AOÇ ve A.Ü, birlikte yürüttütleri proje kapsamında yoğurt mayası üretti. Endüstrinin 30 senedir, yıllık 20 milyon dolara ithal ettiği bakteriler Artvin, Aydın ve Çankırı gibi illerde üretilen yoğurtlardan elde edildi. Bu çalışma ile sadece sanayide değil, evlerde de köy yoğurdu yapılabilecek. AOÇ şimdide peynir mayası üretmek için çalışma başlattı.

Evde ve endüstride köy yoğurdu elde etmeyi sağlayacak yoğurt mayasının tanıtımını yapan Gıda Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yoğurdun geçmişte köylerde doğal olarak elde edilen maya ile yapıldığını ancak fabrika üretimine geçilmesiyle mayanın yani yoğurt bakterisinin ithal edilmeye başlandığını belirterek, "Biz de AOÇ olarak 30 yıldır ithal edilen bakterilerin yerli üretimini yaptık. Bir manada süt endüstrisinin Anadolu'nun yerli mayasını kullanabileceği hale getirdik" dedi.

KÖY YOĞURDU TADI

Mayayı oluşturan bakterilerin, Artvin, Aydın ve Çankırı'nın köylerinde kullanılan yoğurtlardan elde edildiğini belirten Eker, şunları söyledi:

"Bunlar izole edildi saflaştırıldı. Sonra uygun ortamlarda geliştirilip endüstrinin kullanabileceği hale getirildi. 6 aydan fazla süre AOÇ olarak bu mayayı kullandık. Son derece beğenilen bir lezzet ortaya çıktı. Annemizin mayaladığı yoğurdun tadı ya da köy yoğurdunun tadının ararız ya işte bu tat bunu veriyor."

Türkiye Süt Sanayi'nin mayada kullanılan bakterileri ithal etmek için her yıl yaklaşık 20 milyon dolar harcadığını kaydeden Bakan Eker, yerli bakterinin kullanılmasıyla Türkiye'nin bu ithalatı yapmaktan da kurtulduğunu söyledi.

YOĞURT MAYALADI

Bu çalışma ile pastörize süt ile evde yoğurt yapılabilecek. 5 kiloluk süt ve yanında mayasıyla birlikte satışa sunulurken Bakan Eker de önlük giyerek yoğurt mayaladı. Yoğurdu mayalayan Bakan Eker, daha öncedeN mayalanmış yoğurdu ise kaselere koyarak muhabirlere ikram etti.