Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya'da 31 Mart'ta kadar devam edecek, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin (AIPH) Bahar Toplantısı ve 11'inci Uluslararası Çiçek Soğanları ve Çok Yıllık Otsul Süs Bitkileri Sempozyumu ortak açılış programına katıldı. Açılış oturumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, Greenpeace çevre örgütünün Almanya merkezli yaptığı araştırma sonucunda Türkiye'de üretilen biber, armut ve üzümde zirai ilaç kalıntısı tepit edildiğine ilişkin raporuna yönelik sorulara, "Yazılı açıklama yaptığımız hususun arkasındayız. O bütünüyle gerçek dışı itham ve iddialardan oluşuyor" dedi.

HIZLI ALARM SİSTEMİ

Söz konusu raporda üzümle igili 24 kimyasal madde bulunduğunun belirtildiğini, halbuki bağcılıkta kullanılabilen toplam kimsayasal madde sayısının en fazla 4 olduğunu belirten Bakan Eker, "Onların bile hepsi kullanılmıyor. Avrupa Birliği ile aramızda bir gıda güvenliğiyle ilgili hızlı alarm sistemi var. Bugüne kadar biz üzümle ilgili bir tek şikayet almış değiliz" dedi.

Türkiye'nin geçen yıl 2 milyar 400 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı yaptığını ve ihracat yapılan ülkeler arasında Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Rusya Federasyonu'nun bulunduğunu kaydeden Bakan Mehdi Eker, Türkiye'nin uluslararası standartlara tamamıyla uyduğunu söyledi.

'KİME HİZMET EDİYORLAR'

Bakan Eker, raporu yayınlayan Greenpeace'i, "Şimdi bu tür kuruluşlarının, bakın kusura bakmasınlar, hangi çevrelere hangi uluslarası ticari kuruluşlara bilerek ya da bilmeyerek hizmet ettiklerini dikkatinize sunmak istiyorum" sözeriyle eleştirdi. Özellikle üzümle ilgili açıklamaları duyduğu anda 'dehşete kapıldığını' ifade eden Bakan Eker, "Biz Avrupa Birliği'nden üzümle ilgili bildirim almış değiliz. Dün dehşete kapıldım. Böyle bir şey olabilir mi? Düpedüz iftira" dedi.

Raporun hiçbir şekilde kabul edilebilir bir tarafı olmadığını, doğruluğu bulunmadığını belirten Bakan Mehdi Eker, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bize resmi bildirimler geldiğinde gerekli önlemleri alıyoruz. Kimsenin Türkiye Cumhuriyeti'nde üretilen, çiftçilerinin ürettiği, alın terinin karşılığı olan emeğinin karşılığı olan ürünlerle ilgili bu tür spekülatif haberler yapmak suretiyle bunları genelleştirmek suretiyle insanları yedikleri içtikleriyle sınırlı hale getirmeye hakkı yok. Gıda güvenliği sistemi şu anda Türkiye'de Avrupa Birliği standartlarında uygulanıyor. Her gün bir kademe daha ileriye gidiyor. Bakın dün ilk defa firma ismi açıkladım. Gıda güvenliğini ihlal ettiğini tespit ettiğimiz iki firma, firma ismi de teşhir edilir hale geldi Türkiye'de. Biz bu kadar hassas davranıyoruz. Bundan 10 sene önce Türkiye'de 30 milyon ton sebze meyve üretiliyordu, 55- 56 bin ton kimsayal madde kullanılıyordu. Bugün 10 milyon ton daha fazla yaş meyve ve sebze üretiyoruz fakat aldığımız tedbirler, hazırladığımız uyguladığımız projelerle kimyasal ilaç miktarı 35 bin tonlara düştü."

Aynı zamanda Türkiye'de daha önce kullanımı bulunan 75 maddenin uygulamasının kaldırıldığını, zirai ilaçların reçetesiz satışına yasak getirildiğini belirterek konuşmasını sürdüren Bakan Mehdi Eker, "Türkiye büyüyor. Dünya pazarlarında her geçen gün daha büyüyor. Bundan rahatsız olanlar var. Niye ticari boyutunu düşünmüyorsunuz? Birisi ortaya bir saçma attığı zaman incelemeden yapmadan manşetlere taşıyıp da, altyazılarla, flaşlarla manşetlere taşıdığımızda biz kime zarar veriyoruz? Allahını severseniz. Yapmayın. Bu doğru bir şey değil. Gerçek değil, üstelik gerçek değil" diye konuştu.

'KASIT VAR, İNCELİYORUZ'

Dünyanın her yerinde zirai ilaç kullanıldığını ve bunun belirli şekillerde kontrolünün yapıldığını kaydeden Bakan Mehdi Eker, Türkiye'de uygulamaların uluslararası standartlarda olduğunu tekrarladı. Türkiye'nin Dünya gıda koteksi ve Dünya Sağlık Örgütü'nün kurallarına göre haret ettiğini altını çizen Bakan Mehdi Eker, Greenpeace raporunu ayrıntısıyla incelediklerini söyledi ve "Türkiye'nin hak ve menfaatleri bu alanla ilgili saklı. Onları elbetti ki koruyacağız. Türkiye'ye zarar vermeye dönük beyanlar var. Kasıt var. Bunları inceliyoruz. Gerçek bir şey varsa gereği yapılır" dedi.

DÜNYA ORTAK KÜLTÜR MİRASI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AIPH Bahar Toplantısı ve 11'inci Uluslararası Çiçek Soğanları ve Çok Yıllık Otsul Süs Bitkileri Sempozyumu ortak açılış programında yaptığı konuşmada ise Anadolu topraklarının, yeryüzündeki 12 bin endemik bitki türünün 4 binine ev sahipliği yapan bir yeryüzü parçası olduğunu söyledi. Bu potansiyelin sadece insanlığın gelecekteki gıda güvenliğinin teminatı olarak değil insanların gıdanın dışındaki ihtiyaçlarının, estetik, doğal dengenin korunması ihtiyaçlarının karşılanması bakımından önemine değinen Bakan Eker, "Biz bakanlık olarak bu potansiyelin insanlığın yararına daha çok kullanabileceği projeler, kurumlar oluşturmak suretiyle enstitüler, araştırma merkezleri oluşturmak suretiyle bu kapasiteinin her yıl biraz daha önemli bir kısmına ulaşmak için çaba içindeyiz" diye konuştu.

Türkiye'nin tarımsal hasıla bakımından dünya 11'incisiyken bugün 62 milyar dolarlık tarım hasılatıyla 7'ncisi düzeyine geldiğini kaydeden Bakan Mehdi Eker, "Biz bu potansiyeli her yıl biraz daha iyi kullanmak gayreti içindeyiz" dedi.

Toplantının gerçekleştiği Antalya'nın 2016 yılında çiçek ve çoçuk temalı botanik EXPO'suna ev sahipliği yapacağını hatırlatarak konuşmasını sürdüren Bakan Mehdi Eker, şunları söyledi:

"Antalya'nın içinde yer aldığı bölgenin tarımsal potansiyelini, endemik bitki varlığını kullanıp bu varlığı yeryüzüyle paylaşlama, dünya ile paylaşmak, bir manada insanlığın ortak kültür mirası içine buna da yerleştirip sunmak gibi bir faaliyetin içindeyiz. EXPO 2016 böyle bir amaç ve hedeftir. Bu alandaki kararlığımız ve desteğimizi hükümet olarak en üst düzeye olduğunu ifade ve teyit etmek için de aranızdayım."

Açılışta konuşan AIPH Başkanı Doeke Faber, 2008 yılında yanan ekonomik krizle birlikte Avrupa'da süs bitkileri üretimi düşerken Türkiye ile birlikte Çin, Tayland ve Kore'nin üretimini sürdürüğüne dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Antalya Valisi Ahmet Altıparmak başta olmak üzere Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ve Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'e Antalya'nın Paris'te EXPO bayrağını teslim aldığı anın fotoğrafını hediye etti.