Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 3 tekstil fabrikası ve bir yemek fabrikasının açılışını törenle yaptı. Bakan Eker, açılışını yaptığı tesislerin Silvan için çok önemli olduğunu ve yapılan tesislerin hükümetin verdiği teşviklerle yapıldığını söyledi.

Diyarbakır'da önceki gün Şehitlik Lisesi'ne PKK'lıların el yapımı patlayıcı ve molotof kokteyllleri ile yaptığı saldırıya değinen Bakan Eker, "Bir okula, öğretmene ve öğrencilere bombalarla saldırmanın meşru gerekçesi olamaz. Dünyanın hiç bir yerinde hiç kimse bunu kabul etmez. Terör örgütü ölümden besleniyor. Daha çok insan ölsün istiyorlar. Bunun için o çocukları bile bile ölüme gönderiyorlar. Terör örgütünü de, okullara, öğretmenlere ve çocuklara yapılan saldırıları da lanetliyoruz" dedi.

Bakan Eker, terör örgütüne inat teşvik politikaları ve destek uygulamalarıyla bölgenin kalkınmasına bütün güçleriyle devam edeceklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan Kürt vatandaşlarımız da bu saldırıların insanlık suçu olduğunu biliyor. Hanginiz 5- 10 yıl önce Türkiye'de devletin okullarında Kürtçe ders okutulacağına inanırdı. Onların bu eylemlerle bizlere engel olmasına fırsat vermeyeceğiz. Terör örgütü ölümden ve kandan besleniyor, daha çok kan dökülmesi, daha çok acı yaşanmasını istiyor. Onun yaratacağı kin ve nefretten bir şey umuyor. Hadise bu, gözü dönmüş. Önüne geçiyor müdür muavini 'Öldüreceksin dur, yapma' diyor. Hiç dinlemiyor. Öldürdüğü insanın kim olduğunun hiç bir önemi yok. Türk olmuş, Kürt olmuş hiç umurunda değil. Öldürdükleri bu toprakların çocukları, Diyarbakırlı çocukları öldürüyor. O çocukların çoğu Kürt onları öldürmeye geliyor. Bunun mantığı yok, terör bu. Bir örgüt var, o örgütün politik çıkarları var. Kürtlerin özgürlüğü, Kürtlerin hakları meselesi değil. Örgütün yöneticilerinin politik çıkarından başka şey değil. Örgütün derdi, Kürtlerin daha çok özgür olması, daha iyi Kürtçe konuşulması, Kürt kültürünün yaşatılması değil. Onları dertleri örgütün politik çıkarlarıdır."

Bakan Eker, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarında Kürtçe eğitim başlattığını, Diyarbakır'da 4 bine yakın öğrencinin başvuru yaparak Kürtçe öğrendiğini söyledi. Eker, şöyle devam etti:

"Okullarda Kürtçe ders olarak okutuluyor. Örgüt yöneticileri, olmadıkları ve hak etmedikleri halde kendilerini Kürtlerin temsilcisi olarak gösteriyor. Ölümle, bombayla, mayınla saldırmayla bir şey elde edeceklerini düşünüyorlar. Ama biz onlara bu fırsatı vermeyeceğiz. Bütün vatandaşlarımız bu saldırıları nefretle kınıyor ve lanetliyor. Bazıları çocukları okula bombayla saldırıyor. Onlarda sorun olduğunu düşünüyor. ve bir şekilde sözüm ona bir sorunu dile getirmek için ama çocukları katlediyorlar, öğretmenleri katlediyorlar. böyle bir durumla karşı karşıyayız maalesef, bizde buradaki vatandaşlarımızın çoğunluluğu Kürt vatandaşlarımızın meslek sahibi olmasını, aç ve iş sahibi olmasını da kültürel haklardan demokratikleşmenin getirdiği haklardan istifade etmelerini sağlamak için bunu yapıyoruz."

'ÖLÜ SEVİCİ'

Bakan Eker, terör örgütünü lanetleyerek sözlerini şöye sürdürdü:

"Terör örgütü gencecik çocukları ölüme sürüyor. veriyorlar ellerine bombayı o bombalar çoğu zaman ellerinde patlıyor çocukların, Hayatına sebep oluyorlar, Burada kendi hayatlarını da tehlikeye atıyorlar. İnsanlarımıza barış ve huzur getirecek şekilde bu barışın tesisi hepimizin çabası olmalı. Terör Örgütü kendi politik çıkarları doğrultusunda bu bölgede bu bütün hizmetlerinin altına mayın koymakta, bombalı saldırılar yapmaktadır. Biz terör örgütünün bu ölü sevici yaklaşımına inat, hayata sarılıp umuda, sevgiye, barışa, ve kardeşliğe sarılıp hem vatandaşlarımızın hak ve taleplerinin yerine getirilmesi için sistemimizi demokratikleştirip sivilleştirecek, hem bu bölgenin tarihi eserler başta olmak, üzere kültür hazinelerini ihya edecek restore edecek bunları bu bölgenin ve bütün insanların hizmetine sunacak hale getirecek öteki yandan da yatırımlarımıza hız kesmeden ara vermeden devam edeceğiz. Dün de bunu yaptık bugün de yapıyoruz yarında kararlılıkla bunu sürdüreceğiz."