Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in, Diyarbakır'daki gazetecilere verdiği iftar yemeğine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat ile Vali Mustafa Toprak da katıldı. Yemekte gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eker, Suriye'deki olayları kaygılayla izilediklerini söyledi. Eker, şöyle dedi:

"Komşu ülkede bu tür hadisenin olması bizi doğrusu endişelendiriyor. Sonuçta bunlar bizim coğrafyamızın insanları. Bir kısmı soydaşlarımız, bir kısmı çeşitli bağlarla bağlı olduğumuz insanlar. Bunların bir tanesinin bile burnunun kanaması bizi üzer. O bakımdan gelişmeleri kaygıyla izliyoruz ama Türkiye nihayet kendi hak ve menfaatleri neyi gerektiriyorsa uluslararası hukuk çerçevesinde gelişmeleri dikkatle takip ediyor ve bunlarla ilgili adımları atıyor. Ben elbette ki barışın, huzurun olmasını istiyorum, bu yangının büyümemesini istiyorum. Ama bu bölgede yaşayan herkesin demokratik haklarını, sivil, demokratik, insan haklarına dayalı bir rejim tesis etmek suretiyle de herkesin bu haklara kavuşmasını arzu ediyorum."

"BAYDEMİR BİR YERLERDEN İLHAM ALIYOR"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir'in gecen cuma günü "Irak'ta olduğu gibi Türkiye, İran ve Suriye'de de Özerk Kürdistan olacak" dediği hatırlatılınca, "Baydemir'in ne dediği beni ilgilendirmiyor. Ona sorun ne demek istediğini. Çünkü zaman zaman bu tür açıklamalar yapıyor. O herhalde bir yerlerden ilham alıyor ki bunları söylüyor" dedi.

Diyarbakır başta olmak üzere bölgede görülen elektrik kesinleri konusunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile görüştüğünü söyleyen Eker, şöyle dedi:

"Bölgemizde özellikle de Şanlıurfa'da birçok kaçak kuyu bulunmaktadır. Orada 300-350 metrelerden su çekiliyor. Bu kuyular hesapsız, kontrolsüz ve sayısı da bilinmiyor. Bunlar aynı anda su çektiğinden bir dalga oluyor. O dalga 'salınım' denilen enerjinin düşüp yükselmesine yol açıyor. Bütün barajlar birbiriyle bağlantılı olduğundan Atatürk Barajı'ndan kaynaklı bu darbe, Karakaya ve Keban barajlarını da etkiliyor. Oralardan enerji alan Diyarbakır'ı da hatta Elazığ'ı da olumsuz etkiliyor. Şanlıurfa'daki kaçak kuyuların engellenmesi lazım. Eğer Şanlıurfa'daki o üreticiler, belirli bir kesinti programı ya da sulama programına riayet ederlerse o zaman bu darbe etkisi ortadan kalkar. Onlarla gerekli görüşmeler yapılıyor. Geçen hafta durum çok daha kötüydü. Orada birkaç fiber çalışma da yapıldı. Bir yandan oradaki üreticiyle konuşuluyor, ikna edilmeye çalışılıyor. Onlar da tabii sulama mevsimi araziyi ekmişler sulanması gerekli diye düşünüyorlar. Yani aslında herkes bir programa uysa bu sorun ortadan kalkacak ama maalesef oradaki bu kaçak kuyu sahipleri bunun yeteri kadar önemini ya kavramıyorlar ya da işbirliğine yanaşmıyorlar. Bundan dolayı sorun herkesi etkiliyor"