Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (Setbir) tarafından Bursa Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımsal ürünlerle ilgili tartışmalara değindi. “Bunun hazin tarafı bilenler konuşmuyor. Bilmeyen konuşuyor” diyen Eker, şunları söyledi:

TOPLUMA YANLIŞ BİLGİ VERİLİYOR

"Televizyonlarda sütle ilgili konuşuyorlar. Biz çekirdekten sektörün içindeyiz. Bilgi sahibi emek sahibi olanları biliyoruz. Tanıyoruz. Hiç alakası olmayan birisi öyle şeyler söylüyor ki maalesef kafa karıştırıyor. İnsanların yediği içtiğiyle ilgili haksız yere kafa karıştırıyor. Konunun uzmanları, sanayisi başta olmak üzere susuyor. Sessiz yanlışlar enformatik kirlilik yaratıyor. İnsanlarda televizyon konuşmalarından algı, kanaat oluşturuluyor. İnternette, gazete başlığıyla kanaat oluşturuluyor. Doğrular söylenmiyor. Tarım hayvancılık uzmanı kimse çıkıp ‘sen bunları nereden öğrendin” diye sormuyor. Tarım hayvancılıkta toplumu yanlış yönlendiriyorsun demiyor.”

VERİMLİLİKLE TARIMDA ARTIŞ SAĞLANDI

Sektörün daha iyi olması için bu tür toplantıların yapıldığını kaydeden Eker, Türkiye’de 9 yıl önce yüz kişiden 35’nin tarımda çalıştığını, 24 milyon hektar alanda 7,5 milyon insanın üretim yaparak 23 milyar dolarlık hasıla elde edildiğini ve yapıyla Türkiye’nin 190 ülke arasında 11’inci sırada yer aldığını hatırlattı. Verimliliği düşük tarımsal faaliyetler içinde hayvancılığın oranının çok düşük olduğunu ifade eden Bakan Eker, “Tedbir ve stratejilerle sektör bu duruma geldiğini iftiharla söylüyorum. Tüm tarım sektörü daha az insan çalıştırıyor. 62 milyar dolar tarımsal hasıla elde ediliyor. Bunda üç kat artış yaşadık. Avrupa Birliği’nde şu an birinci, dünya ülkeleri arasında ise 7’inci sıradayız. Bunlar son dört yılda gerçekleşti. 2011 büyüme rakamları da açıklanacak. Bu konumu muhafaza edeceğiz. Bunu da verimliliği arttırarak sağladık. Türkiye tarım ülkesi diye söyleniyordu. Türkiye tarım ülkesiyse neden cumhuriyetin kuruluşundan 83 yıl sonra tarım kanunu çıktı. 2006 yılına kadar Tarım Kanunu yoktu” dedi.

Tarıma 1,8 milyar TL destek verilirken hayvancılığın bundan yüzde 4 oranında pay aldığını, 20011 yılında hayvancılığın aldığı payın 1.7 milyar TL’ye ulaştığını ve bunun da toplam tarım içindeki payının yüzde 27 olduğunu kaydederek, Türkiye’nin coğrafi yapısının küçükbaş hayvan yetiştirmeye elverişli olduğunu söyledi. Bakan Eker şöyle devam etti:

TÜRKİYE KÜÇÜKBAŞ YETİŞTİRMEYE UYGUN

”Türkiye coğrafyası küçük baş hayvan yetiştirmek için uygun çünkü yağış oranı az. Avrupa ve Yeni Zelanda’da yağış miktarı bizimkinin 5 katı. Almanya’da Holstein 24 saat çayır içinde istediği kadar yiyor. Latin Amerika’da öyle. Bizim ise Doğu Karadeniz dahil 550 mililitre yağış alıyor. Anadolu da 250-300 milimetre yağış alır. Bizim coğrafyamızda günü gelmiş keçiyle mücadeleyi misyon edinmiş insanlar olmuş. Koyun keçiyi terk etmişiz sığırcılığı benimsemişiz, biz de olmayanla hareket etmişiz. Angusun gelişiyle ilgili beni hala mecliste eleştiriyorlar. Montofon İsviçre hayvanı 1925’te 1935’te geldi. Holstein Almanya’nın hayvanı bu da geldi. Gelmesi gerekiyordu geldi” dedi.

MERALARLA İLGİLİ DÜZENLEME MECLİSE GÖNDERİLİYOR

Bakan Eker, hayvancılıktaki desteğin etçi damızlıklar için arttırıldığını, meralarla ilgili de yeni düzenlemeler yapıldığını kaydederek, “Bakanlar Kurulu’na sunum yapıldı. İmzaya açıldı. Hem özel sektör kullanımı, hem de hayvancılığın gerektirdiği tesis yapımı izni için. Meralara eskiden kutsal, dokunulmaz, haram diye bakılırdı. Meclise gelecek iki maddelik kanun” dedi.

Sıcak süt fiyatlarının düşüşe geçtiğini de bildiren Bakan Eken, “Bu bizi üzüyor. Setbir üreticileri ve sanayicilerden ricam fedakarlık yapmalıyız. Aynı gemideyiz. Yardımcı olalım” dedi.