, havaalanında Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Belediye Başkanı Adnan Çiçek, AK Parti İl Başkanı Eyüp Eroğlu, daire müdürleri ve partililer karşılandı. Bakan Ergün ve beraberindekiler daha sonra Teknopark temelinin atılacağı Gaziosmanpaşa Üniversitesi'ne geçti. Bakan Ergün burada ilk olarak Rektör Prof.Dr. Mustafa Şahin'i makamında ziyaret etti. Bakan Ergün, bir gazetecinin başkanlık sistemi ile ilgili sorusu üzerine, yeni bir Anayasa sürecinde bunların tartışılmasının doğal olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Anayasalar yapılırken ne kadar çok tartışılırsa o kadar iyi bir şekilde Anayasa yapma imkanı olabilir. Dünyada kalıcı anayasalar, iyi tartışılan anayasalardır. Mesela; Amerikan yasası. 1776 yılından bu yana tartışmalar anayasanın yapımı o günden bu güne anayasadan bir değişiklik yapılmıştır. Onlar da insan haklarındaki gelişmelerin anayasaya ilave edilmesi şeklindeki değişikliktir. Ama böylesine vilayetlerde, eyaletlerde, kahvelerde masaların üzerinde tartışılmış bir anayasadır ki çok güçlü bir şekilde halk tarafından benimsenmiş ve bugüne kadar bir kaç iyi gelişmenin ilave edilmesi dışında değişikliğe uğramamıştır. Bizde hemen hemen hepsi bir darbeden sonra tartışılmadan yapılmış. Yukarıdan bir talimatla neredeyse yapılmış ve çok küçük tartışma, müzakereler. Halkın asla tartışmadığı ve tartışmasının yasak olduğu süreçte yaşanmıştır. Ondan sonra her yerini değiştirmek için onlarca defa parlemontada düzenleme hatta refaandumalara giderek değişiklik yapmak zorunda kaldık. Onun için Anaysa yapımı süreci içerisinde başkanlık sistemi de dahil olmak üzere her şey tartışılsın. Tartışalım olgun bir şekilde önümüze çıksın. Tartışarak olur bu işler. Sonunda olgunlaşır. Başkanlık, yarı başkanlık, parlamenter sistemin Anayasa yapımı sürecinde  tartışılması son derece faydalı. Hiç bir şeyin tartışılmasında endişe etmemek lazım. Demokrasi her şeyin halkın önünde açıkça konuşulduğu bir sistem. Bunlar açıkça konuşulsun, kimseye zarar gelmez."

"TERÖR EN ÖNEMLİ SİYASİ SORUN"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün bir soru üzerine Türkiye önündeki en önemli siyasi nitelikli sorunun terörle mücadele olduğunu anlatırken, bunun zor ve zaman alan bir konu olduğunu anlattı. Ergün, "Türkiye artık bu meseleyi ayağındaki son pranga olarak görmekte. Önümüzde ilerlemeyi engelleyen, ulusalararası boyutu olan bir meseledir. Şehitlerimiz olduğu zaman üzülüyoruz. Asker, polis, bazen doğrudan sivil vatandaşlarımız terörün hedefi olabiliyor. Sabırla bu meselenin üzerinden geleceğiz" diye konuştu.