AK Parti Edirne İl Başkanlığı 4'üncü olağan kongresine katılmak üzere Edirne'ye gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kent girişindeki otoyol gişelerinde Vali Gökhan Sözer, Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu ve Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Yiğitbilek tarafından karşılandı. Ocak ayında hizmet vermeye başlayan Edirne Adliye Sarayı’nı ziyaret eden Ergin, bina hakkında Başsavcı Yiğitbilek'ten bilgi aldı. Kongre öncesi gazetecilerin Suriye’deki son gelişmelerle ilgili sorularını yanıtlayan Sadullah Ergin, Türkiye’nin Suriye politikasının hep 'İnsan odaklı' olduğunu söyledi. Suriye'deki yöneticilerin AK Parti 2002 yılında göreve geldiğinde aynı lider ve aynı anlayışla yönetimde olduğunu belirten Ergin, şöyle dedi:

"O dönemde bütün dünya Suriye’yi tecrit etmeye çalışırken Türkiye Suriye’nin yanında durdu ve adete Suriye’nin dünyaya açılan nefes borusu oldu. Bizim Suriye yöneticileriyle geçmişten buyana bir sorunumuz yok ama son 1 yıldır yaşanan insanlık dramı, vahşet ve katliama varan uygulamalar elbette ki bizi rahatsız ediyor."

Türkiye’nin Suriye’ye komşu olduğunu, iki ülke arasında akrabalık bağları olduğunu söyleyen Ergin, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin şu anki duruşu insanlığa karşı işlenene suçlara dönüktür. Bu anlamda Suriye'deki insanlık suçunun sona ermesi, kanın ve gözyaşının dinmesi noktasında inisiyatif almaya çalışıyoruz. Türkiye hiç kimsenin hareketlendirmesiyle yola düşecek, onların istediği yönde hareket edecek bir ülke değil. Türkiye bu yanı başındaki bu insanlık dramına duyarsız kalamaz. Bu anlamda Suriye’deki tahribat büyümeden, daha fazla kan ve gözyaşı akmadan bu acıları sonlandırma gayreti içerisindeyiz. İş bu noktaya gelmeden sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanımız Suriye yönetimiyle ortak çalışma arzusunu ortaya koydu ama gayret ve çabalarımız sonuç vermedi. Bu olaylar yaşanmasın diye Türkiye’nin gayretleri oldu ama Suriye yönetimi bu günleri öngöremedi. Umarım bundan sonra yaşanacakları öngörür ve müstakbel ve muhtemel acıları önleyici adımlar atar."

Bakan Ergin, bir gazetecinin tampon bölge oluşturulması iddialarıyla ilgili sorusunu da, "Şu anda bunları konuşmak fayda getirmez. İnşallah bunlara gerek kalmaz ama yaşanan dram ve acı daha da büyürse önümüzdeki günlerin ne getireceğini bilemeyiz" yanıtı verdi.



FK(LK/İD)