Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Onkoloji Bölümü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte, Ak Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat, Mehmet Hamzaoğulları, Vali Mustafa Toprak, Başhekim Prof.Dr. Yusuf Yağmur'un da katıldığı törenle açıldı. Bakan Eker, hükümetleri dönemindeki yaptıkları hizmetleri anlatıp, özellikle sağlık alanında büyük dönüşümler sağlandığını söyledi. Onkoloji bölümüne 11 milyon lira harcandığını belirten Eker, hastanenin sadece Diyarbakır değil bölgeye hizmet vereceğini söyledi. Hastanede mahkumlar için özel bir odanın da hazırlandığını belirten Eker, burada tutuklu ve hükümlülerin tam teşekküllü tedavi göreceğini kaydetti.

'KURŞUN SIKIYORSA ONUNLA MÜCADELE EDECEKSİN'

Bakan Eker, açılışın ardından hükümetin Kürt sorununa ilişkin yeni bir paket hazırladığı ve bu paketle ilgili düşünceleri sorulması üzerine, bunun yeni olmadığını söyledi. "Bu bir süreç, zaten 2005'te Türkiye'de sayın Başbakanımız tarafından Kürt sorunu tarif edilip buna dönük, çözümüne dönük adımlar atıldığından bu yana bir süreç yaşıyoruz" diyen Eker, ülkeyi daha demokratik yaparak bu sorunu çözmeye çalıştıklarını belirtti.

Bu sorundan beslenen, politik çıkarları olanların bulunduğunu, terör örgütünün de birtakım yapılanmalarla gelişmeleri sabote ettiğini hatırlatan eker, şunları söyledi:

"Terör örgütü bazen bir takım yapılanmalar vesaire onlarda bunu sabote ediyorlar. Yani barışı istemeyen, barış içerisinde bunu çözüm geliştirilmesini istemeyenler de her safhada, her aşamada, ne zaman olumlu bir adım atılsa onlarda bunu sabote ettiler. Ya mayın döşediler, ya bomba attılar, ya da kurşun sıktılar. Onlar da bunu yaptı. Biz umuda sarıldıkça onlar da umutsuzluğu pompaladı, her sevinç nöbetinde, her atılan önemli adımda bu süreç bu şekilde devam ediyor. Sayın Başbakanımızın söylediği de bu, elbette muhatap vatandaşlarımız, tüm Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımız. Onlar bizim muhatabımız, hata tüm Türkiye Cumhuriyetindeki vatandaşlar. Sadece Kürt kökenli vatandaşlarımızın değil bu sorun hepimizin sorunu. Tek başına Kürtlerin sorunu değil, tek başına hükümetin de sorunu değil, tüm 74 milyonun sorunu. Sonuç itibariyle hepimiz bundan etkileniyoruz. O nedenle biz bu sorunu çözme konusunda terör boyutuyla elbette ki onun diliyle mücadele etmeniz gerekiyor. Kurşun sıkıyorsa, bomba atıyorsa yani yapacağınız bir şey yok onunla mücadele edeceksin. Ama muhatap Kürt vatandaşlarımız olsun, sivil kuruluşlarımız olsun, meşru taleplerle, bunlarla da müzakere etmek suretiyle çözüm geliştirelim. Karşı karşıya kalan zaman içerisinde ortaya çıkan bir takım sıkıntılar, engeller dar sokaklar, zor zamanlar oralarda acaba hep birlikte çözümü nasıl sağlarız, nasıl geliştiririz. Yapılan bu sayın Başbakanımız bunu söyledi."

BDP'YE TEPKİ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Kürt sorunun çözümünde Kandil'i adres göstermesi konusunda düşünceleri sorulan Bakan Eker, isim vermeden BDP'yi eleştirip şöyle dedi:

"Bu aslında siyasetin kendini inkarıdır, bu dünyanın neresinde görülmüş bir siyasi parti oy almış, millete seçime girmiş oy almış, milletvekili seçilmiş. Bir siyasi parti mecliste grubu var, biz diyoruz ki sizinle konuşalım. O diyor ki benimle konuşmayın, gidin orayla konuşun, yani böyle bir şey olabilir mi. Bu siyasetin kendi kendini o manada inkarıdır. Kendi varlığını inkardır, fonksiyonunu bir manada görmemesidir veya görmek istememsidir. Veya bunu bir şekilde ipotek etmiş olmasıdır. O da doğru değil."

Silahlı terörle mücadelenin zorunlu olduğunu, bunun başka çözümünün bulunmadığını hatırlatan Bakan Eker, "Ama diğer kesimlerle de sorunun çözülmesi hukuki bir takım hukuk alanında adımlar, yasal düzenlemeler var. Bunların hepsi bir mutabakatla, uzlaşmayla bir müşterek zeminde buluşmak suretiyle bunlar olacak bizim dediğimiz bu. Biz milletvekilleri, vatandaşlarla onlarla müzakere etmeyi onlarla konuşmayı bu işin çözümünde gerçekte bir araç olarak görüyoruz" diye konuştu.

AHMET TÜRK'E SALDIRI TASVİP EDİLEMEZ

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün Batman'da izinsiz nevruz kutlamaları sırasında polisin yumruklu saldırısına uğramasıyla ilgili soru üzerine Bakan Eker, şunları söyledi:

"Bir milletvekiline yumruk atılması hiçbir şekilde tasvip edilecek bir şey değil. Bu asla tasvip edilemez. Ama şunu söylemek lazım, burada tabi herkesin aynı derecede sorumlulukla hareket etmesi lazım. Yani nevruz bayramı 21 Mart'a kutlanır, buna hiç kimsenin şeyi olamaz. Ama hayır farklı zamanlarda değişik zamanlarda kutlayacağız, bunu bir eyleme dönüştüreceğiz. Biz biliyoruz ki bir takım provokasyonlar kalabalığa karışıp ta oradan silah sıkan insanlar oldu. Bu tür olayları denkleyen bunun üzerinden nemalanmayı, üzerinden karışıklık çıkarmayı bekleyen çevreler unsurlarda var. Ki senin de buna alet olmaman lazım. Sayın Türk'e ben geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Çok üzüldük gerçekten, çok yanlış bir davranış bir milletvekilimizin dayak yemesi elbette ki hoş karşılanacak bir şey değil. Ama hepimizin de herkesinde burada sorumlulukla davranmamız gerekiyor."

 

CA,SS(GG/AAA)