Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Şırnak'ta Ak Parti teşkilatını ziyaretinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, bölgenin Şırnak'ın sorunları olduğunu söyledi. Bakan Eker, şöyle dedi: "Bu bölgede en çok en yakıcı bir şekilde hissedilen Türkiye'nin bu manada ki, Kürt sorunu ve Kürt sorunu devamında ortaya çıkan terörist saldırılar ve terör örgütünün buradaki eylemleri, faaliyetleri yaptığı saldırılar ve her Allah'ın günü bir ölümle bir şehit haberiyle gerçekten sarsılan yüreklerimiz. Biz tabi bu meseleyi bizden öncekilerin yaptıkları gibi değil, bizden önce yapılan yanlışlara asla biz sahip çıkmadık. Onları doğruda bulmadık. Yanlışa yanlış dedik. Partimizin programında bu var. Biz diyoruz ki; Türkiye'de bir Kürt sorunu var. Biz bu sorunu barış ve huzurlu bir ortam içerisinde çözeceğiz. Kavga etmeden çözeceğiz. Yeni sorunlar yaratmadan çözeceğiz. Geçmişte Kürt kardeşlerimiz olarak bende onlardan birisiyim, bizim dilimize yasaklar kondu. Bu dilin kullanılması geçmişte yasaklar konuldu. Ta 60-70 yıllık hadise. Ama biz geldiğimizden itibaren adım adım vatandaşlarımızın meşru demokratik hak ve taleplerini dikkate aldık. Muhatap bizim vatandaşlarımız. Muhatap bizim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Kürt kardeşlerimiz. Muhatap bizim Türkiye Cumhuriyet olan diğer etnik kökenli vatandaşlarımız. Muhatap 75 milyon olan vatandaşlarımız muhatabımız onlar. Biz onlar istiyor diye, onların hakkıdır diye bu uygulamaları yapıyoruz. Ve hayal bile edilmeyecek adımlar attık."

Bakan Eker, hükümetlerinin Kürt sorunuyla ilgili yaptığı çalışmaları anlatarak, Kürt sorununu da Ak Parti'nin çözeceğini söyledi. Eker, "Bu barış iklimini, bu barış ortamını, Türkiye'nin her yerine yayma içerisindeyiz. Ama biz bunu yaptıkça 30 senedir şiddetten beslenen kandan ve gözyaşından beslenen, adeta devletin yanlış yapmasını bekleyip devletin yapmış yaptıklarından nemalanan bunun üzerinden siyaset yapan bir örgüt var. Kandan ve gözyaşından besleniyor. Onlarda bu sorunu barış içerinde çözmemize engel olacak tutum içerisindedirler. Ne zaman bir adım atıyoruz, bir bomba patlatılıyor. Ne zaman bir yatırım yapıyoruz, bir dinamit konuluyor. Ne zaman bir şantiye yapıyız o şantiyenin yoluna mayın düşüyorlar" dedi.

BEN KAN DÖKEREK ÇÖZECEĞİM DİYOR

Eker, memleketin demokratikleşmesini, sivilleşmesini, gelişmesini, barış ve huzurun tesis edilmesini istemeyenlerin olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Niye istemiyorlar, şunun için istemiyorlar. O politik kadronun, örgüt yöneticilerinin siyasi kendi politik çıkarları söz konusu onlar kendi politik çıkarlarının peşinde. Kürtlerin davasının, Kürtlerin haklarının, Kürtlerin demokratik ortamda istifade etmesini sivilleşmenin nimetlerinden istifade etmesini onların bir işi yok, öyle bir niyetleri yok. Kan dökülsün çözecekse ben çözeyim diyor. Ben kan dökerek çözeceğim diyor. Arkadaş kan dökerek, daha fazla sorun çıkararak çözülmez. Daha çok ocağa ateş düşmesi daha çok bağrın yanması, daha çok annenin feryadı, figanı, gözyaşı sorunu daha da büyütür. Bu bereket ayında islam coğrafyasının birçok yerinde kan dökülmesinin haram olduğu günlerde, kan dökülüyor. Komşumuz Suriye de uzak coğrafyalar da Müslümanların yaşadığı birçok yerde kan dökülüyor. Biz müslümansız, bu aylarda rahmetin, mağfiretin bol olduğu aylarda, bu rahmet ve mağfirete gerçekte layık olacak uygulamalar içerisinde olmamız lazım. Bütün Müslümanlar ve teminimiz Huzurun ve Barışın hepimize bütün insanlar bütün insan alemine ülkemize milletimize bir an önce gelmesi bunu çabası içerisindeyiz bunun derdi içerisindeyiz. Hükümet olarak parti olarak düşüncemiz budur. Bunu tesis etmeye çalışıyoruz. Bir sorunu çözerken yine bir sorun oluşsun istemiyoruz. Huzur ve barış içerisinde kendi meselelerimizi çözelim, yanlışları o şekilde düzeltelim. Daha çok yatırım yapalım, bu bölgeye daha çok yatırım gelsin. Daha çok işsiz kardeşimiz iş bulsun, insanlar evlerine daha çok ekmek götürebilsin. Yazık günah değimli bir sürü genç kardeşimiz var. Birçok genç kardeşimiz var işsiz."

Yeni teşvik paketini anlatan Bakan Eker, Şırnak'a yatırım yapılamadığını söyleyerek, şöyle dedi: "İmkan getiriyorum. proje yapıyorum, destek veriyorum, hibe getiriyorum yapılmıyor. Niye yapılmıyor? Güvenlik çünkü şantiyeye bomba atılacak, hangi şantiyenin aracı yakılacak insanlar bunu bilmiyor. Endişe duyuyor. O zaman bizim hepimizin, sivil insanlar olarak, sivil toplum örgütleri olarak, meslek örgütleri olarak, biraz daha sesimizin çıkması lazım. Yeter arkadaş. Senenin 365 günü her 2 günü, 3 günü, 4 günü esnafa gelip esnafa dükkanını kapat, kepengi indir, atölyeye kilit vur, imalathane çalışmasın. Niye, ben böyle istiyorum. İyide arkadaş benim evime sen mi ekmek veriyorsun? Benim evime ekmek gitmesi lazım. Öyle benim dükkanımı kapattırmakla, işyerimi kapattırmakla, atölyemi kundaklamakla sen ne yapmak istiyorsun? Bununla mı çözeceksin bu meseleyi. Burada biraz daha artık sivil insanların dik durması sesini yükseltmesi lazım. Bu Diyarbakır içinde böyle, Şırnak içinde böyle, Siirt içinde böyle. Bölgemizde bu beladan çeken, bunun olumsuz sonuçlarından etkilenen çok sayıda ilimizin, ilçemizin, insanlarımızın, hepimizin burada sesimizi yükseltmemiz lazım." 

İFTAR YEMEĞİ DAĞITTI

Bakan Eker, daha sonra esnafları ziyaret edip, sorunlarını dinleyerek Türkçe-Kürtçe konuşarak sohbet etti. Eker, Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde kurulan çadırda iftar yemeğine katılıp, vatandaşlara yemek dağıttı.

 

EK (GG/RT)