Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'de son yıllarda hayvancılığa yapılan desteklemelerle damızlık ve kasaplık hayvanda önemli artışlar sağlandığını belirterek, "İthal kurbana gerek yok" dedi.

Bakan Mehmet Mehdi Eker, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe'yi makamında ziyaret etti. Tören mangasını selamlayıp, Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Bakan Eker, daha sonra Kocatepe'den kentle ilgili brifing aldı.

Burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Eker, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla, kurbanlık ithalatı yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruya, "Türkiye'de son yıllarda uygulanan politikalarla hayvancılık alanında önemli gelişmeler sağlandı. Gerek damızlık, gerek kasaplık hayvanda önemli artışlar sağlandı. Bu nedenle şu anda piyasanın, vatandaşlarımızın talebini karşılayacak kadar hayvan var. Geçen sene ithal kurbanlık sadece Trakya'da hastalık kontrol edildiği için yapılmıştı. Başka bir yerde kurbanlık ithalatı yapılmadı. Bu sene ona da gerek kalmadı artık" diye cevapladı.

Bakan Eker, yem fiyatlarına yapılan zamlara ilişkin yöneltilen bir soruya ise şöyle yanıtladı:

"Yem bitkileri ekilişlerine zaten destekliyoruz. Çiftçimize yaklaşık 300 milyon liraya yakın yem desteği ödüyoruz. Ama bu sene saman fiyatlarında artışlar oldu. Orta ve doğu Anadolu'da nisan ayında yeteri kadar yağmur olmadı, kurak geçti. Kurak geçince saman miktarında bir miktar düşme oldu. Biz de bunun mümkün mertebe üreticiye yansımaması için bir takım tedbirler aldık. Bu tedbirlerden bir tanesi ithalatın kolaylaştırılmasıydı. Bir diğeri de yem ham maddeleriyle ilgili gümrük vergilerinin indirilmesiydi. Bunlar yer yer tesirini gösterdi. Bazı bölgelerde hala sıkıntılar var. Onları da biz besicilere destek ödemeleri yaparak gideriyoruz."

Eker, bakanlık olarak önem verdikleri en önemli konuların başında halk sağlığı geldiğini ifade etti. Bir gazetecinin, açıkta baharat satışının önüne geçilmesi için yapılan çalışmalar hakkında yönelttiği bir soruya ise Eker şöyle cevapladı:

"Hijyen, güvenilir gıda ve sağlık bizim üzerinde en çok durduğumuz konu. Niçin? Çünkü halk sağlığı çok önemli. O nedenle burada sağlığı koruma adına tağşiş, takrir veya bunların içerisine girilmemesi gereken maddelerin engellenmesi adına bir takım tedbirler alınıyor. O tedbirleri aldığımız da zaten vatandaşlarımızla bunları paylaşıyoruz. Açıkta baharat satışıyla ilgili husus ta bu çerçevede."

Ziyaretin anısına Vali Kocatepe, Bakan Eker'e yöreye özgü vazo hediye etti. Ziyarete, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Nevzat Pakdil, Yıldırım Ramazanoğlu, Sıtkı Güvenç ve Sevde Bayazıt Kaçar ile AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, İl Emniyet Müdürü Metin Aşık, bürokratlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.


LY(BY/SS)