Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti Konya İl Başkanlığı'nın düzenlediği 'Tanıtım Medya Günleri'nde, yargıyı hızlandırmak için hazırladıkları paketler sayesinde Yargıtay'ın son 1 yılda göz kamaştırıcı bir performans sergilediğini söyledi.. Bakan Ergin, yılda 650 bin temyiz dosyasının geldiği halde 550 binin incelenip karara bağlandığını, her yıl mevcut dosyalara 100 bin ilave bindiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2011 yılı sonu itibarıyle 1 milyon 150 bin dosya bekliyordu. Bugün dosya sayısı 850 binlere geldi. İş yükünün 3'te 1'i senede yüzde 50 eridi, 1.5-2 yıla kadar dosyaları sıfırlamayı düşürüyoruz.''

Türkiye'den Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikayetin çok fazla olduğuna dikkat çeken Bakan Ergin, ilk sıradaki Rusya'yı Türkiye'nin izlediğini şikayetler içinde en fazla ihlal kararı alan, en fazla tazminat ödeyen ülkenin de Türkiye olduğunu bildirdi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, şöyle dedi:

"Demokrasisini güçlendiren Türkiye'ye bu tablo yakışmıyor. Bunu makule çevirmek için önemli adımlar atıldı. Türk Anayasa Mahkemesi'ne yeni bir görev verildi. Türkiye'nin İnsan Hakları Mahkemesi konusunda vatandaşların bireysel başvurularının değerlendirme yetkisi verildi. Eylül ayından itibaren Anayasa Mahkemesi bireysel olarak başvurularını kabul etmeye başladı. Daha önce vatandaşlarımızın Strasbourg Mahkemeleri'ne gidip uğraşması, emek sarf etmesi ve para harcaması gerekiyordu. Artık, bu arayış içine girmeyecek. Anayasa Mahkemesine müracaat ile bu hakkını arayabilecek. 75 milyonun bu büyük milletin hak ettiği hizmeti 21 eylül 2012 tarihinde uygulamaya başlandı.''

''TÜRKİYE HAKKINDA 18 BİN DOSYA VAR''

Ergin, AİHM'de Türkiye hakkında 3 bin 500'ü uzun yargılamadan kaynaklanan 18 bin şikayet dosyası bulunduğunu hatırlatırken, "AİHM'E  2011 yılında teklif yaptık; 'Kendimiz içeride bir mekanizma kuralım ve kendi aramızda çözerek size gerek kalmasın' dedik. Mahkeme teklifimizi kabul etti ve bir pilot dosya önerdi. Bir yıl süre verdi. Bununla ilgili kanun dosyamızı, tasarımızı hazırladık. TBMM'ye gönderdik. Adalet komisyonunda kabul edildi. Önünüzdeki hafta perşembe günü TBMM'de görüşmeleri yapılacak. Bu tasarımız yasalaştığı anda bir komisyon kuruyoruz. Bu komisyon Türkiye aleyhine dava açmış 3 bin 500 vatandaşımız ile uzlaşmaya gidecek. Bu vatandaşlarımız için önemli bir imkan ve Türkiye aleyhine yeni kararların çıkmasını engelleyecek bir imkandır" diye konuştu.

"AİHM'DEN TÜRKİYE ALEYHİNE 2 BİN 404 İHLAL KARARI VAR"'

AİHM'in bugün kadar Türkiye aleyhine 2 bin 404 ihlal kararı verdiğini hatırlatan Ergin, bunun çok yüksek bir rakam olduğunu, Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülke arkasında, en fazla ihlal alan ülke olarak Türkiye'nin yer aldığını hatırlattı. Bakan Ergin, şöyle konuştu:

"Yeni ihlal almamıza engel bir çalışma yaptık. Pazartesi, Bakanlar Kurulu'nda bunun ikinci kez takdimini yaparak, imzalara açıp parlamentoya göndereceğiz. Bugüne kadar Türkiye aleyhine verilmiş kararların sonuçlarını ortadan kaldıracak ve yeni ihlalleri önleyecek maddeler var.  Bir ülkede siyasi, ekonomik istikrar ve güven veren bir adalet yoksa, ne yatırımcı gelir, ne de orta ve uzun vadede büyüme ve kalkınma olur."

 

MKY,HD(İA/İD)